Tokį siūlymą įregistravo Seimo nariai socialdemokratai Julius Sabatauskas ir Rasa Budbergytė.

Socialdemokratai siūlo tyrime nesiaiškinti, ar užtenka ištirtos informacijos Seimo narės I. Rozovos apkaltai.

„Apkalta gali būti vykdoma savarankiškai, užtenka vieno ketvirtadalio visų Seimo narių iniciatyvos. Apkalta šiaip ar taip būtų inicijuota, jeigu bus surinkti 36 parlamentarų parašai“, – sako Seimo socialdemokratai.

Tyrimo komisiją jie siūlo sudaryti iš 12 Seimo narių, turinčių teisę dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Slaptai“, laikantis Seimo frakcijų proporcinio atstovavimo principo.
Pagal nutarimo projektą, kurio pateikimo procedūra jau pradėta Seime, tyrimą siūloma pavesti Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui.

„Bet šiuo atveju komiteto nariams tektų tirti patiems save aiškinantis, ar tinkamai buvo panaudota informacija apie Seimo narės ryšius. Tokiu atveju negalėtume kalbėti nei apie objektyvumą, nei apie teisingas Seimo komiteto išvadas. Siūlome, kad parlamentinį tyrimą atliktų komisija, proporcingai atstovaujama Seimo frakcijų“, – sako Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys J. Sabatauskas.

„Inicijuojame ne tik komisiją vietoje komiteto tyrimo, bet mūsų siūlyme taip pat atsižvelgiama į jau pateiktas Seimo Teisės departamento pastabas. Siūlome atsisakyti klausimų, suponuojančių išankstines nuostatas, atsakymus, taip pat besikartojančių teiginių“, – sako Seimo narė R. Budbergytė.

Praėjusią savaitę Seimo narys konservatorius Jurgis Razma irgi įregistravo siūlymą, kad parlamentinį tyrimą dėl Irinos Rozovos atliktų Seimo laikinoji tyrimo komisija, o ne Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK).

J. Razma irgi siūlo komisiją sudaryti iš 12 įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujančių parlamentarų.

Beje, J. Razma kalba apie galimybę inicijuoti apkaltą Seimo narei I. Rozovai, tačiau siūlo atsisakyti nuostatos dėl galimos apkaltos kitiems Seimo nariams.

Kaip ELTA jau skelbė, naujojo parlamentinio tyrimo iniciatyva kol kas atidėta.

Seimui nutarus padaryti pertrauką, nutarimo projekto pateikimo procedūra turėtų tęstis antradienį vyksiančiame Seimo plenariniame posėdyje.