– Paaiškinkite savo apsisprendimą eiti į verslą.

– V. Ušackas: Kiekvienas žmogus turi pasirinkimą ką daryti. Aš po 30-ies gana sėkmingos diplomatinės tarnybos metų, dalyvavimo politiniame procese, partijos išankstiniuose rinkimuose, kurių nelaimėjau, galvojau, ką toliau daryti. Turiu parako, energijos, patirties, kurią galima panaudoti nebūtinai valstybiniame sektoriuje. Žmonės laisvi pasirinkti. Manau Lietuvoje yra sėkmingų įmonių, sėkmingų grupių, o „Avia Solutions Group" (ASG) yra viena iš jų, kuri dabar jau yra Lietuvos verslo globalios sėkmės pavyzdys. Tam, kad įsitvirtinti pasaulinėje rinkoje aš priėmiau tokį pasiūlymą. Padėsiu įmonei toliau plėstis.

Kodėl negrįžote į Lietuvos diplomatinę tarnybą?

– V. Ušackas: Neturėjau konkrečių pasiūlymų.

Užsienio reikalų ministerijoje darėte karjerą, buvote ministru. Tai yra statutinė institucija ir reikėtų tik jūsų formalaus noro, ar ne?

– V. Ušackas: Be abejonės. Turėjau kai kuriuos pasiūlymus ES diplomatinėje tarnyboje, kurių vis dėl to atsisakiau, nes priėmiau tokį sprendimą. Buvau ambasadoriumi Amerikoje, Britanijoje, Afganistane, Rusijoje, dalyvavau politiniame procese. Žmogus svarstai, o kas toliau? Man 55-eri, aš dar galiu save kitur realizuoti. Man verslas buvo visuomet įdomus. Aš visuomet su verslu dirbau partnerystės pagrindais, o ne supriešindamas su verslu, kaip kai kurie politikai bando tą daryti. Gavęs tokį pasiūlymą, matydamas šitos grupės tokią globalią veiklą, priėmiau tokį sprendimą. Manau, kad aš savo patirtimi, savo pažintimis padėsiu ir prisidėsiu prie šios grupės plėtros.

Finansinis pasiūlymas taip pat turbūt buvo svarbi apsisprendimo dalis.

– V. Ušackas: Svarbi, bet ne svarbiausia. Finansinis paketas buvo motyvuojanti įrankis, bet man buvo žymiai svarbiau, kaip save realizuoti naujoje veikloje, kaip priimti naują iššūkį, kaip neprilipti prie valdiškos kėdės ir padėti kurti konkrečius rezultatus, kurie garsins ir įmonę ir Lietuvą.

Mūsų žiniomis, jūs bandėte gauti pareigas tarptautinėse organizacijose ir ES ir ESBO, taip pat JTO, bet buvo pasirinkti kiti kandidatai?

– V. Ušackas: Buvau gavęs paskutinį pasiūlymą prieš dvi savaites, vykti į interviu dėl ES ambasadoriaus pareigų Jungtinėse Tautose, Niujorke. Buvau patekęs tarp kitų trijų kandidatų. Taip pat buvau kandidatas į kitą galimą pareigybę JTO, bet aš pranešiau, kad pasirinkau tarptautinę verslo vystymo karjerą.

Tai dviejų iš trijų atsakymų net nesulaukėte ir pranešėte, kad pats pasitraukiate iš konkurso?

– V. Ušackas: Taip.

Akivaizdu, kad einate į abejotinos reputacijos įmonę kurios reputacija kelia įtarimų net už Lietuvos saugumą atsakingoms institucijoms. Šita bendrovė buvo pašalinta iš NATO pirkimų konkurso.

– V. Ušackas: Buvo pašalinta, nes buvo įžvelgta rizika dėl veiklos Rusijoje. Mes suprantame, kad yra rizikos, yra galimybės, yra ir grėsmės. Tai aš labai aiškiai noriu pasakyti, kad ASG neturi partnerių Rusijoje, kurie būtų sankcionuoti ar sankcijų sąraše, tiek ES, tiek JAV. O tai, kad Lietuvoje rizikos kartais vertinamos jautriai ir sureikšmintai tai taip būna.
Vygaudas Ušackas

Čia ne jautrumas, čia teismo sprendimas. ASG skundė, bet po to skundą atsiėmė.

– V. Ušackas: Apie rizikas, tai aš nekvestionuoju, kaip jos yra nustatomos. Rizikos yra valdomos. Svarbiausia, ką žinau ir iš savo praeities veiklos ir iš dabartinės informacijos, tai nei ASG, nei Gediminas Žiemelis neturi partnerių, kurie būtų sankcijų sąraše tiek ES, tiek JAV. O tai, kad grupė veikia Rusijoje, tai taip, veikia. Bet šių metų apyvarta Rusijoje sudaro tik proc. visos globalios įmonės apyvartos.

Na gal šių metų taip, bet Žukovskio oro uostas, šalia Maskvos, buvo pastatytas Gedimino Žiemelio įmonės ir tai yra milžiniškas valstybės užsakymas.

– V. Ušackas: Taip, bet žmonės padarė biznį ir išėjo. Kas čia tokio? Kas čia tokio blogo? Kaip verslas daro biznį? Eina į rizikas, investuoja, sukuria ir parduoda. Nebuvo prekiauta su sankcijose esančiais žmonėmis. Buvo padarytas biznis greičiausiai iki Krymo Ukrainos krizės ir karo, aš tų detalių nežinau. Reikia vertinti realistiškai. Suprantu, kad rizikos Lietuvoje ir Rusijos baubas iš dalies pagrįstas, bet reikia vadovautis faktais ir jų per daug nesureikšminti.

Su Gediminu Žiemeliu esate draugai, nors dalyvaudamas pirminių Tėvynės sąjungos kandidatų rinkimų kampanijoje neigėte tokius artimus ryšius ir ateities planus.

– V. Ušackas: Aš sakiau, kad aš pažįstu Gediminą Žiemelį ir matyt visus šimtą sėkmingiausių verslo veikėjų, kaip ir jūs. Toks darbas. Jūsų kaip žurnalisto, mano kaip diplomato. Dirbti vardan Lietuvos verslo klestėjimo. Pažinojau, bet bendrų reikalų iki šios dienos nei versle, nei kitur neturėjau.

– „Aš jokių reikalų su G. Žiemelio investicijomis Rusijoje ar Kinijoje tikrai neturiu ir neplanuoju turėti." 2018 m. sakėte laidoje „Lietuva tiesiogiai".

– V. Ušackas: Teisingai pacitavote, tai buvo prieš metus. Neplanavau tada. Pasiūlymą dirbti jo įmonėje gavau tik šių metų birželį.

Kas vis dėl to nulėmė jūsų apsisprendimą? Kaip tai paaiškinote savo šeimai?

– V. Ušackas: Paaiškinimas buvo labai nuoširdus. Žiūri ką esi pasiekęs ir ką toliau gali padaryti.

Jūs tai suvokiate karjeros ar iššūkių prasme?

– V. Ušackas: Aš tai suvokiu ir iššūkių ir karjeros prasme. Diplomatinėje tarnyboje pasiekiau lubas.

Bet jūs galėjote tapti Lietuvos ambasadoriumi. Jūs mėgote naudoti žodį „tarnystė". Tai ta tarnystė jus galėjo nuvesti į kitas diplomatines pareigas.

– V. Ušackas: Tas pats kaip ir jums, ar vesite laidą DELFI ar kitur. Bet ateina etapas, kai gali imtis kitų iššūkių. Jei esi pakankamai drąsus ir nebijai naujų galimybių ir iššūkių. Taip, aš būčiau jautęsis komfortiškai vienoje ar kitoje ambasadoje ES, Lietuvoje, ar JT specialiuoju pasiuntiniu. Bet aš žinau, kad būčiau veikęs taip pat, mažiau jaudinęsis ir nebūtų reikėję mokytis. Bet pirmiausia mane tikrai veža tos grupės globalios ambicijos. Nėra Lietuvoje tiek daug įmonių, kurios turėtų 66 atstovybes pasaulyje, tai daugiau nei Lietuvos ambasadų pasaulyje. Grupė, kuri labai plečiasi, kuri ruošiasi ėjimui į viešo kapitalo rinką...
Vygaudas Ušackas

Kurioje biržoje?

– V. Ušackas: Apie tai ne man kalbėti, o teisininkams.

ASG planuoja eiti į vieną iš didžiųjų pasaulio biržų?

– V. Ušackas: Į viešo kapitalo rinką. Savo laiku tai bus pranešta, bet ne mano kompetencijoje tą šiuo metu daryti. Aš esu globalus pilietis. Gyvenau net nežinau kiek valstybių, 19 butų, namų esame pakeitę. Turiu draugų, kurie buvę generolai, admirolai, politikai, ambasadoriai, kurie dirba dabar ir „Boeing" ir „Airbus", investisticiniuose fonduose. Pažintys, kurios man atrodo atneš pridėtinę vertę grupės tolimesnei raidai. Ir padarys grupę vienu iš Lietuvos pasididžiavimų, kaip „Ryanair" Airijoje, ar „Nokia" Suomijoje. Aviacijoje yra biznio modelis, kai iš nedidelės valstybės, kaip Lietuva ASG dabar jau yra tapusi globaliu žaidėju, kur teikia paslaugas nuo Kinijos iki Amerikos. Tai yra nišinis, be gali įdomus darbas, kuriam aš pasišvenčiau ir kurį tikiuosi sėkmingai atliksiu.

Pone Laurinavičiau, koks jūsų komentaras, kaip bendrai jūs galite įvertinti Vygaudo Ušacko apsisprendimą?

– M. Laurinavičius: Savo vertinimą šiandien jau paskelbiau kelis kartus įvairiais kanalais. Man tai prilygsta tam ką padarė Gerhardas Schroderis, ką padarė daugelis kitų aukščiausio lygio Vakarų politikų, Suomijos premjerai, Austrijos kancleriai. Tai yra darbas Rusijos, kaip aš mėgstu vadinti, Putino mafijos režimui. Taip, šita bendrovė ASG, formaliai yra ne Rusijos, o Lietuvos bendrovė, bet vėl gi ten buvo rašyta visokių sąsajų. Kai ponas Ušackas dabar sako, kad jie neturi jokių ryšių su sankcionuojamais asmenimis, tai mažų mažiausiai jie turėjo ryšių su „Rostec", tiek vadovas Čemezovas yra sankcijų sąraše. Nežinau, kodėl reikia dabar bandyti paneigti pakankamai aiškius dalykus? Jūs teisingai pasakėte apie NATO uždraustą konkursą, bet ten yra ne viena istorija. Yra ir Helisotos istorija, kur pasienis atsisakė pirkti iš jų paslaugas dėl grėsmių nacionaliniam saugumui. Tai, kaip buvęs ambasadorius, buvęs užsienio reikalų ministras menkina grėsmes apie kurias kalba ne šiaip kažkas, ne žurnalistai, ar aš, o valstybės saugumo departamentas. Čia visai kitas lygis. Todėl man labai keista girdėti tokius paaiškinimus, kad čia neva kažkoks baubas kuriamas. Ypač iš žmogaus, kuris Rusijoje dirbo, disponavo ir slapta informacija.

Kuo jūs aiškinate šitą sprendimą?

– M. Laurinavičius: Aš tai aiškinu pakankamai nuoseklia Ušacko pozicija taip pat ir Rusijos atžvilgiu, kurią ne kartą kritikavau tuo metu, kai jis bandė dalyvauti konservatorių pirminiuose rinkimuose į prezidento postą. Tai tų klausimų dėl Ušacko pozicijos dėl Rusijos man kilo visada ir toliau kyla. Mano išvada, kad tai yra pasekmė viso to, ką apie poną Ušacką Rusijos klausimu buvo galima pasakyti prieš tai ir patvirtinimas visos tos kritikos, kurią aš asmeniškai reiškiau būtent tuo metu.

Apskritai kaip apibūdintumėte Gedimino Žiemelio veiklą ir reputaciją? Pirmiausia, santykių su Rusija prasme.

– M. Laurinavičius: Tai yra akivaizdu, kad ši įmonė ir visas Žiemelio verslas pakilo tuomet, kai jis pradėjo vystyti tuos ryšius su Rusija. Taip, jis turėjo įvairiausių verslų ir Lietuvoje, bet taip pakilo tik tada, kai pradėjo vystyti ryšius su Rusija. Ir ne šiaip su Rusija. Dar kartą pabrėžiu, kad pagrindinis jo ryšys buvo su bendrove „Rostec", kurios vadovas yra ponas Čemezovas. Jis šiuo metu, mano vertinimu yra antras žmogus po Putino pačioje Rusijoje. Tai yra ypatingai įtakingas tos struktūros, kurią aš vadinu Putino mafijos valstybe, žmogus.
Vygaudas Ušackas

Ir jo ryšių dėka ASG pakilo į tokį skrydį, kokiame dabar skrenda.

– M. Laurinavičius: kito logiško paaiškinimo nėra. Ne tada, kai jis darė verslą Lietuvoje tai prasidėjo. Tai prasidėjo tada, kai jis pradėjo verslą Rusijoje ir tuos ryšius su bendrove „Rostec".

Pone Ušackai, ar turėtumėte ką pakomentuoti apie savo naująjį bosą?

– V. Ušackas: Tai viena iš daugelio nuomonių, bet ji nebūtinai teisinga. Laurinavičius tą savo nuomonę gana agresyviai, nuosekliai piršo ilgą laiką. Noriu tik pakartoti, kad ASG partnerių tarpe neturi asmenų sankcijų sąrašuose. Tai, kad yra rizikos, jas įvardija VSD, tai aš suprantu ir gerbiu jų vertinimus. Tai, kaip veikia ASG, tai nekelia grėsmių nacionaliniam saugumui. Tai yra viena iš sėkmingiausių Lietuvos grupių, kuri pasiekė tokias aukštumas, kad jos veikla pati paliudys ir išsklaidys tas abejones ir, mano nuomone, nepagrįstus kaltinimus.

Tai nėra vien VSD, tai yra NATO valstybės VSD. Ne man jums aiškinti, kaip vaikšto slapta informacija NATO aljanse ir su partneriais. Tai nėra vien VSD nuomonė apie ASG.

– V. Ušackas: Manau, kad tai yra nacionalinė nuomonė. Vertinant rizikas ir lyginant su kitų šalių, tai nemanau, kad tie patys Amerikos žvalgybos pranešimai neįvardina įmonių, kurios daro biznį tas pats „Boeing" su „Aeroflot", kaip grėsmę nacionaliniam saugumui. Priešingai, valstybės departamentas ir ambasados padeda įmonėms toje pačioje Rusijoje daryti biznį, kuris nėra sankcionuotas. Vėlgi, ASG veikla nėra susijusi su jokia sankcionuota veikla nei Rusijoje, nei kitoje valstybėje.

O dėl pono Čemezovo?

– V. Ušackas: Tą piramidę gali sudėlioti. Nėra taip, kad kažkas su kažkuo nebūtų susiję. Bet vienas dalykas yra tai, kaip žiniasklaidoje buvo rašyta, kad žmonės su kuriais bendradarbiauja Gediminas Žiemelis yra susiję su Putino režimu. Jie visi susiję. Jie gyvena tame režime. Ar jis yra vienoje ar kitoje pusėje, ar turi asmeninį ryšį, tai aš to nežinau. Galima spekuliuoti iš įvairiausių analitinių pažymų ir informacinių atvirų laukų. Bet dalykas yra tai, kad nei akcininkų, nei partnerių tarpe nėra asmenų, kurie būtų sankcijų sąraše.

Ką jūs vadinate partneriais? Akcininkus? Artimiausią ratą, kurie įdėję kapitalo į Žiemelio verslą?

– V. Ušackas: Taip.

Marius Laurinavičius partnerius supranta, kaip tuos, su kuriais turi reikalų. O ne partnerius, kurie yra tarsi dalininkai. Jūs kalbate apie partnerius, kurie būtų investavę savo asmeninį turtą?

– V. Ušackas: Suprantu tiek akcininkų prasme, tiek verslo partnerių prasme. Tokių nėra.

Pone Ušackai, esate sėkmingas diplomatas. Esate įvertintas ir valstybės apdovanojimais ir t.t. Nemanote, kad toks jūsų sprendimas gali nubraukti dalį nuopelnų ar sukurti galimybes kitaip į jus žiūrėti?

– V. Ušackas: Be abejonės. Aš žinau, kad svarbiausia žmogui yra reputacija, nesvarbu versle ar politikoje. Aš tą sprendimą priėmiau apsvarstęs, išanalizavęs visą informaciją, kurią aš turiu. Aš priėmiau sąžiningą ir ramų sprendimą. Manau, kad ASG veikla pati artimiausiu metu įrodys apie jos sėkmę, skaidrumą, apie aukščiausią atitikimą vertinimams. Galiausiai mes kalbame apie patikrą. Ar jūs įsivaizduojate, kad įmonė turinti ilgalaikius kontraktus su „Boeing" ir „Airbus" nepraeina žvalgybų patikros? Praeina. Ar galvojate, kad įmonė, kuri eina į viešo kapitalo rinką nepraeina griežčiausių peržiūrų ir vertinimų?

Na, nebent tai Maskvos ar Peterburgo vertybinių popierių birža.

– V. Ušackas: Tikrai ne. Laikas parodys ir išsklaidys tas abejones ir įtarimus. Esu įsitikinęs. Džiaugiuosi galimybe būti tos sėkmės dalimi, dirbti su labai talentinga komanda. 2500 žmonių dirba vien Lietuvoje. Šalia oro uosto kuriasi naujas aviacijos klasteris. Nulis paramos iš valstybės, nulis paramos iš ES fondų. Ir tai daro ASG.

Ir tai daro įmonė, kuri subankrotino nacionalines avialinijas.

– V. Ušackas: Jūs esate Vakarų žmogus. Donaldas Trampas yra bankrutavęs 4 kartus. Vakaruose nevertina tų, kurie neklysta. Tie, kurie padaro pamokas, jie pakyla žymiai aukščiau.

Nacionalinės avialinijos yra tam tikri pasididžiavimo dalykas. Tai yra speciali įmonė, ne šiaip bet kokia.

– V. Ušackas: Bet ta pati įmonė laimėjo kelis teismus prieš „Airbaltic" už neteisingą konkurenciją, nelabai apie tai kalbame. Būtent nelygios konkurencijos dėka įvyko bankrotas. Vėl gi nesileidžiant į praeities detales, noriu paminėti, kad šiandien įmonė viena iš sparčiausiai besivystančių, veikia keturiuose kontinentuose, 66 valstybėse mes turime biurus ir vien tik Lietuvoje dirba 2500 talentingų, aukštą pridėtinę vertę kuriančių darbuotojų. Tai yra pasididžiavimas. Tuoj atsidarys naujas ofisas važiuojant į oro uostą ir tai yra be jokios valstybės paramos. Tos investicijos ir ta veikla, parodo šios grupės tvarumą, sėkmę ir pasididžiavimą.

- Ačiū už pokalbį.