Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyresnioji specialistė Marija Kazanivič DELFI papasakojo, jog rugsėjį, kai gatvėse automobilių padaugėja 30 proc., išauga a ir smulkių eismo įvykių, kurie įvyksta dėl neapdairumo ir to, kad vairuotojai užsiima pašaline veikla, skaičius.

Tiesa, pareigūnė teigė, jog visą mėnesį vykdomos prevencinės priemonės, kuriomis siekiama sudrausminti vairuotojus bei priminti, kad naudotis telefonu prie vairo – nevalia.

Remiantis DELFI vykdytos interneto apklausos duomenimis, spūstyse išmaniuosius rankose laiko kone kas antras vairuotojas. Specialistai pastebi, kad tokiai tendencijai gali turėti įtakos ir žymių žmonių rodomas pavyzdys – dažnas pramogų pasaulio veikėjas nevengia socialiniuose tinkluose pasidalinti vaizdo įrašu, kuris būna nufilmuotas vairuojant.

Vairuotojas su telefonu rankose

Pavyzdys, kurį mato tūkstančiai

Psichologė Eglė Masalskienė teigia, jog tyrimo, kaip žymių žmonių elgesys paveikia kitus žmonės, nėra, tačiau žvelgiat į žmogaus prigimtį, galima daryti prielaidą, kad tūkstančius sekėjų turinčių žymių žmonių elgesys gali turėti įtakos ir kitiems, ypač jauniems, eismo dalyviams.

E. Masalskienė akcentuoja, jog žmogus iš prigimties yra linkęs mėgdžioti. Anot jos, kaip vaikai mėgdžioja tėvus, taip, tikėtina, ne tik paaugliai, bet ir vyresni gali mėgdžioti patinkančius žmones. Tiesa, psichologė aiškina, jog nemažai jaunų žmonių yra pakankamai sąmoningi, jog patys įvertintų grėsmę ir suprastų, kad naudojimasis telefonu vairuojant yra pavojingas, tačiau pasitaiko ir tokių atvejų, kai net ir vyresni žmonės siekia kuo labiau susitapatinti su savo autoritetais.

„Jei žymus žmogus konkrečiam asmeniui nekelia pagarbos ir nėra jo sektinas pavyzdys, tai ir bet koks žinomo asmens elgesys tam konkrečiam žmogui įtakos neturės. Visgi jei tas žymus žmogus yra konkretaus žmogaus referencinės grupės atstovas ir tas žmogus savo herojų laiko sektinu pavyzdžiu, jis nejučia gali elgtis taip, kaip elgiasi socialiniuose tinkluose sekamas asmuo“, – sako E. Masalskienė.

Visi nori būti lygūs

Psichologė taip pat pastebi, jog blogas pavyzdys gali būti perimamas ir dėl to, kad kitas žmogus sieks lygių teisių. E. Masalskienė teigia, jog neretai žmonės būna linkę atkartoti žinomo žmogaus veiksmus, nes jis nusižengė ir liko nenubaustas.

„Socialiniuose tinkluose galima pamatyti žmones besinaudojančius mobiliaisiais, kurie po to buvo nenubausti, todėl nebaudžiamumas taip pat tampa priežastimi, kuri gali paskatinti kitus vairuotojus pasinaudoti mobiliuoju prie vairo“, – aiškina psichologė.

Vaizdai gali apgauti

Visgi žymūs Lietuvos žmonės, paklausti, ką mano apie naudojimąsi telefonu prie vairo, aiškina, jog pirmas įspūdis gali būti apgaulingas.

Dainininkė Natalija Bunkė sakė, jog vairuodama išmaniuoju nesinaudoja, o kai prireikia paskambinti, naudojasi laisvų rankų įranga. Paklausta, kaip socialinius tinklus pasiekia vaizdo įrašai, kuriuose moteris su gerbėjais bendrauja sėdėdama prie vairo, N. Bunkė taip pat tikina, jog turi telefono laikiklį, todėl net ir filmuodama „Facebook“ ir „Instagram“ įrašus, abi rankas gali laikyti ant vairo bei visą dėmesį sutelkti į kelią.

Natalija Bunkė

Jai antrina ir dizainerė Simona Nainė, kuri pabrėžia, jog kiekvienas žmogus turi sąmoningai suprasti riziką ir pavojus bei nesikliauti vien vaizdais, kuriuos mato socialinėje medijoje. S. Nainė teigia, jog vairuodama visada prioritetą teikia saugumui, todėl kalbėdama telefonu naudoja laisvų rankų įrangą, o jei prireikia telefonu naudotis ilgiau – sustoja.

Dainininkas Vaidas Baumila taip pat pabrėžia, kad naudotis išmaniuoju vairuojat – nevalia. Dainininkas teigia, jog pats automobiliu beveik nesinaudoja, tačiau kitus vairuotojus ragina prie vairo ne tik nesinaudoti išmaniaisiais, bet ir neviršyti saugaus greičio bei apskritai paisyti Kelių eismo taisyklių (KET).

Pirmiausia – saugumas

Humoristas ir aktorius Mantas Stonkus akcentuoja, kad jo automobilyje visuomet įjungta laisvų rankų įranga, todėl mobiliuoju telefonu vairuodamas jis nesinaudoja. Visgi socialiniuose tinkluose galima pamatyti, kaip humoristas vairuodamas bendrauja su savo socialinių tinklų sekėjais.

M. Stonkus teigė, jog tokie atvejai niekuo neišsiskiria – „story“ įrašymo metu jo telefonas būna stacionariame laikiklyje, todėl jam telefono į rankas paimti nereikia.

Mantas Stonkus

„Nesu tas žmogus, kuris prie vairo valgo ar užsiima kažkokia kita veikla, tačiau visiškai sutinku su saugaus eismo ekspertų įspėjimais, kad naudojimasis telefonu gali turėti įtakos eismui ir jo saugumui. Pastebiu, kad spūstys susidaro būtent dėl to, kad žmonės laukdami prie šviesoforų naudojasi mobiliaisiais, taip „užmiega“ ir suformuoja dar didesnes spūstis“, – įžvalgomis dalinosi M. Stonkus.

Aktorius teigė, jog matomi vaizdai gali būti apgaulingi, todėl nereikėtų jais visiškai pasikliauti. Jis akcentavo, kad žmogus turi suprasti, kad saugumas turi būti svarbiausias, todėl ir pats, jei prireikia telefoną paimti į ranką, tai daro tik sustojęs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)