Antrąjį 2019 metų ketvirtį, lyginant su atitinkamu laikotarpiu pernai, atsiskaitymų kortele skaičius šoktelėjo dar 14 proc., o, vertinant atsiskaitymų už pirkinius apyvartą, net 16 proc. – nuo 1,6 mlrd. iki 1,9 mlrd. eurų atitinkamai.

Specialistai šį augimą sieja ir su atsiskaitymų negrynaisiais pinigais infrastruktūros plėtra. Pavyzdžiui, prekybos bei paslaugų teikimo vietų, kuriose galima atsiskaityti mokėjimo kortelėmis, nuosekliai daugėja: jų skaičius per metus išaugo beveik 6 tūkst. ir šiuo metu siekia 59 tūkst. „Nagrinėdami gyventojų įpročius matome, kad skaitmeniniais sprendimais paremti atsiskaitymo būdai sudaro vis didesnę dalį kasdienio biudžeto išlaidų.

Atsiskaitymų srityje kiekvienam iš mūsų yra svarbi galimybė rinktis, tad prekybininkams ir paslaugų teikėjams itin aktualu būti lankstiems, prisitaikant prie klientų poreikių“, – sakė Mantas Zalatorius, LBA prezidentas.

Paprašius Lietuvos gyventojų įvertinti, kokią dalį įprastų mėnesio išlaidų sumos sudaro atsiskaitymai vienu ar kitu būdu, pirmavo modernios priemonės – apklaustųjų vertinimu, mokėjimai kortele sudaro apie pusę (46 proc.) visų jų atsiskaitymų. Dar 19 proc. sudaro pavedimai, 4 proc. – atsiskaitymai naujosios kartos mokėjimo priemonėmis. Tai parodė LBA užsakymu tyrimų bendrovės „Spinter“ atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa.

Atsiskaitymai grynaisiais, anot respondentų, sudaro trečdalį (31 proc.) visų jų per mėnesį patiriamų išlaidų. Grynųjų suma, kurią įprastai nešiojamasi su savimi, svyruoja apie 20 eurų, per mėnesį šitaip išleidžiama vidutiniškai iki 200 eurų. Svaresnę grynųjų dalį savo asmeniniame biudžete įvardijo vidutinio ir vyresnio amžiaus, mažesnių pajamų, rajonų centrų ir kaimų gyventojai.

Bankams siekiant patenkinti skirtingų klientų poreikius, aktyviai plėtojamos partnerystės su prekybos ir paslaugų tinklais, kurių kasose galima išsigryninti pinigų. Šią paslauga siūlančių kioskų, degalinių ir parduotuvių skaičius šalyje artėja prie 1000 ir nuolat auga. Pasiimti grynųjų pinigų iš savo sąskaitos taip pat galima naudojantis 900 bankomatų bei daugiau kaip 2000 „Perlo“ terminalų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)