JAV prezidentas Donaldas Trumpas nurodė savo administracijos vadovui atidėti 400 mln. dolerių karinės paramos perdavimą Ukrainai likus mažiausiai savaitei iki jo pokalbio su Ukrainos prezidentu, pirmadienio vakarą „Bloomberg“ pranešė su šiuo klausimu susipažinęs šaltinis.

Net trys JAV parlamento komitetai skelbia besiaiškinantys, ar D. Trumpas karinę paramą panaudojo kaip galios svertą. Keli demokratai netgi pareikalavo inicijuoti prezidento apkaltą. Antradienį tiksis parlamento demokratų frakcija ir aptars šį klausimą, teigia šaltinis.

Apie tai, kad D. Trumpas prieš šį pokalbį nurodė įšaldyti žadėtą karinę paramą Ukrainai, rašo ir „The New York Times“ („NYT“) bei „The Washington Post“.

„NYT“ informacija, tai buvo 391 mln. JAV dolerių vertės pagalba. „The Washington Post“ rašo apie „beveik 400 mln. dolerių“.

Laikraščiai remiasi neįvardytais aukštais JAV pareigūnais. Prezidento nurodymas esą per jo štabo vadovą MIcką Mulvaney buvo perduotas Valstybės departamentui ir Pentagonui.

Argumentuota, kad D. Trumpas turi „dvejonių“, ar parama tikrai turi būti skirta. Pasak laikraščiui, lėšas leista skirti tik po daugiau kaip mėnesio – rugsėjo 11-ąją.

D. Trumpo ir V. Zelenskio pokalbis telefonu vyko liepos 25-ąją. Jis jau kurį laiką kelia didelį ažiotažą JAV. Anot žiniasklaidos, D. Trumpas per pokalbį kelis kartus ragino V. Zelenskį bendradarbiauti su jo advokatu Rudy Giulianiu, kad būtų pradėtas tyrimas prieš Joe Bideno sūnų Hunterį.

Buvusio viceprezidento sūnus kurį laiką dirbo vienoje Ukrainos bendrovėje. Pats J. Bidenas yra potencialus D. Trumpo varžovas būsimuose JAV prezidento rinkimuose.

Vis dėlto „Washington Post“ cituoja savo šaltinius, teigusius, kad nebuvo tiesioginio ryšio tarp paramos lėšų Ukrainai ir tariamo mėginimo daryti įtaką V. Zelenskiui. „Tai nebuvo atlygis“, - teigė šaltiniai.

Pats D. Trumpas pirmadienį išreiškė viltį, kad gretai bus paviešintas kontroversiją sukėlusio jo pokalbio su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu stenograma.

„Tikiuosi, kad netrukus pamatysite pokalbio telefonu [stenogramą]“, – prezidento žodžius citavo amerikiečių žiniasklaida.

D. Trumpas neatmetė galimybės paviešinti šį tekstą, nes „tai buvo nekaltas pokalbis“.

JAV žiniasklaida anksčiau pranešė, kad vienas nežinomas informatorius, dirbantis JAV žvalgybos bendruomenėje, pateikė skundą dėl prezidento įtariamo bandymo daryti spaudimą V. Zelenskį per pokalbį telefonu liepos mėnesį.

Teigiama, kad D. Trumpas spaudė jį ištirti galimai korupcinę veiklą, susijusią su buvusio JAV viceprezidentu Joe Bidenu ir jo sūnumi Hunteriu. Pastarasis tėvo viceprezidentavimo laikais dirbo vienoje Ukrainos gamtinių dujų bendrovėje.

Pats D. Trumpas patvirtino, kad bendraudamas su V. Zelenskiu užsiminė apie J. Baideną ir kovą su korupciją.

„[Kalbėjome] daugiausia... apie tai, kad nenorime, kad mūsų žmonės, tokie kaip viceprezidentas Joe Bidenas ir jo sūnus kurtų Ukrainoje korupciją. Ukraina turi daug problemų. Naujasis prezidentas sakė, kad ruošiasi išvaduoti šalį nuo korupcijos, ir pasakiau, kad tai nuostabu. Puikiai pasikalbėjome“, – pažymėjo Baltųjų rūmų vadovas.