Apie ką mes čia…

Vieną dieną ilgus metus viename iš populiariausių klubų Niujorke dirbančiai striptizo šokėjai Ramonai kyla geniali mintis – atkeršyti turtingiems ir su paprastais žmonėmis nesiskaitantiems Volstryto magnatams, kurie kiekvieną vakarą apsilankydami klube leidžia sau pernelyg daug. O atkeršyti jiems yra tik vienas būdas – kirsti ten, kur jiems yra skaudžiausia – per kišenę. Ir tam, kad jos planas išdegtų, Ramona suburia ją palaikančių merginų komandą, kurių dėka ir bus įvykdytas šis teisingumas.

Kūrinio turinys

Kai tik pamačiau pirmas žinias apie šį filmą, pagalvojau, kad mūsų lauks dar vienas nevykęs projektas, kurio istorijos epicentre atsidurs striptizo šokėjos. Ir, aišku, pagrindas tam buvo išties didžiulis.

Prisiminus 90-uosius bei vienus iš blogiausių to dešimtmečio filmų „Šou merginos“ ir „Striptizas“, kurių tema, kaip galima suprasti iš pavadinimų, yra šokiai su nusirenginėjimais ir visokiais tamsiais reikaliukais, galima buvo nusiteikti panašiam scenarijui. Bet, mano didžiuliai nuostabai, „Aferistės“ pasirodė visiškai kitokio lygio projektas nei mano paminėtos daugybę „Auksinių aviečių“ pelniusios juostos.

Dėl ko šis filmas yra toks ypatingas, jog jį pristatė prestižiniame kino festivalyje Toronte? Ogi tuo, jog viena iš jame vystomų temų puikiai nupaveiksluoja archainį požiūrį į moterį pagal visus didžiausius patriarchalinio mąstymo stereotipus. Ir tai yra puiku, nes tenka pripažinti, jog ši tema yra pakankamai aktuali net ir gyvenant XXI amžiuje, kai jau lyg ir vertybės turėjo pasikeisti, o ir žmogaus požiūris į lytis neturėtų būti toks konservatyvus. Ir čia dalis istorijos sukasi būtent apie tai. Įdomu dar ir tai, jog pagrindinė visos siužetinės linijos veiksmo vieta – Niujorkas, kur žmonės yra labiau atsipalaidavę nei bet kur Amerikoje, todėl tai irgi priduoda savito šarmo visumai.

Bet atmetus šią mano paminėtą ir labai aktualią socialinę temą, gauname dar kelis įtraukiančius siužetinius vingius. Vienas iš jų – nelengvas striptizo šokėjų darbas, kuris vienoms moterims tampa tikra aistra bei rimta profesija, o kitoms – paprastu pinigų šaltiniu, kuris neleis joms atsidurti gatvėje. Vienu ir kitu atveju – pagarbiai išvystytos mintys, kurios privers įsijausti į rodomą veiksmą ir naktinį Niujorko striptizo klubų gyvenimą.

Antras vingis būtų skirtas aferai, kurią surengia pagrindinės šios istorijos herojės. Ir tai vienas iš maloniausių filmo kozirių. Netgi sakyčiau, jog ši afera, kurią mes čia matome, savo pateikimu ir natūraliai vystomais elementais pranoksta visokiausius „Oušeno aštuntukus“. Nes čia žiūrovai gauna puikiai apgalvotą planą, kuris tiesiog nėra pripildytas idiotiškai atrodančiais sprendimais. Intrigos ir įtampos taip pat čia yra su kaupu.

Tiesa, aferos ir mano paminėtų temų nebūtų, jeigu ne stulbinančios šios juostos herojės. Ir jos stulbinančios ne dėl savo išvaizdos, o dėl charizmos ir individualumo. Viena iš pagrindinių filmo veikėjų Ramona, ant kurios ir laikosi visas šio pasakojimo veiksmas – tikra lyderė ir žmogus, kuris sugeba užjausti ir suprasti tuos, kuriems reikia elementarios pagalbos.

Atsižvelgus į jos pateikimą, galima teigti, jog tai toks savotiškas globėjos portretas, priverčiantis akimirksniu pajusti jai simpatiją. Veikėja atsiskleidžia lėtai, bet užtikrintai, todėl einant filmui link finalo, turime išties įdomiai atrodančią herojaus metamorfozę, kuria negalima nesižavėti.

Kiti filmo herojai kaip Destinė, Elizabet, Mersedes, Liz, Anabelė ir Daimond – puikiai papildo Ramoną. Jų istorijos irgi turi svarbos bendrai siužetinei linijai, dėl ko jos irgi sugeba atsiskleisti kaip asmenybės, bet tokios charizmos, kokią turi Ramona, pas jas nėra. Užtat šios merginos gali pasigirti labai natūralia tarpusavio chemija, dėl ko jų pateikimas ekrane atrodo labai autentiškai ir visiškai ne dirbtinai.

Humoro filme irgi yra. Bet jis ir nėra lėkštas, nes kitaip šią istoriją būtų sunku priimti už gryną pinigą. Todėl visi juokeliai ir šmaikštūs momentai buvo puikiai įterpti į siužetinę liniją tik tam, kad peržiūra neprailgtų ir žiūrovams būtų pristatytas pakankamai lengvai atrodantis pasakojimas, kuris gvildena itin rimtas tema. Ir ties tuo buvo pasidarbuota iš peties, nes išgauta harmonija tarp rimtai atrodančių aspektų ir humoro puikiai matėsi ekrane.

Ties tuo ir užbaigsiu, nes aptarti kelis kitus aspektus būtų lygu „spoileriams“. Tad apibendrindamas galiu tik pasakyti, jog „Aferistės“ – tai toks projektas, kurį galima žiūrėti ne vieną ir ne du kartus ir jis nepabos. Gaila, kad tokių universalių istorijų su gerai parašytais ir ekrane įgyvendintais scenarijais nėra tiek ir daug. Todėl nevalia praleisti kine šio naujo Lorene Scafaria darbo, kuris be jokių abejonių sužibės prasidedančiame apdovanojimų sezono maratone.

Techninė juostos pusė

Didžiausią įspūdį šiame filme iš techninės dalies palieka trys aspektai – puiki muzika, kruopštus operatoriaus darbas ir spalvų paletė.

Tad pradėkime nuo muzikos. Garso takelis, prie kurio prisidėjo tokie dainininkai kaip Jennifer Lopez, Tom Jones, Amy Stroup, Sean Segal ir Meghan Trainor leido sukurti atitinkamai intymią, bet tuo pačiu labai lengvą atmosferą visai šiai vystomai temai apie aferą, kurią įvykdė pagrindinės filmo herojės. Čia netrūko ir dinamiškų epizodų, kaip ir netrūko ramių scenų, kurias labai grakščiai papuošė mano paminėtų atlikėjų dainos.

Kameros darbu irgi galima pasidžiaugti, nes jo dėka žiūrovai akimirksniu yra nukeliami į naktinį striptizo šokėjų gyvenimą, kuris išties verda visai kitaip nei mes galbūt galime įsivaizduoti. Tiesiog nuėję į kokį nors lietuvišką klubą su nusirenginėjančiomis merginomis, pamatysime ne tokį šou, kokį mums surengia šio filmo kūrėjai. Be to, ne tik striptizas buvo pakankamai gerai nufilmuotas, bet ir visos kitos scenos čia buvo pateiktos itin estetiškai.

Kalbant apie meninį apipavidalinimą – didžiausiais pliusais galima įvardyti neoninių atspalvių kupiną vaizdą, kurį papildė atitinkamos dekoracijos, įdomūs herojų kostiumai, į akis krentantis grimas su šukuosenomis bei puikiai parinktos lokacijos pagrindinio veiksmo vystymui.

Garso montažas labai geras, lyg žiūrėtum kokį nors blokbasterį. Istorija nėra užtęsta, todėl ir visos scenos sumontuotos preciziškai nesukeliant visiškai jokio diskomforto.

Aktorių kolektyvinis darbas

Jeigu galėčiau įvertinti šiame filme pasirodžiusių aktorių meistriškumą, tai be jokių užuolankų skirčiau aukščiausią balą – 10. O viskas dėl to, jog chemija tarp jų suvaidintų personažų buvo ideali. Kitaip pati istorija prarastų nemažai šarmo, nes ja tada būtų sunkiau patikėti. Tad lyginant su kelerių metų projektais, kuriuose pagrindiniu smuiku groja moterys ir kuris būtų arčiausiai „Aferisčių“, įvardyčiau 2018 metų hitą „Našlės“. Ten visas pasakojimas irgi buvo pateiktas per stiprių moterų prizmę bei jų pavydėtiną ryžtą atsiduoti kriminaliniams reikalams.

Kaip jau galima buvo pastebėti ir iš reklaminių plakatų bei anonsų, tai didžiausia šio filmo žvaigždė – nepakartojama Jennifer Lopez. Apie šios penkiasdešimtmetės muzikos divos fizinius duomenis manau neverta rašyti, nes tą įvertinti galite jos „Instagram“ paskyroje bei, aišku, epizodiškai ir šiame filme. Užtat ką verta paminėti, tai Jennifer Lopez vaidybą.

Esu matęs beveik visus filmus, kuriuose ji pasirodo, ir, žinot, nuo 1997 metų filmo „Selena“, ji nei viename projekte nesužibo taip, kad galima būtų ją pagirti už jos aktorinius sugebėjimus. Dažniausiai jos pasirodymai kine atrodė pernelyg monotoniški. O čia... Trūksta žodžių. Tai be jokių kalbų geriausias ir emocingiausias pasirodymas jos karjeroje, kuris ne tik nustumia į šoną visus kitus šioje juostoje pasirodžiusius profesionalus, bet pagaliau priverčia ja pasimėgauti kaip dramine aktore, o ne kaip gražiu paveiksliuku kino ekrane. Nenustebsiu, jeigu ji pretenduos ir į „Oskarus“, nes kol kas tai vienas stipriausių ir įdomiausių 2019 metų moteriškų pasirodymo kine.

Antraplanėse rolėse taip pat nepasišiukšlina ir kitos damos, kurios pakankamai grakščiai pritapo prie Jennifer Lopez šou. O tarp jų yra talentinga ir visiems puikiai žinoma iš serialo „Naujakuriai“ bei romantinės komedijos „Pasakiškai turtingi“ Constance Wu, seniai kino ekranuose matyta Julia Stiles, dainininkės Cardi B su Lizzo bei žinomos serialų aktorės Lili Reinhart ir Keke Palmer.

Puiki, įtikinama ir natūraliai pateikta vaidyba, kuriai neturiu priekaištų. Bet, kaip ten bebūtų, šioms mano paminėtoms damoms nepavyko pranokti tos, ant kurios ir laikėsi visa siužetinė filmo linija.

Paklausite manęs, kodėl nepaminėjau vyrų aktorių? O kam juos minėti. Jie čia buvo tik tam, kad striptizo šokėjų gauja galėtų apmulkinti jų įkūnytus personažus, todėl jie keitėsi vienas po kito ir net sunku prisiminti, kas ten tokie ir buvo.

Verdiktas

„Aferistės“ – šmaikščiais epizodais perpildyta ir rimtais siužetiniais vingiais papuošta itin žiūroviška kriminalinė drama, kuri peržiūros metu ne tik sugeba sukelti labai pozityvias emocijas, bet dar ir priverčia susimąstyti apie ilgus dešimtmečius nusistovėjusį patriarchalinį požiūrį į moteris bei jų vietą po saule.

Be įtraukiančios istorijos, puikios režisūros ir labai taikliai įgyvendintų techninės dalies aspektų, šis režisierės Lorene Scafaria projektas padovanoja dar kai ką – įspūdingą ir „Oskaro“ vertą Jennifer Lopez pasirodymą.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją