Nuosprendis P. Ustinovui, kuris tvirtina, jog buvo neteisingai apkaltintas ir netgi nedalyvavo protesto akcijoje, o buvo sulaikytas per policijos operaciją, paskatino dešimtis garsių rusų socialinėje žiniasklaidoje stoti į jo pusę bei paraginti teismą pakeisti sprendimą ir paleisti aktorių į laisvę.

M. Mebius dėmesį patraukė itin didelis skaičius neretai ypatingai pagiežingų prokremliškų trolių komentarų, paliekamų po paramą aktoriui išsakančių asmenų pasisakymų.

Būtent jie patraukė moters dėmesį, nes iki praeitų metų pati M. Mebius dirbo tokį darbą.

„Pavelas Ustinovas tiesiog stovėjo ten ir kalbėjosi su bičiuliu telefonu, kai jį nė iš šio, nė iš to apsupo Nacionalinės gvardijos vyrai. Pasižiūrėkite filmuotą medžiagą ir patys įsitikinsite. O po įrašais tie puikiai žinomi žmonės randa krūvas šiukšlių. Šiukšlių, už kurias mokama jūsų pinigais. Pinigais, kurie kadaise buvo mokomi ir man“, – socialiniame tinkle „Instagram“ parašė M. Mebius ir pripažino, jog jai labai gėda, kad net dvejus metus ji praleido dirbdama nuomonės formavimo įstaigoje, kontroliuojamoje paties Maskvos mero Sergejaus Sobjanino.

„Man labai gėda, bet ir labai džiaugiuosi, kad sugebėjau sukaupti pakankamai drąsos ko nors dėl viso to imtis“, – rašo 28 metų rusė.

Per interviu RFE/RL Rusijos tarnybai M. Mebius papasakojo, kaip P. Ustinovo atvejis ją paskatino papasakoti apie savo gėdingą praeitį – laikotarpį, kai mergina buvo S. Sobjanino trolis.

„Aplinkui matydama tiek drąsių žmonių, žmonių, nebijančių pasakyti, ką galvoja, ir pats įgauni drąsos. Labai baisu gyventi aplinkybėse, kai gali už grotų atsidurti vien todėl, kad atsiduri netinkamu laiku ir netinkamoje vietoje. Dar baisiau tylėti, kai turi, ką pasakyti“, – teigia jauna moteris.

„Sobjanino kekšės“

Maskvos mero administracija kontroliuoja nuomonės formavimo fabriką – antrą po Kremliaus. Pradedant tradicinėmis žiniasklaidos priemonėmis, pavyzdžiui, televizija, radiju, laikraščiais ir baigiant nuomonės formuotojais socialiniuose tinkluose bei S. Sobjanino socialinės žiniasklaidos troliais – šis aparatas dirba be perstojo, bandydamas priversti visuomenę pagal jų norą vertinti tiek visą Rusijos valdžią, tiek patį S. Sobjaniną.

„Prokremliškoje žiniasklaidoje ieškoti tikrosios žurnalistikos – tiesiog beprasmiška. Ten tik „Sergejus Sobjaninas apsilankė X, atidarė Y ar tiesiog pagadino orą“, – teigia dabar jau buvusi trolė.

M. Mebius šioje sistemoje dirbo 2017-2018 metais: pirmiausia miesto laikraštyje, o vėliau sostinės valdžios socialinės žiniasklaidos komandoje.

„Kartu su S. Sobjaninu lankėmės viešuose susitikimuose, mokėjome žiūrovams. Šlovinome jo renovacijos projektus. Už skatikus žudėme Maskvą, per pertraukas čia pat darbo vietoje vartojome alkoholį“, – rašė jauna moteris.

M. Mebius rašo dalyvavusi reklamuojant mero kandidatus 2017 metais vykusiuose vietos rinkimuose Maskvoje: „Baisiausia akimirka? Kai savo rinkimų apygardoje teko rašyti apie „Vieningosios Rusijos“ kandidatą (techniškai – nepriklausomą)“.

Per interviu jauna rusė atskleidė daugiau ankstesnio darbo, kuriuo tikrai nesididžiuoja, detalių.

„Mano pagrindinis darbas buvo skelbti įrašus socialiniuose tinkluose su savivalda susijusiomis temomis. Ir, žinoma, rašyti neigiamus komentarus. Daug neigiamų komentarų. Niekada nesiimdavome iniciatyvos rašyti apie merą. Publikuodavome tik tai, ką jis liepdavo pats. Stebėdavome jį per televizorių ir tada ištisas ilgas savaites visur brukdavome jo citatas“, – teigia ji.

Dauguma S. Sobjanino trolių, kaip RFE/RL sakė M. Mebius, į Maskvą atvažiuoja iš kitų miestų – vien tam, kad galėtų ten dirbti.

„Tik mažuma gali sau leisti vėliau pasitraukti, nes tokiu atveju paprasčiausiai neturėtų pinigų susimokėti nuomos. Taigi, Rusijos sostinėje, jeigu esi naujokas, susirasti darbą nėra taip lengva. Man pasisekė, nes aš tame mieste gimiau. Pinigai buvo mokami neoficialiai“, – pasakojo mergina.

M. Mebius sako, kad jai per mėnesį buvo mokama apie 40 tūkst. rublių arba 625 doleriai. Tuo metu, kai nusprendė trauktis, jos atlyginimas buvo pakilęs iki 50 tūkst. rublių arba 785 dolerių.

Nors ir ne visos organizacijos, samdančios tokius trolius, techniškai gali būti įvardijamos kaip municipalinės struktūros, kas jas finansuoja, yra „vieša paslaptis“, teigia M. Mebius.

„Taigi, iš kur jie gauna pinigų? Iš biudžeto. Kurį sudaro mūsų mokami mokesčiai. Taigi, galima sakyti, kad tam tikra prasme mes patys sau mokėjome algą. Su buvusiais kolegomis vieni kitus juokais vadindavome Sobjanino kekšėmis“, – pokalbį baigė M. Mebius.