Anot jo, pareigūnai neturėjo duomenų, kad už pasikėsinimą nužudyti, nesunkų sveikatos sutrikdymą ir vagystę teistas kalinys gali kelti grėsmę.

„Noriu nuraminti visuomenę, kad nėra duomenų, kad šis asmuo yra pavojingas ir keltų grėsmę. Taip, jis padarė nusikaltimus, už kuriuos turi atlikti bausmę. Bet komisija įvertino jo elgesį ir matė, kad jis galėtų laisvėje elgtis atitinkamai kaip ir daugelis kitų visuomenės narių. Tikrai baimintis nereikėtų“, – BNS trečiadienį kalbėjo ministras.

Anot E. Jankevičiaus, šiuo metu siekiama išsiaiškinti visas aplinkybes ir už pabėgusiojo priežiūrą atsakingų asmenų atsakomybę.

„Bet šiuo metu šis įvykis yra per daug dramatizuojamas“, – sakė jis.

Pasak ministro, šiemet iš darbo vietos pasišalinusių kalinių skaičius kol kas nelenkia pernykštės statistikos: Kalėjimų departamento duomenimis, 2017 metais pradėti trys ikiteisminiai tyrimai dėl pabėgimo iš kalinimo įstaigos, praėjusiais metais – aštuoni, šiemet – šeši, du iš jų – dėl incidentų pastarosiomis savaitėmis.

Pravieniškių pataisos namų rugsėjo 9-ąją peršokęs tvorą pabėgo nuteistasis, jis po kelių valandų buvo surastas ir grąžintas į kalinimo įstaigą.

Praėjusį penktadienį iš darbo vietos Kaune pasišalino kitas nuteistasis Andrius Kalasiūnas – jis buvo nuteistas už pasikėsinimą nužudyti, nesunkų sveikatos sutrikdymą ir vagystę. Jo iki šiol ieško pareigūnai.

Vyrui galimybė dirbti laisvėje su įstaigos priežiūra suteikta, nes jis elgėsi pozityviai, keturis kartus skatintas už gerą darbą ir elgesį.

Abiem atvejais pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl pabėgimo, taip pat tarnybiniai patikrinimai dėl pareigūnų veiksmų.

Vyriausybė prieš savaitę Seimui pateikė Teisingumo ministerijos parengtas Bausmių vykdymo kodekso pataisas, kuriomis numatyta daugiau galimybių ir motyvacinių priemonių nuteistiesiems dirbti už įkalinimo įstaigų ribų.

E. Jankevičius tvirtina, kad šių planų Vyriausybė neatsisako, pabrėždamas, jog tokia Vakaruose taikoma praktika mažina valstybės naštą išlaikant nuteistuosius, skatina juos neprarasti darbo įgūdžių ir vėliau nebenusikalsti. Kartu jis pripažino, jog bus vertinamos ir galimos klaidos, o į laisvę galės išeiti tik tie žmonės, kurie nekelia visuomenei grėsmės.

„Pati praktika nėra bloga, bet tai reikia daryti labai atsakingai, pamatuotai, tokių atvejų negali būti. Bet klaidų pasitaiko visur ir visada. Įvertinsime, dėl ko taip atsitiko, bet tokių klaidų pasitaiko ir kitose šalyse. Neseniai teko kalbėtis su Norvegijos pareigūnais, kur buvo dar skandalingesnis įvykis, kai asmuo, buvęs pusiaukelės namuose, įvykdė labai rimtą nusikaltimą“, – aiškino ministras.