Dešiniojo sparno partijos „Likud“ pirmininkas B. Netanyahu ir centro „Mėlynos ir baltos“ aljanso pirmininko B. Gantzo derybininkai derėtis susirinko po pirmadienį vykusio abiejų lyderių pokalbio su Izraelio prezidentu Reuvenu Rivlinu.

Nuo to laiko, kai buvo paskelbti rugsėjo 17 dienos rinkimų rezultatai, pirmadienį B. Netanyahu ir B. Gantzas susitiko pirmą kartą. Rinkimuose daugiausiai mandatų – 33 iš 120 – iškovojo B. Gantzo sąrašas. „Likud“ partija gavo 31 vietą. Nors B. Gantzo partija sulaukė daugiausiai palaikymo, nė vienai grupei nepavyko surinkti tiek balsų, kad galėtų formuoti daugumos koaliciją. Jei bus sudaroma vienybės vyriausybė, B. Gantzas sieks tapti premjeru. Planuojama, kad abu oponentai trečiadienį turėtų vėl susitikti su prezidentu.

Antradienį derybininkų susitikimas truko dvi valandas, buvo paskelbtas bendras pareiškimas, kad pokalbis „buvo aktualus ir jį lydėjo gera nuotaika“. Abu derybininkai teigė pirmiausia informuosiantys vadovus apie pokalbio turinį – po to bus nuspręsta dėl tolimesnės derybų eigos.
R. Rivlinas, turėsiantis išrinkti, kas vadovaus būsimajai koalicijai, siekia, kad partijoms pavyktų suformuoti vieningą koaliciją – pirmadienio vakarą abiejų partijų vadovus prezidentas paragino rasti būdą šiam tikslui pasiekti.

Nors B. Gantzo ir B. Netanyahu nuomonės dėl vieningos koalicinės vyriausybės sutampa, vis dėlto politikams bus sunku susitarti, kas šiai koalicijai vadovaus. Nors buvo siūlyta ir rotacijos galimybė, klausimas, kas taps premjeru, vis dar išlieka pagrindine problema.

Tai, kad premjeras bus skiriamas būtent dabar, gali daug kainuoti B. Netanyahu: jam artimiausiu metu bus paskelbti kaltinimai korupcija – spalio pradžioje šiuo klausimu numatytas teismo posėdis.

B. Gantzas teigia, kad ministru pirmininku turėtų tapti jis, nes jo vadovaujamas „Mėlynos ir baltos aljansas“ yra didžiausias.