Terorizmas ir tarša – vienodai svarbios problemos

Tarptautinė bendrovė „GlobeScan“ atliko apklausą 25 pasaulio šalyse, siekdama išsiaiškinti žmonių požiūrį į aplinkosaugą bei tvarų gyvenimą ir kaip jis keičiasi pastaraisiais metais. Paaiškėjo, kad aplinkosauga (66 proc.), terorizmas (67 proc.), oro tarša (60 proc.), vienkartinio plastiko naudojimas (60 proc.) yra vienos aktualiausių problemų, kurios pralenkia net maisto pasaulyje stygių (54 proc.) ar pasaulio ekonomikos padėtį (36 proc.).

Tyrimas taip pat parodė, kad tvaresnis ir sveikesnis gyvenimas yra svarbus asmeninis prioritetas kas antram pasaulio gyventojui (54 proc.). Tačiau pusė jų įvardija, kad nuo to sustabdo per didelė kaina (49 proc.), 27 proc. paminėjo žinių trūkumą.

Aplinkai draugiški namai

„Ieškodami sprendimų, kurie padėtų gyventi tvariau ir sveikiau, vartotojai pirmiausiai žiūrį į verslo įmones. Respondentai teigė, kad būtent verslo organizacijos turėtų gaminti produktus, kurie leidžia gyventi sveikiau, mažiau kenkia aplinkai, naudoja mažiau žemės resursų. Tokios vartotojų įžvalgos paskatino sukurti tvarių namų pavyzdį parduotuvėje. Šiuose namuose rodome daugeliui prieinamus tvaraus ir sveiko gyvenimo sprendimus“, – sako Jolita Juodzevičienė, IKEA parduotuvės Vilniuje vadovė.

Parodė, kaip įrengti butą vien iš tvarių sprendimų

IKEA parduotuvėje Vilniuje dizainerės įrengė 36 kv. m. butą dviem žmonėms. Jame didžioji dalis baldų ir aksesuarų yra tvarūs: pagaminti iš atsinaujinančių žaliavų – medienos, bambuko ar net banano pluošto, tausojantys energiją, vandenį, padedantys rūšiuoti atliekas.

„Šiuolaikiško dizaino virtuvės fasado durelės pagamintos iš perdirbtos medienos ir perdirbtų plastikinių butelių. Svetainėje esantis kilimas taip pat pagamintas iš 540 perdirbtų plastikinių buteliukų. Tokie sprendimai mažina naujų žaliavų sunaudojimą gamyboje, o plastikas panaudojamas dar kartą, dėl to sumažėja jo atliekų“, – pavyzdžius pateikia J. Juodzevičienė.

Aplinkai draugiški namai

5 žingsniai žalesnės kasdienybės link

1. Baldai ir aksesuarai iš atsinaujinančių arba perdirbamų medžiagų. Renkantis baldus, aksesuarus J. Juodzevičienė pataria įvertinti, ar baldai pagaminti iš lengvai atsinaujinančių medžiagų, pavyzdžiui, greitai augančio bambuko, arba iš perdirbtų medžiagų, taip dar kartą panaudojant jau pagamintą plastiką. Pavyzdžiui, bute patiestas kilimas yra pagamintas iš perdirbtų plastiko buteliukų, virtuvės stalviršiai iš natūralios medžiagos – medienos.

Aplinkai draugiški namai

2. Atliekų rūšiavimas. Bute pritaikyti keli skirtingi rūšiavimo sprendimai – konteineriai maisto atliekoms, plastikui, kitoms perdirbamoms medžiagoms. Teisingai rūšiuojant, plastiko atliekos neatsiduria sąvartynuose, o viskas, kas įmanoma perdirbama ir panaudojama dar kartą. Tvarų butą įrengę dizaineriai parodė, kaip net nedidelėje virtuvėje galima rasti vietos rūšiavimo talpoms ir taip mažiau teršti gamtą.

3. Energijos ir vandens taupymas. Manantiems, kad tvariai gyventi yra brangu – interjero dizaineriai pateikė pavyzdžius, kuomet tvarūs sprendimai kaip tik padeda sutaupyti, pavyzdžiui, LED lemputės sunaudoja iki 85 proc. mažiau elektros energijos. „Apie 8 proc. viso gėlo vandens sunaudojama buityje. Ypač jis švaistomas plaunant ir skalaujant indus po tekančiu vandeniu. Dėl to šio buto virtuvėje esanti plautuvė yra gili, kad plaunant indus iki pusės pripildytoje plautuvėje būtų taupomas vanduo. Tuo tarpu maišytuvas su jutikliu sustabdo vandenį po 10 sekundžių jutikliui neaptikus judesio”, – praktinius vandens taupymo pavyzdžius pateikia J. Juodzevičienė.

4. Mažiau plastiko maišelių ir ekologiška medvilnė. Išeidami į parduotuvę pamirštate pasiimti medžiaginį krepšelį pirkiniams? Pavyzdiniame bute jie pakabinti tokioje vietoje, kad išeinant iš namų visuomet užkliūtų už akių. Negana to – jie, kaip ir kita bute naudojama medvilninė tekstilė – pagaminti iš ekologiškai užaugintos medvilnės.

Aplinkai draugiški namai

5. Žalumynai auginami savo virtuvėje. Žalumynai, auginami savoje virtuvėje, taip pat yra tvaresni, negu daug kilometrų nukeliaujantys, parduodami parduotuvėje. Todėl dizaineriai parodė, kaip prieskoninių žolelių užsiauginti specialiai tam skirtose lentynėlėse ar tiesiog prie sienos tvirtinamuose vazonuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)