Trys vaikais iš girtaujančios šeimos laikinai buvo paimti prieš mėnesį. Dabar juos Vaiko teisių apsaugos tarnyba atėmė ir iš globėjos. Jie apgyvendinti vaikų namuose.

Galimai kankinamo broliuko vaizdo įrašą paauglys išplatino tėvams ir vaiko teisėms.

„Jis keturias valandas ten išbuvo. Ten pakankamai šalta, tamsu, o jis keturias valandas praraudojo ir prasimeldė. Rėkė „padėk mama, padėk tėte“. Kažko jis nepakluso“, – sako vaiko mama.

Vaizdo įraše girdėti, kaip mažylį globėja auklėja, grasina viską filmuojančiam vaiko broliui.

„Ko tu čia šliaužioji? Nori į sklepą kartu“, – vaizdo įraše grasinama įvykius filmavusiam broliui, kuris tai stengdavosi daryti slaptai, paslėpęs telefoną.

Anot motinos, trys vaikai dėl girtavimo laikinai išvežti dviem mėnesiam. Įrašas iš globėjos namų pasiekė praėjus pusei laiko.

Iš septynių šeimoje auginamų atžalų, visi ragavo vaikų namų duonos ir taip jau pusė iš jų sulaukė pilnametystės.

Keturiolikos metų, penkerių ir dvejų metų vaikai iš namų išvežti tėvus namuose radus vėl girtus. Dabar jie lanko kursus, pasiryžę blaivėti.

Vaiko teisių apsaugos specialistai teigia, kad vaikus iš laikinosios globėjos teko paimti dėl galimų vaiko teisių pažeidimų.

„Mes reagavome tik gavę iškvietimą iš vieno iš ten esančių vaikų“, – LNK Žinioms sakė Kupiškio rajono Vaiko teisių darbuotoja.

Vaiko teisės reagavo žaibiškai, tačiau išlieka konfidencialios. Konfidencialumas galioja ir globėjai – iš Vaiko teisių apsaugos žinoma tik tiek, kad Kupiškis turi dvi globėjas. Tai motina ir dukra, kurios gyvena tame pačiame name ir yra pasidalinusios aukštus. Galima spėti, kad rūsys – bendras.

„Jokių nusiskundimų nebuvo“, – LNK Žinioms teigė Vaiko teisių apsaugos darbuotoja.

Policijai pradėjus tyrimą dėl galimo smurto prieš vaiką, sutartis su globėja bus nutraukta. Vienintelė likusi globėja šiandien atvyko savanoriškai nutraukti sutarties. Kupiškis lieka be laikinų globėjų.

„Bet čia [vaikų namuose - DELFI], žinokit, labai gerai. Bent jau žinau, kad jie čia yra saugūs“, – teigė paimtų vaikų motina.

Trys vaikai išvežti į vaikų namus, kurie, kaip ir visoje šalyje, uždaromi. Vaikams tai jau bus trečioji gyvenamoji vieta per mėnesį: iš namų pas globėją, o tada į vaikų namus.