Pagaminkite padažą

Pavyzdžiui, iš pernokusių pomidorų vos per 10 minučių pasigaminsite padažą makaronams. Pertrinkite pomidorus per tarką, odelę išmeskite. Į pomidorų masę pridėkite trinto česnako, šviežių bazilikų, druskos ir pipirų, viską išmaišykite. Išvirkite makaronus ir valgykite su pasigamintu padažu. Padažo likučius galite laikyti uždarytame inde šaldytuve.

Kitas panašus variantas – pasta sumuštiniams. Pomidorus perpjaukite perpus, išimkite sėkleles, sudėkite pomidorų puseles ant kepimo skardos, pašaukite į 190 laipsnių karštumo orkaitę ir kepkite 20–30 min. paskui sudėkite pomidorus į dubenį ir su šakute sutrinkite. Pagardinkite alyvuogių aliejumi, trintu česnaku ir žalumynais (mairūnais, krapais, raudonėliais, bazilikais), išmaišykite. Šio padažo labai skanu užsitepti ant duonos ar ant lavašo.

Sviestas su pomidorais

Sviestą galima maišyti ne tik su česnakais, žalumynais, bet ir su pomidorais. Tam tinkamiausiai stipriai sunokę pomidorai – jie švelnesni, mėsingesni. Iš pradžių 10 min. pakepkite pomidorus orkaitėje, paskui nulupkite odelę, išimkite sėkleles. Paskui sudėkite pomidorus į trintuvo indą, ten įdėkite sviestą, įberkite druskos, pipirų, žalumynų (bazilikų, raudonėlių, čiobrelių), viską sutrinkite. Šio sviesto galima tepti ant duonos, ant skrudintos šviesios duonos, dėti į makaronus, į ryžius ar į bulvių košę. Sviestą su pomidorais galima laikyti šaldytuve 1–2 savaites arba užšaldyti.

Užpilas salotoms

Iš sunokusių pomidorų galima pasigaminti ir užpilo salotoms. Taigi stipriai sunokusius sultingus pomidorus perpjaukite perpus, minkštimą pertrinkite per sietelį. Įpilkite acto (tinkamiausias – vyno actas), įdėkite medaus, druskos, garstyčių, smulkinto česnako, viską išplakite plaktuvu. Plakdami palengva pilkite aliejų. Šiuo atveju tinkamiausias būtų alyvuogių aliejus – jis suteiks užpilui sodraus aromato, sušvelnins tekstūrą.

Šiuo užpilu gardinamos daržovių salotos. Užpilo likučius laikykite šaldytuve, prieš naudojimą 10 min. palaikykite kambario temperatūroje, vėl kruopščiai išplakite.

Užšaldykite, panaudosite vėliau

Jei nesugalvojote, ką daryti su pernokusiais pomidorais, neturite laiko gaminti, tiesiog užšaldykite juos, panaudosite paskui.

Nuplaukite pomidorus, dėmeles išpjaukite, nusausinkite. Sudėkite pomidorus į polietileno maišelius ir įdėkite į šaldiklį. Kai norėsite kažką gaminti, galėsite išsiimti pomidorų iš šaldiklio, atitirpinti, tada nulupti odelę (ji lengvai atšoka) ir pasigaminti padažą, pomidorų sriubą ar sulčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)