Laidoje politikė daugiausia kalbėjo apie tai, kokius pagrindinius trūkumus įžvelgia Lietuvos politinėje sistemoje, kodėl mums taip trūksta jaunų žmonių, kuriems politika būtų nuoširdžiai įdomi. Taip pat A.Maldeikienė įvertino Lietuvos atstovą Virginijų Sinkevičių, šiuo metu Lietuvoje taip dažnai girdimą „Gyvulių ūkio“ apibrėžimą bei Nausėdos vaidmenį bei jo naujausius pasiūlymus.

Pasigenda jaunų žmonių politikoje

DELFI laidoje A.Maldeikienė sakė, kad politikoje jai įdomu padėti jauniems žmonėms, tačiau pabrėžė, kad ateityje ji pati rinkimuose nedalyvaus.

Taip pat ji įvertino, kuo skiriasi situacija Lietuvos politikoje, Seime nuo diskusijų, kurios dabar verda Europos Parlamente.

„Aš galiu tik padėkoti kiekvienam, kuris už mane balsavo ir man nebereikia dalyvauti šiame renginyje, kur aš pusę laiko tiesiog sėdėdavau užsikimšusi ausis. EP irgi yra įvairių konfliktų, kas yra natūralu, bet jie yra labai aiškūs ideologiniu pamatu. Praėjusią savaitę buvo priiminėjama rezoliucija dėl Europos istorinės atminties. Buvo grupė žmonių, kurie aiškiai pasakė, kad komunistų partijų negalima judinti, nes jos nešė gėrį. Įsigilus gal ir galima suvokti, kad kokiam ispanui ar portugalui, kurie kovojo su savo vidiniu fašizmu, taip, viskas atrodo kitaip, mums dar kitaip. Galiausiai yra diskutuojama ir randamas konsensusas“, – laidoje sakė A.Maldeikienė.

Aušra Maldeikienė

„Aš nesu naivi ir įsivaizdavau, kad Seime yra labai sunku dirbti“, – taip pat pabrėžė EP narė.

Anot jos, viena didžiausių problemų Lietuvoje – per didelis įstatymų kiekis, kuris daugelį gerų reformų ar pasiūlymų tiesiog suvaržo.

„Žmonių tarpusavio santykiai yra gana svarbus tarpusavio elementas, bet tie santykiai turi turėti rėmus. Lietuvoje tų rėmų nebėra. Kita vertus, Lietuvoje yra beprotiškas kiekis įstatymų, kurie neleidžia nieko padaryti.

„Daugelis Lietuvoje įsivaizduoja, kad renka Seimo narį tam, kad padarytų jį laimingą“, – mano A.Maldeikienė.

Ji taip pat pabrėžė, kad jos politinę komandą dažniausiai sudaro tik jauni žmonės, kurie, anot jos, nuoširdžiai domisi politika.

„Aš tikrai neisiu ir į kitus Europos Parlamento rinkimus. Aš atėjau su paprasta žinia – už mano nugaros yra tik jauni žmonės. Mano padėjėjams taip pat yra iki 35 metų. Tai yra žmonės, kuriems yra įdomi politika. Aš tiesiog atlieku savo darbą ir padedu jiems eiti kažkur. Aš iki mirties dalyvausiu politikoje kaip žmogus, kuris padeda kitiems, jeigu tai yra jaunas žmogus, gal palydėsiu tą žmogų, bet pati – daugiau niekada nedalyvausiu“, – atsakė A.Maldeikienė.

Arnas Mazėtis, Aušra Maldeikienė

Sukritikavo politinę sistemą Lietuvoje

A.Maldeikienė taip pat prabilo ir apie neseniai pasibaigusius rinkimus ir tikino, kad politikoje trūksta žmonių, kurie aukščiau savo interesų iškeltų sąžiningas politinio žaidimo taisykles.

„Kodėl politikoje negali būti tokių žmonių kaip visokios janutienės ir panašiai, priežastis paprasta. Visi tie žmonės žada žmones padaryti laimingus. Politiko darbas nėra padaryti žmogaus laimingą, o pasakyti, kad politikai kuria žaidimo taisykles. Tuomet reikia bandyti ieškoti žmogaus, kuris turi šiek tiek daugiau teisingumo jausmo, nei jo turi normalus žmogus, kuris atsisakytų savo asmeninių interesų.

Antra, kokioje nors srityje jie turi būti labai gerai išsilavinę. Trečia, jie turi suvokti, kad jie yra riboti ir ne viską žino. Manęs labai dažnai klausia tokių dalykų, kurių aš nesuprantu ir nežinau. Tuomet aš ir pasakau, kad nežinau. Aš niekada nekalbu apie energetiką ir apie daugybę temų. Noriu pasakyti, kad Lietuvoje reikia keisti politinę sampratą.

Jauni žmonės turi geresnę sampratą. Mes darėme tyrimus, kurie atskleidė, kas rinkimuose už mane balsavo. Kaip bebūtų keista ar ne, bet už mane daugiausia balsavo jaunimas“, – svarstė ji.

Palaiko Sinkevičių

Pasiteiravus, kokia yra A.Maldeikienės nuomonė apie V.Sinkevičių, ji tikino, kad tai politikas, kuris po kokių 15 metų gali tapti rimto europinio lygio politiku.

„Aš vertinu nepaprastai gerai. Jeigu mes, lietuviai, vieną kartą susikauptume ir suvoktume, kad turime labai retą šansą turėti europinio lygio politiką.

Jis gavo labai neblogą portfelį, bet jeigu mes jį ten palaikysime penkerius metus, o paskui dėl savo kaprizų atšauksime, mes dar kartą pralošime, bet jis yra jaunas ir jis turi galimybę“, – svarstė EP narė.

Virginijus Sinkevičius

Anot jos, V.Sinkevičius turi ne vieną savybę, kokia turėtų pasižymėti geras politikas.

„Jis yra išsilavinęs, su juo labai lengva kalbėti. Jis turi vieną nepaprastai svarbią politikui savybę. Jis turi labai gerą bendrą išsilavinimą, todėl jis yra labai lengvai mokomas. Aš esu su juo bendravusi ne vieną kartą Lietuvos Seime. Aš tikrai jį traktuočiau kaip vieną iš ypatingai aukštos klasės politikų. Jis ateidavo pas mane su klausimais, kurie kartais atrodydavo naivūs, bet aš jam parekomenduodavau, ką reiktų paskaityti. Jis po kurio laiko ateidavo ir būdavo visa tai perskaitęs ir klausdavo, ką dar gali paskaityti. Galiu pasakyti, kad jis yra tas, kuris mokosi, turi ambicijų. Jis yra atėjęs iš santykinai žemo socialinio sluoksnio, ne ta prasme, kad blogo, bet gana kuklios šeimos. Jo vaikystė nebuvo pati geriausia. Jis man pats pasakojo, kad klasėje niekas netikėjo, kad jis mokysis užsienyje, bet jis mokėsi.

Aš manau, jis turi daug gerų savybių. EP mes irgi kalbėjome, mačiau, kad visi į jį žiūri su pagarba“, – kalbėjo A.Maldeikienė.

Maldeikienė: čia yra Lietuvos problema

Laidoje Europos Parlamento narė taip pat įvertino naują finansavimą ir tikino, kad turėtų būti daugiau dėmesio ir pinigų skiriama moksliniams tyrimams, o ne vežėjų interesams.

Aušra Maldeikienė

„Didžioji dalis išmokų Lietuvoje atitenka ūkininkams, stambiems ūkininkams, o per tas išmokas didiname atskirtį. Lietuvoje mes neanalizuojame proceso iki galo. Čia yra Lietuvos problema“, – atsakė A.Maldeikienė. „Gal įjunkime smegenis ir padarykime šią šalį aukštųjų technologijų šalimi. Turėkime pagarbą mąstymui.“

Sukritikavo Nausėdos siūlymus

DELFI laidoje A.Maldeikienė gana skeptiškai įvertino išrinktąjį prezidentą G.Nausėdą ir jo pasiūlymus, kuriuose A.Maldeikienė pasigenda elementarios logikos.

„Tie pirmieji žingsniai – tokie patys, kaip ir buvo rinkimuose. Žmogus žada visiems ir viską, tik nepasako, kas už tai mokės, bet jis visada taip elgėsi, bet, matyt, rinkėjai to nori.

Nausėda kažkada prisipažino neišlaikęs matematikos egzamino. Matematika yra tiesiog loginio mąstymo dalykas. Jis labai dažnai manipuliuoja. Kol kas dar net nelabai aiški ta jo programa. Pavyzdžiui, apie progresinius mokesčius. Tai yra absurdiška, kol nėra nuspręsta, kas yra pajamos. Ar, pavyzdžiui, žmogus, kurio pajamos yra 3000 eurų per mėnesį yra pajėgus mokėti didesnius mokesčius Lietuvoje?

Gitanas Nausėda

Jeigu tu esi vienas ir turi tuos 3000 eurų, tai gal ir gali mokėti daugiau nei dabar moki, o jeigu tu turi tuos 3000 eurų, bet taip pat turi penkis vaikus, iš kurių vienas yra neįgalus ir žmona nedirba, nes prižiūri tą vaiką. Visose normaliose šalyse tu automatiškai nuo savo pajamų tai atimi ir tu negali mokėti. Jeigu ponui Nausėdai užtektų proto pasakyti, kad pajamos yra vartojimo ir turto prieaugis ir jis turi būti apmokestinamas, tai ne, jis sako, kad atimsim iš tų, kurie daug gauna“, – sakė A.Maldeikienė.

Apie „gyvulių ūkį“

Anot jos, „gyvulių ūkis“ Lietuvoje tikrai egzistuoja, jos nuomone, tie gyvuliai sėdi pervežimų versle.

„Gyvulių ūkis egzistuoja ir Orwelas čia tikrai turėtų, ką pasakyti, bet ar tu gali identifikuoti lietuviškuose įstatymuose, kas yra „tas“, kuris yra konkrečiai gyvulys. Mano supratimu, gyvuliai yra tie, kurie sėdi pervežimų versle. Jie randa daug politikų, kurie juos remia ir rūpinasi. Jie per komandiruotpinigius sumažina mokestinę naštą.

Atskirtis mažėja labai paprastai. Jeigu nori, kad sumažėtų atskirtis, tikrai nedalink pinigų vaikams, dalink pinigus švietimui. Kad vaikas užaugtų, jis turi gauti gerą išsilavinimą. Noriu pasakyti, kad vaikas mokykloje turėtų gauti vadovėlius, pratybas, rūbus, maistą, jeigu tam tikras socialinis sluoksnis, o pas mus tie pinigai paimami ir išdalijami tėveliams“, – atsakė A.Maldeikienė.