Politikas laidoje gana skeptiškai atsiliepė apie kolegų pasitraukimą ir netikėtus manevrus, taip pat atsakė, ko iš tiesų, jo nuomone, siekia V.Kamblevičius bei kartu su juo einantys politikai. Anot R.Žemaitaičio, pastarieji įvykiai sudavė stiprų smūgį partijai ir visai bendruomenei.

Svarsto, kodėl pasitraukė kolegos

Laidoje „DELFI diena“ pasiteiravus, kodėl R.Žemaitaičio nuomone, 4 kolegos pasitraukė iš jo vadovautos frakcijos ir sukūrė naują, politikas svarstė, kad labiausiai susikirto skirtingi jų siekiai. R.Žemaitaitis bando akcentuoti partijos atsinaujinimo idėją, tačiau tokiems jo sumanymams pritaria toli gražu ne visi.

„Sunkus klausimas. Ko gero, reikėtų jų paklausti, bet pagal naujos frakcijos pavadinimą, matyt, kurs gerovę valstybei kitaip. (...) Tikiuosi, kad jie savo gerovės valstybei kels aukštesnius reikalavimus tai pačiai daugumai, su kuria pasirašė sutartį“, – DELFI sakė R.Žemaitaitis.

Žemaitaitis: buvo suduotas didelis smūgis partijai

Jis pabrėžė, kad ne kartą partijos viduje buvo akcentavęs, kad partijai reikia naujų žmonių, o tie, kurie nesugeba laimėti vienmandatėse, turėtų atlaisvinti savo vietą. Politikui atrodo tiesiog nesuprantama, kaip gali būti Seimo narių, kurie per metus laiko nesugeba padaryti nieko naudingo.

Remigijus Žemaitaitis

„Mano pozicija buvo labai aiški – partija turi atsinaujinti. Aš aiškiai pasakiau, kad per ateinančius Seimo rinkimus mes turime kardinaliai pasikeisti, į partiją įleisti naujų žmonių. Aiškiai pasakiau, kad tie politikai, kurie yra ne pirmą kadenciją Seime, bet neturi vienmandatės apygardos, ir nesugeba laimėti, jie turi užleisti vietą kitiems žmonėms. Aš ne veltui sakiau, kad tai yra pensininkai politikai, kurie Seime praleidžia 5-6 kadencijas ir kažkodėl daugiau kaip tūkstančio balsų savo apygardoje negauna. Laikas pažvelgti į save ir į partiją kitaip. Deja, tai kas įvyko antradienį, buvo suduotas didelis smūgis partijai, partijos bendruomenei“, – sakė R.Žemaitaitis.

Mato kitokią viziją

Paklausus, ar nemano, kad naujoji frakcija reiškia, kad buvo užgautos kitų politikų ambicijos, jis tikino, kad savo poziciją jis išreiškė jau seniai, o tikrųjų frakcijos atsiradimo priežasčių jis nežino, tačiau numano.

„Aš tiesiog turiu kitą viziją ir matymą. Buvau aiškiai pasakęs ir formuojant valdančiąją daugumą bei Europos Parlamento sąrašus – aiškiai pasakiau, kad jeigu partija neatsinaujins, nepakeis logotipo, retorikos, ateities nėra. Galbūt galėjo ir tai užgauti. Sunku man būtų pasakyti“, – laidoje svarstė R.Žemaitaitis.

Signalas Kamblevičiui

Tiesa, V.Kamblevičius dar žiniasklaidai yra teigęs, kad jis yra bandęs su R.Žemaitaičiu kalbėtis dar pavasarį, bet sulaukė tik ignoravimo.

„Kolega Vytautas Kamblevičius, matyt, pamiršta, kad mūsų valdybos posėdžiai yra protokoluojami. Tai buvo vienas ir pagrindinis žmogus, kuris buvo kardinaliai prieš partijos pavadinimo keitimą. Net paskutiniame tarybos posėdyje rugpjūčio 4 dienos jis net neatvažiavo į tarybos posėdį ir per savo atstovą pasakė, kad turi kitokią nuomonę. Kalbant apie EP rinkimus, tuomet, ko gero, buvo padėtas taškas, kai pamatė rinkimų rezultatus, kad jis neturi palaikymo partijos viduje, per reitingavimą. (…) Tai jau buvo jam signalas, o visa kita yra politiniai sumetimai. Gruodžio mėnesį mes pamatysime, kuo visi šie dalykai virs. Jeigu pasižiūrėsite, kas prisijungia prie naujosios frakcijos, kokie žmonės tai inicijuoja, tai ta pati situacija buvo praėjusių metų rugsėjo mėnesį“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

Vytautas Kamblevičius

Anot jo, pagrindinės priežastys, kodėl kolegos nutarė pasitraukti, buvo neišsipildę lūkesčiai.

„Manau, kad buvo neįgyvendinti kai kurie lūkesčiai. Antra, kai mūsų partija turėjo daug finansinių problemų dėl buvusios partijos vadovybės, tai mes finansų kitokių neturėjome. Reikėjo rinkti pinigus iš partijos narių, arba prezidiumo, valdybos narių, tai aš manau, kad tai daug ką lėmė, kad mes buvome mažiau matomi ir girdimi. Trečias dalykas, ministerijų derybinė pozicija. Buvo labai norima turėti Žemės ūkio ministeriją, aš pasakiau, kad joje yra daug problemų ir mums būtų sunku ŽŪM įgyvendinti kai kurias programines nuostatas, kurias mes keliame. Manau, kad tai irgi buvo dar vienas ženklas“, – sakė politikas.

Netiki pareiškimais dėl postų

Praėjusią savaitę R.Žemaitaitis užsiminė, kad neliūdi dėl pasitraukusių kolegų.

„Bent jau šią savaitę su vaikais pusryčiausiu ir džiaugiuosi, kad šiandien ryte nereikėjo septintą valandą važiuoti į darbą, masažuoti savo buvusių kolegų pensininkų, paruošti juos darbotvarkei, o galėjau su vaikais papusryčiauti ir į mokyklą juos atvesti“, – ketvirtadienį Seime kalbėjo R. Žemaitaitis.

Paprašius patikslinti, kaip visa tai atrodydavo, R.Žemaitaitis sakė, kad kai kurie Seimo nariai per metus neparengdavo nei vieno įstatymo projekto.

„Tai atrodydavo paprastai. Kas yra dirbę su žmonėmis, kurie per kelerius metus tiesiog suvokia, kad jie yra Seimo nariai ir jiems daugiau nereikia nieko daryti, tai ar galite įsivaizduoti Seimo narį, kuris per metus neparengia nei vieno įstatymo projekto. Kita vertus, reikia ruoštis kiekvieną antradienį, ketvirtadienį plenariniams posėdžiams, darbotvarkei, pagal kurią tu turi informuoti Seimo narius dėl ko mes turime balsuoti. Tą turėtų atlikti frakcijos seniūnas, kuriam sunkiai sekėsi tą dalyką daryti“, – laidoje dėstė R.Žemaitaitis.

Remigijus Žemaitaitis

Pasiteiravus, kaip vertina V.Kamblevičiaus pareiškimus apie tai, kad jų frakcija neva nesieks jokių postų, R.Žemaitaitis neslėpė skeptiškumo.

„Aš Vytautą pažįstu labai gerai. Šiaip jis yra geras ir darbštus žmogus, geras administratorius, su manimi Lietuvą jis pervažiavo keturis kartus ir buvo gavęs didžiausią mano pasitikėjimą. Tai buvo žmogus, kuriam duodavau atlikti organizacinius dalykus partijos viduje. Kai aš girdžiu, kaip jis sako, kad mes tiesiog būsime valdančiojoje koalicijoje, tai aš paklausčiau taip – o kas trukdė būti „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijoje? Dabar pažiūrėkime postus. Juozas Imbrasas, aplinkos komiteto pirmininko postas – pagal kvotas to nepriklausė.

Mano su Ramūnu Karbauskiu asmeninių derybų metu mes vis dėl to išderėjome aplinkos komiteto pirmininko postą J. Imbrasui, atsidėkodami kaip ilgą laiką dirbusiam tvarkiečiui. Mes tiesiog norėjome padaryti gražų žestą jam. Kitas – biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas Vytautas Kamblevičius jaučiasi labai neįvertintas. Sutarėme, kad vis dėlto „valstiečių“ kvotų sąskaita duosime jam šį postą. Aš klausiau jų – ko jūs dar norite?Jie sako, kad postų mes nenorime, bet ketvirtadienį ateina ir sako, kad reikia peržiūrėti valdančiosios koalicijos sutartį“, – tikino politikas.

„Aš manau, kad po dviejų savaičių dar turėsime progą su partiečiais pasikalbėti, kokia yra mūsų vizija ir ką mes toliau planuojame daryti“, – taip pat pridūrė R.Žemaitaitis.

„Įsiutusio tėvo bandymas paauklėti sūnų“

Laidoje kalbėdamas apie V.Kamblevičiaus sukurtą frakciją, R.Žemaitaitis pavartojo ne vieną metaforišką palyginimą.

„Aš vadovaujuosi tuo, kad niekada nereikia pulti ir kerštauti žmogui, kuris tave įskaudina arba pakiša. Reikia tiesiog ramiai pasėdėti ir palaukti, kol gyvenimas jį patį pamokys. Manau, kad tie įvykiai, kurie įvyko praėjusį antradienį, jau dabar rutuliojasi ir atsiverčia tikrosios kortos, kodėl tai buvo daroma. Tai buvo daroma dėl asmeninių ambicijų, t. y. įsiutusio tėvo bandymas paauklėti sūnų, kuris neklauso arba neklausė jų“, – mano R.Žemaitaitis.

Paklausus, ką jis darytų, jeigu galiausiai nebūtų pritarta jo idėjoms atsinaujinti, jis tikino, kad pasitrauktų iš pirmininko pareigų.

„Jeigu galiausiai nebus pritarta mano ideologiniams dalykams, ir komandai, kuri yra pritarusi idėjai keisti pavadinimą, jungimuisi su kitomis politinėmis organizacijomis, aš pasitrauksiu iš partijos pirmininkų“, – sakė jis.

Arnas Mazėtis, Remigijus Žemaitaitis

Tiesa, nepaisant gana komplikuotų santykių su V.Kamblevičiumi ir kitais į kitą frakciją perėjusiais nariais, jis tikino, kad negalima kalbėti apie jų šalinimą iš partijos.

„Nematau pagrindo jų šalinti, nes jie neveikia prieš partiją“, – sakė R.Žemaitaitis.

Žemaitaitis: tai būtų ne pirmas atvejis, kai bando mane pašalinti

Tiesa, kaip prisimena politikas, jeigu jam tektų trauktis, tai nebūtų pirmas kartas, kai norima jį nuversti.

„Tai būtų ne pirmas atvejis, kai bando mane pašalinti. Tai būtų jau trečias kartas. Tai yra ta senoji karta, kuri gimė ir užaugo su Paksu, jiems buvo įprasta dainuoti dainą, nes Paksas iš Dievo. Mes supratome, kad mes važiavome labai stipriai į apačią. Manau, kad jeigu partija 2012 metais būtų padariusi kardinalius sprendimus, manau, mes šiandien būtume visai kitokia politinė partija. Deja, tuo metu mes pasirinkome geriau turėti aukos principą ir vaizduoti, kokie esame nuskriausti“, – DELFI kalbėjo R.Žemaitaitis.

„Napoleono sindromas“

Paklaustas, kokią savo ateitį mato, jis tikina, kad svarsto kelis variantus, tačiau dar nenori jų visų įvardyti.

„Aš būsiu mišrioje grupėje, nematau pagrindo, kodėl reikėtų dabar burti frakciją“, – sakė jis.

Laidoje R.Žemaitaitis neslėpė nusivylimo pasitraukusiais kolegomis ir tikino, kad tokį jų poelgį galėjo nulemti „Napoleono sindromas“.

„Tai yra Napoleono sindromas, kai žmogus daugiau nemato savo ūgio. Jeigu žmogus mato tik tai, kas yra jo akių lygyje, bet nemato, kas yra už kalno, tai yra didžiausia bėda politikui. Manau, mano kolegos ir ši nauja frakcija neturėtų vadovautis tuo Napoleono sindromu, o turėtų matyti visą mūsų politinę partiją, nes jai, dar kartą pakartosiu, šiandien yra suduotas didelis ir skaudus smūgis“, – sakė R.Žemaitaitis.

R.Žemaitaitis, paklaustas ar nemano kad tokioje situacijoje jam turėtų padėti Ramūnas Karbauskis, jis tikino, kad nemato tam pagrindo.

„Ramūnas Karbauskis padarė didelę paslaugą mums, kaip partijai ir kaip frakcijai, nes ta frakcija jau būtų subyrėjusi liepos mėnesį. Kai reikėjo sudaryti valdančiąją daugumą, mes buvome sutarę, kad Agnė Širinskienė ateina pas mus į frakciją, kad galėtume atlaikyti visus formalumus, kurių reikalauja statutas. Frakcijos nariai tai puikiai žinojo ir toks susitarimas buvo“, – sakė jis.

Anot jo, kol kas situacija yra tokia, kad apie jokius žmonių skolinimus neverta kalbėti.

„Šiandien skolinti Ramūnui kažkokį žmogų, nematau jokio tikslo nei uždavinio, nelabai įsivaizduoju, kam tai būtų reikalingam nes koalicija yra, premjeras pateiktas valdančiosios daugumos, aritmetiniai skaičiai Seime dėliojasi“, – atsakė Seimo narys.

Įvertino kalbas dėl Pakso vaidmens

Tiesa, vis dažniau kalbama, kad prie naujos frakcijos kūrimo gali būti prisidėjęs ir Rolandas Paksas ar net Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas.

„Aš sekmadienį kalbėjau su keleto skyrių pirmininkais. Vienas iš tokių argumentų yra, kad mėginkime vėl kviestis Rolandą Paksą, lygiai taip, kaip buvo prieš metus, kai mane bandė išversti iš partijos pirmininkų. Jeigu yra toks noras grąžinti Rolandą Paksą, aš jį tikrai sveikinsiu, bet manęs šiame judėjime, šioje politinėje partijoje nebus“, – tokias kalbas įvertino R.Žemaitaitis.

„Man jau metas pasitraukti, ko gero, buvo prieš trejus metus, kai buvo dilema – eiti į partijos pirmininkus ar ne, bet aš pasitikėjau partijos bendruomene, kuri yra ir dabar“, – taip pat svarstė R. Žemaitaitis.

DELFI primena, kad ketvirtadienį Seime iš sugriuvusios frakcijos „Tvarka ir teisingumas (Suvereni Lietuva)“, „socialdarbiečių“ frakcijos ir Mišrios Seimo narių grupės pasitraukę politikai įregistravo naują frakciją, kuriai suteikė pavadinimą „Lietuvos gerovei“.

Naują frakciją sudaro 7 nariai: V. Kamblevičius, iš „socialdarbiečių“ pasitraukęs ekspremjeras Algirdas Butkevičius, „tvarkiečių“ frakcijai priklausę Juozas Imbrasas, Ona Valiukevičiūtė, Algimantas Dumbrava, Kęstutis Bartkevičius bei Mišriai Seimo narių grupei priklausęs Rimas Andrikis.