Vos tapęs pasauline pirmo ryškumo žvaigžde, B. Lee mirė būdamas vos 32-ejų metų amžiaus. Ši žinia sukrėtė ir sutrikdė kovos menų ir filmų gerbėjus visame pasaulyje. B. Lee mirtį gaubiantis paslapties šydas neišsisklaidė ir šiandien.

Kaip galėjo nutikti, kad tokios puikios fizinės formos žmogus tiesiog mirė miegodamas? Portalas Grunge.com aiškinasi tikslias jo mirties aplinkybes ir bando įminti iki šiol ramybės neduodančias mįsles.

Iš pagalbininko tapo superžvaigžde

B. Lee gimė vaidinti filmuose. Leisdamas vaikystę Honkonge, jis spėjo nusifilmuoti apie 20 filmų.

Grįžęs į Ameriką, kur gimė, jis galiausiai atidarė kelias kovų menų mokyklas ir treniravo tokias žvaigždes kaip Steve’as McQueenas.

Seriale „Žalioji širšė“ („The Green Hornet“) suvaidinęs Kato, B. Lee supažindino plačiąsias Amerikos mases su kung fu. Deja, serialas buvo nutrauktas po 26 serijų ir nepadėjo B. Lee tapti žvaigžde.

Supykęs, kad Holivudo prodiuseriai jo nepastebi arba siūlo tik nedidelius vaidmenis, B. Lee susikrovė lagaminus ir grįžo į Honkongą. Paaiškėjo, kad ten jis – didžiulė garsenybė. Serialas „Žalioji širšė“ buvo toks populiarus, kad vietos gyventojai jį vadino „Kato šou“, ir netrukus B. Lee pradėjo gauti pagrindinius vaidmenis Honkongo filmuose.

Pirmasis kovos menų legendos filmas, kuriame jis atliko pagrindinį vaidmenį, buvo „Didysis bosas“ („The Big Boss“), tapęs pelningiausia juosta Honkongo istorijoje. „Didysis bosas“ šį rekordą išsaugojo iki antrojo B. Lee filmo „Įniršio kumštis“ („Fist of Fury“) išleidimo. Netrukus B. Lee gavo progą atsisėsti į režisieriaus kėdę – vaidino ir režisavo filmą „Drakono kelias“ („Way of the Dragon“).

Suvaidinęs vos trijose juostose, B. Lee jau buvo Azijos filmų karalius, ir tuomet Holivudas galiausiai nusprendė skirti jam daugiau dėmesio. Gaila, bet aktorius nespėjo pasidžiaugi naujosios šlovės spinduliais.

Sėkmė JAV

Kai B. Lee ėmė gerinti Azijos filmų pajamų rekordus, jam paskambino iš „Warner Bros“. Filmas „Drakonas įžengia“ buvo B. Lee proga užkariauti Holivudą.

Jo pirmasis filmas anglų kalba tobulai tiko B. Lee filosofijai, charizmai ir kovos menų žinioms pademonstruoti. Filme jis vaidina Šaolino vienuolį, vykstantį į saloje esančią tvirtovę dalyvauti kovos menų turnyre ir sulaikyti narkotikų lordą. B. Lee visus darbus atlieka per dieną. Juostoje jis ne tik kalba apie smūgių emocinį turinį, bet ir pademonstruoja savo vieno smūgio nokautus bei kvapą gniaužiančius nunčiakų valdymo įgūdžius.

Padedant šauniam aktoriui Jimui Kelly ir skambant Lalo Schifrino garso takeliui (jis taip pat sukūrė pagrindinę filmo „Neįmanoma misija“ melodiją), „Drakonas įžengia“ iki šiol yra vienas geriausių veiksmo filmų. Kaip galima pamiršti sceną, kai B. Lee požemyje kaunasi su ištisa armija priešininkų arba kai kovoja su peiliais ginkluotu blogiuku veidrodžių labirinte?

Filmui pasirodžius kino teatruose 1973 m. rugpjūčio mėnesį, jis sulaukė didžiulės finansinės sėkmės, uždirbo 20 mln. dolerių ir buvo populiariausias visame pasaulyje. B. Lee pagaliau prasibrovė į Holivudo elitą, tačiau, deja, neilgam...

Bruce Lee

Prieš mirtį B. Lee turėjo sveikatos problemų

Išsipūtę bicepsai ir ryškus pilvo presas – B. Lee fizinė forma buvo nepriekaištinga. Kad ją išlaikytų, aktorius nuolat treniruodavosi. Vyras, regis, buvo nesustabdomas, tačiau, nepaisant įspūdingo kūno sudėjimo ir neįtikėtino greičio, Mažasis Drakonas kentėjo nuo rimtų sveikatos sutrikimų.

1973 m. gegužės 10 d. B. Lee pavargęs tęsė filmo „Drakonas įžengia“ baigiamuosius darbus. Jis buvo dubliavimo studijoje Honkonge, kai staiga pagriuvo ir ėmė drebėti bei vemti. B. Lee buvo skubiai nugabentas į ligoninę. Jam prireikė poros dienų, kol vėl galėjo kalbėti.

Kai aktorius jautėsi geriau, gydytojai atliko kruopščią sveikatos apžiūrą, tačiau nebuvo tikri, kas jam nutiko. Jie žinojo, jog B. Lee pasireiškė smegenų edema (skysčių susikaupimas aplink smegenis, nuo kurių jos ištinsta), bet negalėjo pasakyti šio negalavimo priežasties. Tai buvo siaubinga akimirka 32-ejų metų amžiaus B. Lee, kuris didžiajame ekrane visuomet atrodė nenugalimas. Deja, smegenų edema tapo labai baisių dalykų pranašu.

Bruce Lee

Prieš mirtį B. Lee buvo užmezgęs romaną

Ekrane B. Lee buvo vienišas vilkas, vengdavęs romantiškų santykių, kad galėtų sutelkti dėmesį į kerštą ar teisingumo vykdymą. Vis dėlto tikrajame gyvenime jis buvo vedęs ir turėjo vaikų. Aktorius sutiko savo būsimą žmoną Lindą Lee Cadwell, kai jiedu studijavo Vašingtono universitete.

Galiausiai Bruce’as ir Linda susituokė, ir netrukus kovos menų meistras tapo dviejų vaikų – Shannon ir Brandono – tėvu. Taip, B. Lee turėjo šeimą, tačiau tai nereiškia, kad jis buvo geriausias vyras pasaulyje.

Aktorius buvo mergišius ir 1972 m. susipažino su 25-erių metų amžiaus aktore Betty Ting Pei. Ji išgarsėjo vaidmenimis tokiuose miuzikluose kaip „The Yellow Muffler“ ir „The Millionaire Chase“, kovos menų filmuose, pavyzdžiui, „The 14 Amazons“, ir seksualiose komedijose, kaip antai „Apartment for Ladies“.

B. T. Pei susipažino su B. Lee Honkongo viešbutyje „Hyatt Regency Hotel“ ir netrukus jiedu užmezgė audringą romaną. Kai balandėliai nebūdavo kartu, B. Lee dovanodavo brangias dovanas, pavyzdžiui, automobilį „Mercedes“. Kalbama, kad jis net prižadėjo B. T. Pei vaidmenį „Drakonas įžengia“, tačiau pažado neištesėjo.

Bet kaip šis romanas susijęs su tragiška B. Lee mirtimi? Paaiškėjo, jog B. T. Pei buvo paskutinis jį gyvą matęs asmuo.

Paskutinė B. Lee gyvenimo diena

B. Lee atgulė amžino poilsio 1973 m. liepos 20 d. Mirties dieną jam buvo 32-eji. Kaip jis ją praleido? B. Lee filmavosi naujausiame filme „Mirties žaidimas“ („Game of Death“) ir turėjo susitikti su George’u Lazenby aptarti jo vaidmens (šis aktorius suvaidino Jamesą Bondą). Pasikalbėjęs su G. Lazenby, B. Lee su bičiuliu parūkė hašišo ir nuvažiavo į B. T. Pei butą... kitais reikalais.

Porelė ateinančias kelias valandas mylėjosi ir svaiginosi, kol prie durų pasirodė B. Lee prodiuseris Raymondas Chow, ir aktorius ėmė entuziastingai vaidinti „Mirties žaidimo“ scenas.

Štai tuomet reikalai pakrypo tragiška linkme. B. Lee ėmė skaudėti ir svaigti galva. T. Pei pasiūlė jam išgerti vaistų – tokių, kurie ir malšina skausmą, ir ramina. Išgėręs tabletę, B. Lee nuėjo į T. Pei miegamąjį pailsėti.

R. Chow išėjo, o T. Pei leido meilužiui keletą valandų numigti. Deja, kai moteris galiausiai nusprendė jį pažadinti, Drakonas į nieką nereagavo. T. Pei persigando ir paskambino R. Chow, tačiau net ir atskubėjęs gydytojas bei paramedikai pavėlavo.

B. Lee, aktorius ir kovos menų ekspertas, mirė miegodamas. Maždaug po mėnesio kino teatruose pasirodė „Drakonas įžengia“, sulaukęs neįtikėtino pasisekimo.

Bruce Lee

Ką parodė skrodimas?

B. Lee mirtis sulaukė didžiulio atgarsio visame pasaulyje, tačiau kas būtent ją sukėlė? Atlikę skrodimą Karalienės Elžbietos ligoninėje, gydytojai nustatė, kad B. Lee smegenys buvo ištinusios beveik 13 proc. Remiantis oficialia ataskaita, B. Lee mirė nuo „smegenų edemos ir kongestijos“.

Būtent dėl šio negalavimo jis buvo paguldytas į ligoninę 1973 m. gegužės mėnesį.

Iš pradžių buvo manoma, kad edemą sukėlė kanapės, tačiau šia teorija suabejota atvykus Donaldui Teare’ui. Skotland Jardo rekomenduotas teismo medicinos ekspertas atliko Jimi Hendrixo skrodimą, todėl nemažai žinojo apie narkotikų perdozavimą. Užbaigęs tyrimą, D. Teare’as padarė išvadą, kad B. Lee pasireiškė alerginė reakcija į B. T. Pei nuo galvos skausmo duotą tabletę.

Savo ruožtu T. Pei teigė, kad būtent tų tablečių jam davė ne pirmą kartą. Akivaizdu, kad anksčiau šis vaistas jo neužmušė. Nepaisant to, D. Teare’o įvykių versija laikoma teisingiausia, be to, ji yra logiškiausia ir labiausiai tikėtina.

Žinoma, kiekvieną kartą, kai didelė garsenybė miršta esant keistoms aplinkybėms, neišvengiamai atsiranda įvairiausių sąmokslo teorijų. Apie B. Lee jų prikurta išties nemažai.

Versijos apie galimą B. Lee nužudymą

Prodiuseris R. Chow padarė didelę klaidą mirus B. Lee. Siekdama apsaugoti jo įvaizdį, R. Chow kino studija išplatino pranešimą, kad aktorius mirė būdamas savo namuose su žmona Linda. Tačiau žiniasklaida netruko išsiaiškinti tiesą. Tiesą sakant, nemažai žmonių manė, kad dėl B. Lee mirties kalta B. T. Pei. Galbūt net jį nunuodijo.

Deja, tai nebuvo vienintelis gandas apie galimą žmogžudystę.

Anot vienos populiariausių teorijų, kiti kovos menų meistrai pyko ant B. Lee, nes jis atskleidė jų paslaptis vakariečiams, ir nusprendė juo atsikratyti. Vieni sako, kad nagus prikišo nindzės, kiti teigia, jog aktorius buvo nužudytas atlikus „mirties prisilietimą“ – legendomis apipintą kovos menų veiksmą, kai auka nužudoma vienu smūgiu.

Taip pat yra manančių, kad B. Lee buvo nužudytas, nes atsisakė mokėti triadai už apsaugą. Dar viena versija: pasidarbavo mafija, mat aktorius neleido jiems kontroliuoti savo karjeros.

Antgamtiniais reiškiniais linkę tikėti sąmokslo teorijų kūrėjai sako, kad kaltas šeimos prakeiksmas, taip pat nusinešęs ir B. Lee sūnaus Brandono Lee gyvybę.

Ar galėjo B. Lee mirti nuo šilumos smūgio?

Daugumoje beprotiškų sąmokslo teorijų vienaip ar kitaip bandoma įtikinti, jog B. Lee buvo nužudytas, tačiau rašytojas Matthew Polly turi šiek tiek moksliškesnę teoriją. 2008 m. jis išleido biografiją, pavadintą „Bruce Lee: A Life“.

Joje M. Polly teigia, kad B. Lee mirė ne nuo raminamųjų vaistų tabletės. Autoriaus nuomone, aktoriaus gyvybę iš tikrųjų pasiglemžė šilumos smūgis. Kaip tai galėjo nutikti jam būnant meilužės B. T. Pei bute? Anot M. Polly, B. Lee iš pažastų buvo pašalintos prakaito liaukos, kad filmuodamasis tokiuose filmuose kaip „Drakono kelias“ mažiau prakaituotų.

M. Polly taip pat nurodo, jog 1973 m. liepos 20 d. buvo karščiausia to mėnesio diena. Kadangi B. Lee organizmas negalėjo atsivėsinti, rašytojas mano, jog veiksmo filmų žvaigždė patyrė mirtiną šilumos smūgį ir neteko sąmonės, nes negalėjo prakaituoti. Žinoma, ši teorija skamba keistokai, bet vis tiek yra įtikinamesnė nei „mirties prisilietimas“ ar šeimos prakeiksmas.

B. Lee mirtis padarė didelę įtaką jo paskutiniam filmui

„Mirties žaidimas“ galėjo tapti geriausiu visų laikų kovos menų filmu. Apsivilkęs legendinį kombinezoną, B. Lee būtų vaidinęs kovotoją, kylantį pagoda aukštyn ieškoti lobių ir kiekviename aukšte susiduriantį su nauju bosu. Kiekvienas blogiukas – konkretaus kovos menų stiliaus meistras, ir B. Lee būtų tekę pademonstruoti skirtingus džit kiun do (jo lankstumo ir prisitaikymo filosofija) principus, kad juos įveiktų.

Deja, prieš mirtį B. Lee spėjo nusifilmuoti vos 40 minučių, todėl, norint užbaigti filmą, teko pasamdyti B. Lee dublerį. Dubleris didžiąją filmo dalį slepia veidą po netikra barzdele ir motociklininko šalmu. Tiesą sakant, vienoje iš filmo scenų, kai dubleris pasižiūri į veidrodį, filmo kūrėjai ant veidrodžio priklijavo iš kartono iškirptą B. Lee veidą, turėjusį atstoti atspindį. Net neskaičiuosime visų kartų, kai filme rodomos scenos, pasiskolintos iš kitų B. Lee juostų.

Taip pat buvo visiškai pakeistas filmo siužetas – herojus tapo filmų žvaigžde, kurio merginą pagrobė mafija. Ko gero, vienas neskoningiausių filmo epizodų – scena, kurioje naudojama filmuota medžiaga iš B. Lee laidotuvių, rodomas net jo kūnas karste. Dar labiau įžeidžia tai, kad kino teatrams skirtoje filmo versijoje yra vos 11 minučių su B. Lee nufilmuotos medžiagos.

Laimei, 40 minučių originalios medžiagos niekur nedingo, ir kitose filmo versijose galima mėgautis nuostabia kova tarp Mažojo Drakono ir NBA milžino Kareemo Abdulo-Jabbaro.

B. Lee mirtis sukėlė „Bruceploitation“ filmų bangą

Netrukus po B. Lee mirties Honkongo filmų kūrėjai nusprendė išnaudoti progą ir pradėjo žanrą, pavadintą „Bruceploitation“. Tikėdamosi pasinaudoti B. Lee pomirtine šlove, kino studijos pradėjo samdyti aktorius, bent šiek tiek panašius į žvaigždę, duodavo jiems panašiai skambančius vardus, pavyzdžiui, Bruce’as Le bei Drakonas Lee, ir kūrė neskoningas B. Lee filmų kopijas.

Taip atsirado filmas „I Love You, Bruce Lee“ – pigi erotinė drama apie B. Lee santykius su B. T. Pei, kurioje B. T. Pei vaidina... save. Vienas iš keistesnių „Bruceploitation“ filmų yra „The Clones of Bruce Lee“. Jame piktas mokslininkas priverčia tris B. Lee klonus kautis iki mirties. Filme „Exit the Dragon, Enter the Tiger“ sužinome, kad „tikrasis B. Lee“ buvo prievarta paverstas triados narkotikų kurjeriu ir galiausiai nužudytas, todėl jo įpėdinis Bruce’as Li nori atkeršyti gangsteriams.

Bruce Lee antrininkas

Tačiau, be jokios abejonės, keisčiausias „Bruceploitation“ filmas yra „The Dragon Lives Again“. Siužetas toks: neseniai miręs B. Lee atsibunda pomirtiniame pasaulyje ir kaunasi su populiariosios kultūros personažais, tokiais kaip Jamesas Bondas ir kunigas iš filmo „Egzorcistas“ („The Exorcist“).

Filme taip pat pasirodo mafijos krikštatėvis, Popeye’us ir Drakula su būriu mumijų, o „Clintas Eastwoodas“ spiria B. Lee į veidą. Taip, ši juosta visiškai negerbia B. Lee atminimo. Kita vertus, kas nenorėtų pamatyti jo kovojančio su agentu 007?

Kaip B. Lee mirtis paveikė jo žmoną ir dukrą

B. Lee šeimai nepavyko pabėgti nuo didžiulio aktoriaus palikimo. Jo žmona ir dukra, galima sakyti, jame užaugo. 1975 m. Linda Lee Cadwell išleido knygą apie savo vyrą, o 2002 m. ji kartu su dukra Shannon įkūrė fondą „Bruce Lee Foundation“. Organizacija išlaiko B. Lee legendą gyvą ir reklamuoja jo mokymus bei filosofiją. Fondas, kuriam dabar vadovauja Shannon, skiria stipendijas, vykdo vaikams skirtą kovos menų programą ir net organizuoja B. Lee vasaros stovyklą.

S. Lee taip pat valdo „Bruce Lee Enterprises“ – su B. Lee gyvenimu susijusių įmonių rinkodaros padalinį. Dukra labai daug dirbo, kad apsaugotų savo tėvo atminimą. Ji prisidėjo prie 50 serijų televizijos serialo apie B. Lee, „History Channel“ dokumentikos ir „Cinemax“ serialo „Warrior“, paremto aktoriaus rašytiniais darbais, kūrimo. Žinoma, B. Lee šeimos nariai yra linkę žiūrėti pro pirštus į kai kuriuos jo trūkumus.

Pavyzdžiui, „Los Angeles Times“ išspausdinus straipsnį apie B. Lee mirtį, 1998 m. supykusi L. L. Cadwell parašė laišką laikraščio redakcijai, gindama savo vyrą ir teigdama, jog nėra jo romano su B. T. Pei įrodymų, nepaisant to fakto, kad aktorius mirė T. Pei lovoje. Kad ir kaip ten būtų, Linda ir Shannon Lee paskyrė savo gyvenimą B. Lee atminimui išsaugoti, užtikrindamos, kad jo džit kiun do mokymai ir išskirtinė asmenybė bus bent kurį laiką prisimenami.

Sūnaus tragedija

B. Lee sūnus Brandonas buvo nelinkęs perimti tėvo šlovės. Berniukui buvo vos 8-eri, kai mirė B. Lee.

Kurį laiką jis nenorėjo turėti nieko bendro su kovos menais. Akivaizdu, kad Brandonas Lee susidūrė su rimtomis pykčio valdymo problemomis. „Entertainment Weekly“ praneša, kad jis buvo išmestas iš dviejų vidurinių mokyklų, o trečią metė pats. Brandonas prisipažino patyręs didelį spaudimą pasiekti ne mažiau nei jo tėvas, tačiau tuo metu neturėjo jokio noro sekti jo pėdomis. Kaip jis pats sakė: „Pagalvojau: ei, minutėlę! O mano svajonės? Todėl į viską spjoviau.“

Brandono mama pripažino, kad būti B. Lee sūnumi – nelengva. „Viena vertus, tai tarytum palaiminimas, nes Bruce’as buvo nuostabus tėvas, – „New York Times“ pasakojo ji. – Tačiau Brandonui tai buvo ir našta, dideli kitų žmonių lūkesčiai.“

Galiausiai Brandonas susidomėjo aktoryste ir, kadangi buvo B. Lee sūnus ir šiek tiek išmanė kovos menus (būdamas vaikas treniravosi su tėvu), gavo pirmąjį vaidmenį televizijai skirtame filme „Kung Fu: The Movie“. Juostoje taip pat vaidino Davidas Carradine’as. Pirmasis filmas, kuriame jis atliko pagrindinį vaidmenį, buvo 1986 m. Honkonge sukurta juosta „Legacy of Rage“.

1991 m. jis su Dolphu Lundgrenu nusifilmavo savo pirmajame amerikietiškajame filme „Kautynės Mažajame Tokijuje“ („Showdown in Little Tokyo“). Brandoną labiausiai išgarsino filmas „Varnas“ („The Crow“), tačiau aktorius tragiškai žuvo filmavimo aikštelėje nepasibaigus filmavimo darbams ir iškeliavo anapilin nespėjęs pasidžiaugti šlove – visai kaip jo tėvas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)