B. Netanyahu, kovojantis dėl politinio išlikimo po parlamento rinkimų, per kuriuos jo vadovaujama dešiniųjų partija surinko apylygiai balsų, kaip ir varžovų centristų aljansas, elgėsi „šiek tiek makiaveliškai“ ir buvo linkęs dalytis su Jungtinėmis Valstijomis „klaidinga informacija“, sakė buvęs D. Trumpo administracijos diplomatijos vadovas.

R. Tillersonas, atleistas D. Trumpo praeitais metais, šiuos komentarus išsakė per antradienį Harvardo universitete vykusį vieną forumą, pranešė šios aukštojo mokslo įstaigos oficialusis laikraštis „The Harvard Gazette“.

„Turint reikalų su Bibi visuomet naudinga per diskusijas su juo laikytis sveiko skepticizmo“, – leidinys citavo R. Tillersoną, paminėjusį B. Netanyahu pravardę.

„Jie pora atvejų šitaip pasielgė su prezidentu, kad įtikintų jį: „Mes esame geriečiai, o jie – blogiečiai“, – kalbėjo R. Tillersonas.

„Vėliau tai atskleidėme prezidentui, kad jis suprastų: „Jumis naudojamasi“, – pridūrė jis. – Man apmaudu, kad toks mums artimas ir svarbus sąjungininkas šitaip su mumis elgėsi.“

Per dvi šiais metais surengtas rinkimų kampanijas B. Netanyahu pabrėžė palaikąs šiltus santykius su D. Trumpu, parėmusiu kai kurias Izraelio seniai skelbiamas nuostatas, pavyzdžiui, kai pripažino Jeruzalę žydų valstybės sostine.

B. Netanyahu seniai ragina Jungtines Valstijas laikytis griežtos pozicijos Irano atžvilgiu. Dėl šio klausimo tvyrojo atvira įtampa tarp B. Netanyahu ir D. Trumpo pirmtako Baracko Obamos.

Be to, Izraelio lyderis pastaruoju metu prakalbo apie galimybę aneksuoti dalį palestiniečių teritorijų okupuotame Vakarų Krante.

R. Tillersonas sakė palaikantis Artimųjų Rytų konflikto dviejų valstybių sprendinį. Tačiau toks scenarijus vargu ar bus įtrauktas į JAV ketinamą pasiūlyti taikos planą, rengiamą vadovaujant D. Trumpo žentui ir patarėjui Jaredo Kushneriui.

R. Tillersonas, buvęs vienas iš „ExxonMobil“ vadovų, pasitraukęs iš JAV administracijos viešumoje mažai reiškėsi.

Tačiau D. Trumpas dukart pavadino jį „kvailu kaip akmuo“, kai buvęs diplomatijos vadovas išsakė komentarų, įvertintų kaip prezidentu tapusio verslininko gebėjimų kritika.