Estijos verslininkystės taikomųjų mokslų universitetas (EUAS) naujienų agentūrai BNS nurodė, kad iš minėtų respublikų į Estiją mokytis atvykusių studentų skaičius pastaraisiais metais išaugo kelis kartus ir manoma, kad dar augs. Tokias išvadas universitetas padarė remdamasis neseniai atlikto tyrimo išvadomis.

Savo ruožtu Estijos aukštojo mokslo tarptautinę rinkodarą koordinuojančios valstybės remiamos programos „Study in Estonia“ vyriausioji specialistė Kristina Piliste nurodė, kad 2018 metų rudenį studentų iš buvusių sovietinių respublikų skaičius, palyginus su ankstesniais metais, išaugo daugiau nei trečdaliu.

„Tikslūs prasidėjusių mokslo metų duomenys dar nežinomi, tačiau susidomėjimas išlieka didžiulis“, – sakė K. Piliste.

Pasak specialistės, daugiausia studentų atvyksta iš Rusijos, Ukrainos, Gruzijos ir Latvijos.

„Orientuojamės į šias šalis; labiau sisteminga buvo ir pačių mokslo įstaigų, ir bendradarbiavimo aukštojo mokslo srityje platformos „Study in Estonia“ rinkodara“, – kabėjo K. Piliste.

EUAS yra vienintelė Estijos mokslo įstaiga, siūlanti bakalauro ir magistro studijų programas estų, anglų ir rusų kalbomis. EUAS direktorius Kristjanas Oadas nurodė, kad norinčiųjų mokytis universitete kandidatų iš buvusių sovietinių šalių skaičius praėjusiais metais išaugo beveik du kartus ir maždaug tiek pat šiais metais.

„Latvijoje įsigaliojo įstatymas, pagal kurį aukštojo mokslo programos gali būti dėstomos tik oficialiomis Europos Sąjungos kalbomis. Iš esmės tai reiškia draudimą dėstyti rusų kalba“, – sakė K. Oadas.

„Latvijos nenoras konkuruoti gali padaryti gana rimtą įtaką Estijos švietimo rinkai. Rusų kalba Latvijoje mokosi maždaug 5 tūkst. studentų, o dalis jų dabar mokysis už savo pinigus Estijoje“, – pridūrė jis.

„Šiemet daugiausia kandidatų sulaukėme iš Ukrainos ir Rusijos, tačiau buvo ir iš kitų šalių, pavyzdžiui, iš Kazachstano ir Kirgizijos. Daugeliui jų tai yra galimybė gauti europietišką išsilavinimą gimtąja kalba. Tačiau nemažai pasirenka ir specialybes, kurių programos dėstomos anglų kalba, pavyzdžiui, programinės įrangos kūrimą“, – teigė direktorius.

Latvijoje šių metų sausį įsigaliojo įstatymas, draudžiantis aukštosioms mokykloms priiminėti naujus studentus į programas, kuriose dalykai dėstomi rusų kalba. Anksčiau pradėtas rusakalbiams skirtas programas numatyta užbaigti iki 2022 metų gruodžio 31 dienos.

Remiantis „Study in Estonia“ pateiktais duomenimis, 2018 metų pabaigoje daugiausia studentų iš buvusių SSSR respublikų mokėsi Tartu universitete (546), antrą vietą užėmė Talino technikos universitetas (313), trečią – Talino universitetas (113). EUAS turėjo 82 tokius studentus.

Dauguma šių studentų yra pasirinkę programas, kuriose dėstoma anglų kalba, maždaug 10 proc. šių studentų mokosi rusų kalba, o estų kalba dėstomas programas yra pasirinkę 8 proc. atvykėlių studentų.