Paskutiniai reitingai nesuteikia partijai užtikrintumo, kad per kitų metų Seimo rinkimus Liberalų sąjūdis pateks į Seimą.

Pagal „Lietuvos ryto“ šeštadienį skelbiamą „Vilmorus“ apklausą, Liberalų sąjūdis nepraeitų penkių procentų patekimo į Seimą barjero. Jų reitingas rugsėjį, „Vilmorus“ duomenimis, yra 3,2 procento.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu kompanijos „Baltijos tyrimai“ rugpjūčio 26-rugsėjo 8 dienomis atliktos apklausos duomenys rodo, kad už liberalus balsuotų 5,8 proc. Mėnesiu anksčiau taip teigė 4,7 proc. respondentų.

Gentvilas siūlo mąstyti apie partnerius rinkimuose

Beveik dvejus metus partijai vadovavęs Eugenijus Gentvilas paskutinę savo kaip partijos pirmininko darbo dieną kalboje suvažiavimo dalyviams siūlė strategiją prieš ateinančius Seimo rinkimus. Jo idėja yra bendradarbiauti su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija ir naujai susikūrusia Laisvės partija, ir susitarti dėl dalies vienmandačių apygardų, kuriose šios partijos kandidatai nekonkuruotų tarpusavyje.

Nueinantis partijos pirmininkas kalbėjo, kad prieš ateinančius Seimo rinkimus svarbu suprasti, koks galėtų būti partijų vienijimosi pagrindas.

„Rimvydas Valatka siūlo antidraudiminę koaliciją: tai jau yra gerai, viena nesąmonę išbrauksime, bet dar reikėtų antipolicinę vyriausybę , antidemokratinį vienijimosi pagrindą rasti.

Todėl vienijimosi pagrindų turėtų būti žymiai daugiau. Nesu tikras, ar sugebėsime susitarti. Gal galima susitarti plačiau – moderni Lietuva su laisvu žmogumi. Man kaip liberalui tai atrodo tinkama. Atrodo tai galėtų tikti ir Laisvės partijai, ir Tėvynės sąjungai, pradėkime pokalbius“, – ragino E. Gentvilas.

Jis teigė neturįs iliuzijų, kad partijos galėtų į Seimo rinkimus eiti bendru sąrašu, tačiau svarstė apie kelių partijų sąrašų koaliciją, kai partijos eitų į rinkimus savarankiškais sąrašais, bet turėdamos po „po keletą, keliolika svarbiausių idėjų ir minčių, kurios sutampa“.

„Tarkimės, ką mes matome vienodai , eikime atskirai, savais sąrašais, bet susitarę iš anksto: prieš nesąmones, prieš policinę, prieš antidemokratinę valstybę, prieš debilizmą kovosime“, – sakė E. Gentvilas.

Jis teigė įsivaizduojąs, kad dar būtų galima susitarti dėl pasidalinimo kai kuriomis vienmandatėmis.

„Nesakau, kad, pavyzdžiui, trys partijos pasidalins visas – 71 vienmandatę. Ne, susitarkime dėl dešimties vienmandačių, kad nekonkuruotume vieni su kitais, kurie vienodai mastome apie svarbiausius valstybės ir visuomenės ateities dalykus.

Tai galėtų būti, mano manymu, kelių partijų sąrašų blokas su bendromis esminėmis nuostatomis derinant kai kurias vienmandates. Gal tada liberalų buvimas Seime bus prasmingas, gal tada mes ir valdančiojoje daugumoje galime būti, arba daug efektyviau pasipriešinti tam, kam šiandien dažnai nepavyksta pasipriešinti“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Kreivys: siūlymas vertas diskusijos

Liberalų sąjūdžio suvažiavimo pasveikinti atvykęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko pavaduotojas Dainius Kreivys sakė, kad idėja partijoms derinti savo galimybes kai kuriose vienmandatėse yra verta diskusijos.

„Aš manau, kad pasiūlymas yra vertas diskusijos. Ne aš vienas, būdamas pirmininko pavaduotoju, tuos klausimus svarstau, bet turbūt mes tikrai tą klausimą svarstysime kartu susirinkę prezidiume ir kitur, ir aš manau, kad tas klausimas bus keliamas“, – DELFI sakė D. Kreivys.

Neabejoja partijos sėkme

Nepaisant užklupusių negandų, Liberalų sąjūdis yra gyvybinga partija, sako kadenciją baigiantis partijos pirmininkas E. Gentvilas.

„Kalbos apie Liberalų sąjūdžio mirtį buvo per ankstyvos“, – šeštadienį vykstančiame suvažiavime kalbėjo E. Gentvilas, rašė BNS.

Jis sakė tikintis, jog teisme nagrinėjamoje politinės korupcijos byloje, kur įtarimai pareikšti ir partijai, liberalai bus išteisinti.

„Partijai pareikšti įtarimai bus panaikinti, aš tuo nė kiek neabejoju ir tos kupros turėtume atsikratyti jau kitų metų pavasarį“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Jis priminė, kad prieš dvejus metus buvo išrinktas iš partijos pirmininko pareigų atsistatydinus Vilniaus merui Remigijui Šimašiui, vėliau su bendražygiais įkūrusiam Laisvės partiją.

„Įsikūrė nekantrių ir ambicijų netramdančių laisvės mėgėjų partija, kuri atrodo tuoj viską nušluos. Kol kas šluoja lenteles“, – ironizavo Liberalų sąjūdžio lyderis.

Pasak jo, visos partiją užklupusios negandos atėmė tikėjimą iš dalies liberalų rėmėjų ir partijos narių – atkurti pasitikėjimą, pasak jo, tai bus vienas svarbiausių darbų būsimam lyderiui.

Pasak E. Gentvilo, jam pradėjus vadovauti partijai, ji turėjo 680 tūkst. eurų skolų, 480 tūkst. eurų iš jų bankui, likusią sumą – partijos skyriams.

Dabar, pasak jo, partija skolų nebeturi.

Renka naują pirmininkę

Šeštadienį į suvažiavimą Kaune susirinkęs Liberalų sąjūdis pradėjo finalinį partijos pirmininkės rinkimų etapą. Ketvirtadienį startavo visuotinis slaptas elektroninis partijos narių balsavimas.

Pasibaigus pirmajam rinkimų turui paaiškėjo, kad liberalai savo naująja lydere norėtų matyti moterį: į antrąjį turą pateko Seimo narė, Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Trakų r. merė Edita Rudelienė.

Nauja partijos pirmininkė pakeis beveik dvejus partijai vadovavusį E. Gentvilą.