Tik štai eiliniam Dmytro Heržanui, karinės žvalgybos pareigūnui, kuris, per reidą birželį užlipęs ant minos, neteko kojos, viskas žymiai sudėtingiau.

Juo labiau, jog šį mėnesį kartu su grupele neįvardintų rusų į Rusijos kalintus ukrainiečius buvo iškeistas ypatingos svarbos belaisvis Volodymyras Cemachas.

„Esu labai laimingas buvusių belaisvių ir jų artimųjų akyse pamatęs džiaugsmo ašaras. Tik jeigu V. Cemacho perdavimas prieštarauja Ukrainos interesams, tai labai blogai“, – per interviu sakė D. Heržanas.

Praėjus beveik trims mėnesiams nuo V. Cemachui sučiupti skirtos misijos, D. Heržanas vis dar gydomas karinėje ligoninėje, kur ne tik sveiksta po kojos amputacijos, bet ir gedi savo kovos bendražygio Oleksandro Kolodiažno, žuvusio per reidą.

Vyras teigia misiją vertinantis prieštaringai ir nepritariantis V. Zelenskio sprendimui V. Cemachą perduoti Rusijai. Tai buvo padaryta per itin svarbų po daugelio metų Ukrainos ir Rusijos pasiektą susitarimą keistis belaisviais.

„Be to, pati operacija, kaip jį perkelti į kontroliuojamą teritoriją, mums kainavo labai brangiai. Šimtas tokių Cemachų neverti vieno Kolodižno gyvybės“, – teigia karinės žvalgybos pareigūnas.

Cemachas gabentas be sąmonės

Tvirto sudėjimo, su auskaru ir patriotinėmis karinėmis tatuiruotėmis puoštomis rankomis D. Heržanas šią savaitę rferl.org suteikė daugiau informacijos apie V. Cemacho sulaikymo operaciją.

Kaip teigia su žurnalistais bendravęs ir savo tapatybę nuslėpti panoręs vienas karinės žvalgybos šaltinis, nedidelė karinių ir specialiųjų operacijų pajėgų pareigūnų grupelė iš Ukrainos slaptosios tarnybos birželio 27 dieną prasmuko į Rusijos remiamų separatistų kontroliuojamą Ukrainos teritoriją.

Pareigūnai atsidūrė Šnižnėje – mieste, esančiame už 20 kilometrų nuo Rusijos sienos Ukrainos Donecko regione, tą pačią dieną kartu V. Cemachu jie grįžo į Kijevą. Dalis operacijos detalių išlieka paslaptyje, pavyzdžiui, kiek pareigūnų dalyvavo operacijoje, kiek tiksliai vyko į Snižnę ir į V. Cemacho namus.

Remiantis nepatvirtintais pranešimais, V. Cemachas buvo išgabentas slapta, gali būti, jog buvo apsvaigintas ir išvežtas būdamas nesąmoningas. D. Heržanas ir kiti žurnalistų kalbinti operatyvininkai atsisakė suteikti daugiau informacijos apie tai, kokia buvo V. Cemacho būklė operacijos metu, argumentuodami operacijos slaptumu.

Pakeliui į Donecką misija vyko labai sklandžiai. Operatyvininkai sučiupo V. Cemachą jo namuose Šnižnėje. V. Cemacho sutuoktinė BBC Ukrainos tarnybai sakė, jog grįžusi namo pastebėjo grumtynių žymių, taip pat rado ir kraujo.

Pakeliui iš Donecko į Ukrainos kontroliuojamas teritorijas pareigūnai susidūrė su rimtu išbandymu.

D. Heržanas iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 74-ojo žvalgybos bataliono sako, kad operaciją vykdę pareigūnai puikiai žinojo, kur jų kelyje yra minų. Didžiai jo nuostabai, tų minų buvo žymiai daugiau, nei manyta – kiekviename žingsnyje.

Pabėgimo metu O. Kolodiažnas paslydo ir parkrito ant minos. Nugriaudėjo sprogimas, kurio metu pareigūnas buvo mirtinai sužeistas. D. Heržanas sako netrukus ir pats, bėgdamas ieškoti pagalbos, užminęs ant minos, kuriai sprogus sumaitota jo koja.

Abu nelaimėlius iš įvykio vietos išgabeno bendražygiai, kuriuos pats D. Heržanas vadina „herojais“.

D. Heržanas sako, kad jo žuvęs tarnybos bičiulis buvo ne kartą apdovanotas karys, dar prieš misiją tris kartus sunkiai sužeistas karo lauke.

„Kiek tik teko kartu dirbti, jis visada būdavo lyderis, noriai imdavosi tokio vaidmens ir mus vesdavo į priekį. Buvo tikras karys. Jo mirtis – skaudi netektis mums visiems, tiek Ukrainos kariuomenei, tiek visai šaliai“, – sako jis.

D. Heržano teigimu, jis viliasi, kad Ukrainos valdžia pasirūpins žuvusio O. Kolodiažno šeima.

Prieštaringai vertinamas perdavimas

Tuo metu, kai 2014 metų liepą virš Ukrainos buvo numuštas Malaizijos keleivinis lėktuvas MH17, 58 metų V. Cemachas buvo Rusijos remiamų separatistų oro gynybos dalinio vadas. 2015 metais „Current Time“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame minėtasis asmuo giriasi padėjęs paslėpti Rusijos „Buk“ raketinę sistemą, kuria, anot Nyderlandų tyrėjų, ir buvo numuštas lėktuvas.

V. Zelenskio sprendimas atiduoti Rusijai V. Cemachą buvo kritikuojamas ne tik pačioje Ukrainoje, bet ir Jungtinės tyrėjų komandos – Nyderlandų vadovaujamos komisijos, tiriančios MH17 bylą. Numušus lėktuvą, žuvo 298 žmonės, iš kurių dauguma – olandai.

Tyrėjams visgi pavyko įtikinti V. Zelenskį atidėti apsikeitimą belaisviais, kad būtų spėta apklausti V. Cemachą. Deja, bet įtikinti ilgiau palaikyti minėtąjį asmenį Kijeve nepasisekė.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas primygtinai reikalavo, kad apsikeitimo belaisviais schemoje dalyvautų V. Cemachas. Per interviu BBC Ukrainos tarnybai rugsėjo 16 dieną V. Zelenskio administracijos vadovas Andrijus Bogdanas gynė prezidento sprendimą.

„Kam ginti Nyderlandų interesus, jeigu turime savus?“ – retoriškai klausė jis.

Nyderlandai, anot jo, pastaraisiais metais priėmė ne vieną sprendimą, prieštaraujantį Ukrainos interesams, tarp jų – sprendimas, susijęs su Rusijos dalyvavimu tarptautinėse organizacijose, pavyzdžiui, Europos Tarybos parlamentinėje asamblėjoje.

Po to, kai buvo perduotas Rusijai, V. Cemachas kartu su dukra sugrįžo į Rusijos remiamų separatistų kontroliuojamą Ukrainos teritoriją, patvirtino jo dukra.