„Tvirtai tikiu, kad Sirijos organizuoto ir Sirijos vadovaujamo konstitucinio komiteto įkūrimas gali būti politinio kelio [devintus metus vykstančio karo] sprendimo link pradžia“, – žurnalistams sakė A. Guterresas.

Pasak A. Guterreso, jo pasiuntinys Sirijoje Geiras Pedersenas artimiausiomis savaitėmis suburs komitetą.

Jame turės būti 150 narių, kurių trečdalį parinks režimas, kitą trečdalį – opozicija, o dar trečdalį – Jungtinės Tautos.

Praėjusią savaitę A. Guterresas sakė, kad pasiektas susitarimas dėl „komiteto sudėties“.

JT remiamas bandymas suformuoti konstitucinį komitetą buvo įklimpęs dėl nesutarimų su prezidento Basharo al Assado vyriausybe dėl šio komiteto sudėties.

Taip pat neaišku, ką konstitucinis komitetas galėtų pasiekti. Damaskas tikėjosi pataisų dabartinei konstitucijai, o opozicija nori parašyti ją visą iš naujo.

Procesą taip pat vilkino ginčai dėl to, kas ir kokių vaidmenų imsis komitete.

Daug JT remiamų taikos derybų ratų neužbaigė 2011-aisiais kilusio Sirijos pilietinio karo, kuris jau pareikalavo daugiau kaip 370 tūkst. gyvybių ir privertė namus palikti milijonus gyventojų.

Pastaraisiais metais svarbesnės buvo kitos derybos, kurioms vadovauja režimo sąjungininkė Rusija ir sukilėlius remianti Turkija.

Su Rusijos karine parama B. al Assado pajėgos nuo 2015 metų atkovojo iš sukilėlių ir džihadistų dideles Sirijos teritorijos dalis ir dabar kontroliuoja maždaug 60 proc. šalies.