Šis pažadas, panašu, yra premjero paskutinės minutės bandymas palenkti į savo pusę daugiau nacionalistinių pažiūrų rinkėjų prieš antradienį vyksiančius įtemptus rinkimus, kurių baigtį sunku prognozuoti.

Rimtų teisinių problemų persekiojamo B. Netanyahu laukia žūtbūtinis rinkimų mūšis, kuriame jam teks kovoti dėl savo politinio išlikimo.

Paskutinėmis rinkimų kampanijos savaitėmis premjeras žarstė ultranacionalistine retorika persunktus pažadus, siekdamas užsitikrinti didesnį palaikymą savo „Likud“ partijai ir padidinti savo šansus būti perrinktam per antradienį vyksiantį beprecedentį pakartotinį balsavimą.

„Ketinu išplėsti suvereniteto taikymą visose nausėdijose ir (nausėdijų) blokuose“, įskaitant „vietas, svarbias Izraelio saugumo ar paveldo požiūriu“, sakė N. Netanyahu interviu Izraelio armijos radijui rinkimų išvakarėse.

Paklaustas, ar tai palies ir šimtus žydų, gyvenančių griežto saugumo sąlygomis tarp dešimčių tūkstančių palestiniečių neramiame Hebrono mieste, premjeras atsakė: „Žinoma.“

Izraeliečiai antradienį balsuos jau antruose šiais metais rinkimuose, kuriuos teko rengti, nes B. Netanyahu po balandį įvykusio balsavimo nesugebėjo sulipdyti koalicijos ir teko paleisti parlamentą.

Premjeras davė virtinę ambicingų pažadų, siekdamas užsitikrinti didesnę elektorato paramą, įskaitant pažadą aneksuoti Jordano slėnį, kurį strategiškai svarbia teritorija laiko netgi nuosaikų pažiūrų izraeliečiai.

Kritikai tvirtina, kad B. Netanyahu pažadų įgyvendinimas užkurtų pragarą Artimuosiuose Rytuose ir galutinai sužlugdytų bet kokias palestiniečių viltis dėl savo valstybės. Jo politiniai varžovai atmeta premjero kalbas apie Jordano slėnio aneksiją ir sako, kad tai tėra rinkimų kampanijos gudrybė. Anot jų, tai patvirtina faktas, kad B. Netanyahu to nepadarė, nors ilgiau nei dešimtmetį buvo valdžioje.

Izraelis užėmė Vakarų Krantą ir Rytų Jeruzalę per 1967 metų Šešių dienų karą. Vėliau žydų valstybė rytinę Jeruzalės dalį aneksavo, nors šio žingsnio tarptautinė bendruomenė niekada nepripažino.

Okupuotose teritorijose gyvena daugiau kaip pustrečio milijono palestiniečių ir beveik 700 tūkst. žydų naujakurių. Beveik visa tarptautinė bendrija ir palestiniečiai žydų nausėdijas Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje laiko neteisėtomis.

Antradienio balsavimas daugelio laikomas referendumu dėl B. Netanyahu valdymo.

Liepą B. Netanyahu tapo ilgiausiai pareigas einančiu Izraelio vyriausybės vadovu, paveržęs šį titulą iš Izraelio įkūrėjo ir ilgamečio premjero Davido Ben-Guriono.

Premjeras vaizduoja save kaip vienintelį kandidatą, pajėgų veiksmingai kovoti su daugybe Izraeliui kylančių iššūkių. Tačiau jo oponentai sako, kad B. Netanyahu teisinės bėdos, įskaitant generalinio prokuroro rekomendaciją pareikšti jam oficialius kaltinimus dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu, užkerta kelia jam toliau stovėti prie vyriausybės vairo.