Titulą ginsiantis „Liverpool“ klubas finišo tiesiojoje mena 2005-aisiais Turkijoje iškovotą trofėjų. Po 15 metų pertraukos sezono kulminacija grįžta prie Bosforo sąsiaurio. Prisišvartuoti norinčių laivų iš Europos bus apstu.

Favoritai

Į E grupę patekęs „Liverpool“ dar kartą surems ginklus su „Napoli“ ekipa. Prieš metus grupių etape klubai pasidalino po pergalę namuose – anglams tris taškus „Anfield“ stadione lėmė Mohamedo Salah smūgis. Pasisaugoti varžovams Europoje egiptiečio reikės ir šiais metais – puolėjas „Premier“ lygoje pasižymėjo jau keturis kartus per penkerias rungtynes.

Puiki sezono pradžia Liverpulio ekipai įkrovė tik dar daugiau pasitikėjimo. Penkios pergalės per penkerias rungtynes lygoje ir penkių taškų atotrūkis nuo antrosios vietos varžovams signalizuoja dar vieną sezoną su titulais.

Tą pati galima teigti ir apie Turino „Juventus“. Po M. de Ligto, Aarono Ramsey ir Adrieno Rabiot įsigijimo ekipa turi kaip niekad gilią sudėtį. Tokią gilią, jog strategas Maurizio Sarri galėjo leisti sau prabangą palikti Emre Caną ir Mario Mandžukičių už Čempionų lygos sudėties brūkšnio.

Nors futbolininkai atvirai reiškė nepasitenkinimą, M. Sarri dar vasarą įspėjo – jeigu klubas neparduos futbolininkų, keli žaidėjai turės praleisti kovas Europoje. Visgi net ir be minėtų futbolininkų, ekipa yra pajėgi kelti taurę į viršų sezono pabaigoje.

Būtent šį veiksmą praėjusio sezono pradžioje žadėjo Lionelis Messi. Jo atstovaujama „Barcelona“ dvejus metus iš eilės pasitraukė iš turnyro atkrintamosiose pralaimėdama „Roma“ ir „Liverpool“ ekipoms, tačiau strategas Ernesto Valverde išsaugojo kėdę. Trečias kartas nemeluos – arba „Barca“ laimi Čempionų lygą, arba treneris pasitraukia.

Ispaniškų titulų ekipai negana, todėl šią vasarą klubas ėmėsi veiksmų, jog nutrauktų badą Europoje – įsigijo F. de Jongą ir Antoine‘ą Griezmanną. Naujieji pirkiniai neįkvėpė geram startui – dvi pergalės, vienerios lygiosios ir pralaimėjimas „La Ligoje“. „Barcai“ tekusi F grupė irgi nežada lengvo kelio, kuriame painiosis Dortmundo „Borussia“ ir Milano „Inter“.

Principiniam katalonų varžovui Madrido „Real“ taip pat teko nelengvi burtai – A grupėje lauks „PSG“ iššūkis. Nuo „Ajax“ durklo praėjusį sezoną kritusi karališkoji ekipa vasarą taip pat nesnaudė ir įsigijo Edeną Hazardą, Luką Jovičių, Ferlandą Mendy ir Ederį Militao.

Po šių pirkinių nepriskirti ekipos prie favoritų neįmanoma. Be traumuoto E. Hazardo sezoną „Real“ Ispanijoje pradėjo dviemis pergalėmis ir dviemis lygiosiomis, tačiau strategas Zinedine‘as Zidane‘as neskuba belgo įtraukti į sudėtį. Pirmasis susitikimas su Paryžiaus turtuoliais vyks ne su stipriausiu vienuoliktuku.

Mirtininkai

Savo ruožtu Paryžiaus ekipa savo didžiausią žvaigždę turės. Į rikiuotę sugrįžęs Neymaras, kaip teigė, yra vėl pasiruošęs atiduoti visas jėgas, nepaisant vasarą užgimusio noro palikti Prancūziją. Brazilą savi fanai maišė ir dar maišys su purvais, tačiau šis vėl pasiryžo mirti aikštėje su mėlynais marškinėliais.

Tik klausimas, ar išgyvens komanda. Nuo Kataro eros pradžios, iš PSG Europoje tikimasi titulo, tačiau klubas dažniausiai krenta tik prasidėjus atkrintamosioms. Problemos gynyboje pastaraisiais metais badė akis, tad šią vasarą ekipą sustiprino atraminis saugas Idrissa Gueye, gynėjas Abdou Diallo ir vartininkas Keyloras Navas.

Tokią pat nesėkmių seriją Europoje šį sezoną dar kartą bandys nutraukti ir „Manchester City“ ekipa. Startas Anglijoje neįkvėpiantis – dar praėjusį savaitgalį 3-2 nusileista „Norwich“ klubui. Pepas Guardiola jau „pasveikino“ „Liverpool“ su lygos titulu, tačiau „City“ į kovą dar grįš.

Visgi Anglijoje ekipa jau pasiekė viską prieš kelerius metus. P. Guardiola į Mančesterį buvo viliotas tik dėl Čempionų lygos, kurioje „City“ krenta kaskart. Eilinį sezoną gavusi lengvą grupę, ekipa pradžioje turės lengvą pasivaikščiojimą. Vėliau beliks mokytis iš praėjusių metų klaidų.

Pralaimėjimų šydo jau kelerius metus nenusitraukia ir Miuncheno „Bayern“. Nuo P. Guardiolos atvykimo 2013-aisiais ekipa Europoje kelis kartus pasiekė pusfinalį, tačiau klubo mentalitetui pateisinti pusfinalio negana.

Taisyti situaciją jau antrą sezoną iš eilės bandys kroatas Niko Kovačas. Pirmasis blynas prisvilo – „Bayern“ aštuntfinalyje praėjusį sezoną nusileido „Liverpool“. Komandai reikėjo permainų, tad atvyko Phillipe‘as Coutinho, Ivanas Perišičius, Lucas Hernandezas ir Benjaminas Pavardas.

Šiais metais B grupėje lauks praėjusio sezono finalininko „Tottenham“ testas. Tikslai išlieka aukščiausi – saugas Corentinas Tolisso jau pareiškė, jog ekipa šį sezoną tikisi laimėti Čempionų lygą, belieka žodžius paversti darbais.

Tamsieji arkliukai

Pagalius į turtuolių vežimus šį sezoną vėl bandys kaišioti daug potencialo turinčios ekipos. Praėjusioje kampanijoje nustebinusi Amsterdamo „Ajax“ prarado du minėtus ginklanešius M. de Ligtą ir F. de Jongą, tačiau išlaikė likusį branduolį. Išvykusiųjų stoką bandys kompensuoti gynėjas Lisandro Martinezas ir saugas Razvanas Marinas.


H grupėje „Ajax“ su Londono „Chelsea“ galės pasitikrinti, kas turi pajėgesnį jaunimą. Olandijos ekipos sirgalius taip pat turėtų nudžiuginti vieno vyriausių komandos futbolininkų forma – Dušanas Tadičius jau pasižymėjo penkissyk „Eredivisie“ pirmenybėse šį sezoną.

Nustebinti gali ir „Lyon“ ekipa. Nors vasarą išvyko Tanguy Ndombele ir F. Mendy, klubas lyderius pakeitė ne ką mažiau žadančiais Thiago Mendesu ir Youssoufu Kone. Puolime šį sezoną ekipai jėgos pridės „Arsenal“ akademijos auklėtinis Jeffas Reine-Adelaide. Gynyboje duetą su Jasonu Denayeriu jau suformavo danas Joachimas Andersenas.

2010-aisiais pasiektas pusfinalis vis dar išlieka geriausiu „Lyon“ finišu Čempionų lygoje. Šių metų ekipa, galbūt, pusfinaliui ir nepasmerkta, tačiau žygis užsitęsti atkrintamosiose gali. Patyręs treneris dar labiau leistų šansams ūgtelti, tačiau „Lyon“ pasirinko buvusį „Barcelona“ futbolininką Sylvinho, kuriam tai pirmoji darbovietė trenerio karjeroje.

G grupėje atsidūręs prancūzų klubas ten sutiks „Leipzig“ ekipą. Jaunimą mokantis ugdyti treneris Julianas Nagelsmannas atvyko iš „Hoffenheim“ ekipos, su kuria iš koto vertė net patį „Manchester City“.

Leipcige vokietis ras kur kas talentingesnę ekipą – tik laiko klausimas, kada puolėjas Timo Werneris, saugas Marcelis Sabitzeris ir gynėjas Dayotas Upamecano išvys savo pavardes brangiausių futbolininkų sąrašuose.

Vokietijoje Leipcigo ekipa su naujuoju treneriu startavo nepriekaištingai – trys pergalės per ketverias rungtynes ir vienerios lygiosios su čempionais „Bayern“. G grupėje kova tarp komandų bus atvira ir artima – ketvirtame krepšelyje prieš burtus atsidūręs „Leipzig“ klubas turi visus šansus finišuoti pirmas.

Taip pat ketvirtame katile atsidūrusi turnyro debiutantė Bergamo „Atalanta“ C grupėje sutiks „Man City“, Donecko „Šachtar“ bei Zagrebo „Dinamo“ ekipas. Praėjusį sezoną „Serie A“ bronzą nusikalusi ekipa turi realius šansus prasibrauti į kitą etapą – pastarieji du varžovai savo gretose neturi tokio lygio futbolininkų, kokius per metus išsigrynino „Atalanta“.

23 įvarčius praėjusį sezoną lygoje mušęs Duvanas Zapata kels didžiausią grėsmę varžovams. Kolumbiečio sudaromas trio su Josipu Iličičiumi ir Alejandro Gomezu 2018/19 m. sezone Italijos pirmenybėse pelnė 42 iš 77 komandos įvarčių. Gian Piero Gasperini ekipai belieka perkelti savo talentus į Čempionų lygos stadionus.

Naujokai šansų geram pasirodymui turi. Jau praėjęs sezonas pademonstravo, jog Čempionų lygoje nurašyti nė vienos komandos negalima – regėjome „Tottenham“ ir „Ajax“ išsišokimus, Madrido „Real“ kapituliaciją bei išbarstytą „Barcelonos“ persvarą pusfinalyje. Belieka laukti, jog šį kartą siurprizų bus tiek pat.

Pirmo grupių turo tvarkaraštis

Antradienis, rugsėjo 17 d.

19.55 val. Milano „Inter“ – Prahos „Slavia“, „Lyon“ – „Zenit“;

22.00 val. Amsterdamo „Ajax“ – „Lille“, Lisabonos „Benfica“ – „Leipzig“, Londono „Chelsea“ – „Valencia“, Dortmundo „Borussia“ – „Barcelona“, „Napoli“ – „Liverpool“, Zalcburgo „Red Bull“ – „Genk“;

Trečiadienis, rugsėjo 18 d.

19.55 val. „Brugge“ – „Galatasaray“, Pirėjo „Olympiakos“ – „Tottenham Hotspur“

22.00 val. Madrido „Atletico“ – Turino „Juventus“, Leverkūzeno „Bayer“ – Maskvos „Lokomotiv“, Miuncheno „Bayern“ – Belgrado „Crvena Zvezda“, Zagrebo „Dinamo“ – Bergamo „Atalanta“, Paryžiaus „Saint Germain“ – Madrido „Real“, Donecko „Šachtar“ – „Manchester City“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)