Rusijos karinio jūrų laivyno laivas-vilkikas „Altajus“ plaukė į Prano Juozapo Žemę Arktyje, gabendamas Rusijos geografų draugijos tyrėjus.

„Poliarinės platumose yra daugybė pavojų“, – neseniai paskelbtame pranešime spaudai teigė tyrėjų grupė.

Akivaizdu, kad vienas iš šių pavojų yra jūrų vėpliai: beprotiškai dideli gyvūnai, kurie gali sverti iki 2,5 tonų. O jei jie pajaučia pavojų, tampa itin nuožmūs.

Arktyje jūros vėplio nuskandinta rusų valtis

Norėdami išlipti iš „Altajaus“ į krantą, tyrėjai ir kiti ekspedicijos dalyviai turėjo pasikliauti mažesniomis valtimis.

Vieno išsilaipinimo metu „tyrėjų grupei teko bėgti nuo vėplio patelės, kuri, saugodama savo jauniklius, užpuolė ekspedicijos valtį“, – teigė šiaurės karinio jūrų laivyno atstovai.

Karinis jūrų laivyno atstovai pridūrė, kad „rimtų bėdų buvo išvengta dėl aiškių ir gerai suderintų Šiaurės laivyno narių, kurie sugebėjo patraukti valtį nuo gyvūnų nepakenkdami jiems, veiksmų“.

„The Barents Observer“ praneša, kad netoli įvykio vietos skraidė dronas. Neaišku, ar būtent tai sukėlė jūrų vėplio agresiją.

Jūrų vėpliai

Nors Rusijos kariškiai neužsimena apie įrangos praradimą, Geografijos draugija turėjo šiek tiek daugiau pasakyti apie tai, kas įvyko.

„Vėpliai užpuolė vieną iš valčių. Valtis nuskendo, tačiau tragedijos pavyko išvengti dėl būrio vadovo veiksmų. Visi dalyviai saugiai pasiekė krantą“, – sakė tyrėjai.

Tai nebuvo pirmasis Rusijos karinio jūrų laivyno susitikimas su vėpliais.

Praėjusių metų gegužę pasirodė nuotraukos, kuriose matomas didelis jūrų vėplys, besikaitinantis ant rusų povandeninio laivo. Nuotraukos, manoma, buvo darytos 2006 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)