Atokioje vietoje stovinti Zūbiškių mokykla laukia naujakurių antrajame aukšte. Graži aplinka, rami kaimynystė ir Konstantino Tiškevičiaus ekspediciją Nerimi menanti upės krantinė. Čia kadaise stovėjo Zaleskių – dailininko Antano ir kompozitoriaus Ignoto – dvaras, kuriame viešėjo ir pats garsiosios Tiškevičių giminės atstovas.

„Kaip malonus miegas, kaip žavi svaja, kuri staiga dingsta ir nedažnai begrįžta, šitaip prabėgo man tos dvi poilsio dienos Zubiškėse vaišingoje ponų Zaleskių šeimoje“, – taip apie savo viešnagę čia rašė K. Tiškevičius.

Istorijų čia yra ir daugiau. Štai ketvirtojo dešimtmečio pabaigoje šioje vietoje buvo pastatyta spirito varykla. Teritorija paženklinta ir nepriklausomybės – čia sėkmingai auga 1993 m. pirmojo faktinio atkurtos valstybės vadovo Vytauto Landsbergio pasodintas ąžuoliukas.

Šiuo metu pirmajame mokyklos aukšte veikia biblioteka, kultūros namai, bendruomenės centras. Kiekviena mėnesį aktyvūs kultūrininkai čia rengia įvairias kultūrines šventes, parodas, vaikų stovyklas – Zūbiškių kaimo bendruomeninis gyvenimas gyvuoja aktyviai.

Kultūrinių renginių organizatorė Nijolė Nartautienė teigia, kad aplinka čia vienas iš didžiausių privalumų. „Pati teritorija gražiai sutvarkyta, taip pat ir Neries pakrantė – ten rengiame Jonines, kitas šventes“, – sako ji.

Nors vieta ir atokesnė, tačiau nuo Vilniaus čia tik kiek daugiau nei 70 kilometrų, todėl atvykti automobiliu užtruks maždaug valandą. Panašiai truks ir kauniečiai.

Antrajame aukcione pardavinėjamo Zūbiškių mokyklos aukšte – buvusios klasės, mokytojų kambariai, kabinetai, kadaise sumanyta įrengti ir butus. Nors idėja nebuvo išpildyta, patalpos multifunkcinės, čia galėtų įsikurti ir poilsio namai, ir verslo inkubatorius.

Aukcione pardavinėjamų mokyklos patalpų plotas – 710,74 kv. m., kartu parduodamas ir šiam objektui priskirtas 0,3 ha žemės sklypas. Pradinė kaina siekia 6707 eur (patalpų – 6391, sklypo – 616 eurų, registracija į aukcioną iki rugsėjo 20 d. vidurnakčio. Aukcionas vyks nuo rugsėjo 26 d. 9 val. iki 30 d. 14 val.

Mena žydų laikus

Naujakurių taip pat laukia ir senoji medinė Žiežmarių biblioteka. Žaliame mediniame dviejų aukštų namelyje pokario metais gyveno žydų tautybės žmonės, veikė saldumynų parduotuvė. Sovietmečiu čia buvo įkurdinta ambulatorija.

Žydų kultūros pėdsakų Žiežmariuose yra ir daugiau – čia stovi dar XIX a. statyta sinagoga.

Žiežmarių biblioteka

Biblioteka iš šio kultūrine dvasia alsuojančio pastato išsikėlė prieš porą metų. Kaip teigia bibliotekos Aldona Naudžiūnaitė, čia vykdavo edukacijos, susirinkdavo bendruomenė, senosios bibliotekos neaplenkdavo ir rašytojai.

„Vieta čia yra labai gera, šalia – mokykla, daug jaunimo. Be to, gražios apylinkės – netoliese Strošiūnų šilas, nuo kalno atsiveria įspūdingas Strėvos slėnis. Tai istorinė vieta, kuriame vyko Strėvos mūšis. Smetonos laikais Žiežmariuose kiekvieną ketvirtadienį veikė turgus, į kurį gausiai rinkdavosi žmonės“, – miestelio istoriją pasakojo A. Naudžiūnaitė.

Be to, sovietmečiu netoliese įveistas obelų sodas, todėl dabar čia spaudžiamos obuolių sultys, kurių Žiežmariuose niekada nepritrūksite.

Aukcione parduodamos bibliotekos pastato plotas – 226,29 kv. m. Pats dviaukštis pastatas pasižymi nedideliais kambariukais, jis ypač tinkama individualiai kūrybinei veiklai, amatų namams ar nedidelės įmonės biurams. Nors pastatas stovi nekilnojamo turto paveldo objekto teritorijoje, tačiau pati biblioteka nėra įtraukta į saugomų objektų sąrašą, todėl investuotojai galėtų ją tvarkyti be biurokratinių kliūčių.

Nekilnojamojo turto ekspertai pastebi, kad panašios vietos kaip Zūbiškės ar Žiežmariai, ypač prie vandens telkinių, dažnai mėgstamos įvairių informacinių technologijų įmonių ar kūrybinių industrijų atstovų, kurie vis dažniau bėga iš didmiesčių ir ieško įkvėpimo ramesnėse vietose. Pavyzdžiui, neseniai neišvaizdžiame dviejų aukštų pastate Palūšėje įsikūrė verslo inkubatorius, kuriame dabar gali dirbti apie 20 žmonių.

Registracija į aukcioną buvusios Žiežmarių bibliotekos pastatui įsigyti – iki pirmadienio, rugsėjo 23 d. vidurnakčio. Pastatą galima apžiūrėti penktadienį, 9-15 val. Aukcionas vyks rugsėjo 26 d., pradinė pastato ir jo 0,08 ha sklypo kaina – 10,764 tūkst. eurų.

Abejų parduodamų patalpų aukcionai bus vykdomi čia. evarzytines.lt. Dėl platesnės informacijos ar patalpų apžiūros kreiptis į Kaišiadorių rajono savivaldybę tel. 8 346 20478 arba el. paštu nijole.staneliene@kaisiadorys.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)