„Galiu taip sakyti, nes dalyvauju visuose jo tarptautiniuose susitikimuose, visada matau ir girdžiu, ką jis kalba. O kalba štai ką: „Man svarbiausia – nutraukti karą. Nenoriu kiekvieną mielą rytą sulaukti žinių, kad žuvo dar vienas Ukrainos pilietis“. Ir pasaulio lyderiai tuo tiki... Man atrodo, kad toks atviras dialogas, kurį V. Zelenskis pradėjo su pasaulio lyderiais, labai prisideda prie pasitikėjimu grįstų santykių. Viena iš jo stiprybių – atvirumas ir nuoširdumas. Net ir oficialiose derybose jis niekada nevaidina. Manau, kad tai labai retas atvejis pasaulio politikoje, kai žmogus elgiasi taip, kaip ir kasdieniniame gyvenime. Šis toks ir yra“, – pareiškė A. Jermakas.

Į klausimą, „kokią kainą V. Zelenskis pasirengęs sumokėti už karo nutraukimą“, jis atsakė: „Aš klausimą formuluočiau kitaip“.

„Mes tikrai neketiname atiduoti nieko, kas mūsų. Neketiname atsisakyti nė vieno procento savo interesų. V. Zelenskį pažinojau, kai jis dar nebuvo prezidentas. Jis – išdidus žmogus, žinantis savo vertę, besirūpinantis kartu su juo dirbančiais žmonėmis. Taip pat elgiasi ir eidamas prezidento pareigas. Jam svarbu pateisinti žmonių, kurie jį išrinko, lūkesčius. Jis niekada nenusileis“, – pagyrų negailėjo Ukrainos prezidento patarėjas.

Jis teigiamai atsakė į klausimą, ar egzistuoja „koks nors smegenų centras“, analizuojantis ir stebintis, kas dedasi Rusijoje.

„Žinoma. Yra ne viena grupė teisėsaugos organuose, taip pat saugume, kurie ir užsiima tokiu darbu. Prezidentas žino, kas vyksta. Todėl tikrai neformuluočiau klausimo, „kokią kainą esame pasirengę sumokėti“, – sakė jis.

„Pavyzdžiui, Minsko susitarimai – tokių, kokie jie buvo, aš pasirašęs nebūčiau. Suprantu, kad dabar lengva kritikuoti, ir kad alternatyvų tada nebuvo. Surinkome nemažai geriausių ekspertų ir, remdamiesi tuo, ką turime, parengėme savo poziciją. Ji ir sudaro mūsų derybų proceso pagrindą. Tikrai niekada nepritarsime Ukrainos federalizacijai. Niekada neatsisakysime savo teritorijų. Tikrai norime, kad karas liautųsi. Tikrai norime integruoti Donbasą Ukrainoje. Tikrai norime matyti vieningą Ukrainą. Būtent tokie principai sudaro mūsų derybų proceso pagrindą“, – paaiškino A. Jermakas.

Žurnalistė Sonia Koškina sako, kad „kainą teks mokėti bet kokiu atveju“ ir pastebėjo, jog V. Zelenskio atvirumas tikrai neprivers Rusijos prezidento Vladimiro Putino „paprasčiausiai atsistoti ir išeiti“.

„Esu giliai įsitikinęs, kad V. Zelenskis – stiprus lyderis ir protingas žmogus. Manau, kad išeitis, kurią neišvengiamai rasime, gerąja prasme nustebins net ir pačius didžiausius skeptikus“, – pridūrė A. Jermakas.

A. Jermakas pridūrė, kad V. Zelenskis gali „pakeisti geopolitines aplinkybes – visame pasaulyje, tačiau pirmiausia mūsų regione“.

„Todėl ir derybos vyksta visai kitaip. Yra manančių, jog esame naivūs, bet ir gerai – geriau jau maloniai nustebinsime... Kaip šiame procese tiesiogiai dalyvaujantis žmogus galiu pastebėti, jog procesas nors ir labai lėtai, bet vyksta. Man atrodo, kad karo baigtimi ir situacijos sureguliavimu suinteresuoti visi. Kiekvienas turi savų interesų, bet visi jie susiveda į vieną“, – pareiškė V. Zelenskio patarėjas.

V. Zelenskio patarėjas taip pat priminė, kad pastaruoju metu aktyviai svarstoma vadinamoji „Steinmaierio (Šteinmejerio) formulė“, numatanti, kad rinkimų dieną Donbase įsigalioja ypatingąjį šių teritorijų statusą reglamentuojantis įstatymas: iš pradžių laikinai, o stebėtojams pripažinus, kad balsavimas įvyko demokratiškai – nuolat.

„Daugiau – nieko. Visi kiti klausimai bus sureguliuoti kitų įstatymų; jie bus pateikti Aukščiausiajai Radai balsuoti, laikantis visų būtinų procedūrų, ir, žinoma, turint galimybę surengti viešąsias diskusijas“, – paaiškino A. Jermakas.

Jis pridūrė, kad separatistų kontroliuojamų rajonų „ypatingasis statusas nėra svarstomas nei per derybas Minske, nei per derybas „Normandijos“ formatu“ – dalyvaujant Ukrainai, Rusijai, Vokietijai ir Prancūzijai.