Kalbėdamas per metinį ekonomikos forumą Kijeve, 41 metų prezidentas tvirtino, kad kai kurie Ukrainos partneriai Vakaruose svarsto sankcijų Rusijai panaikinimą.

„Kartais jie galvoja apie sankcijų panaikinimą. Jūs prarandate pinigus. Rimtai? Atsiprašau, bet mes prarandame žmones“, – sakė V. Zelenskis per kasmetinį Jaltos europinės strategijos susitikimą (YES), turėdamas omenyje Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją ir Maskvos remiamą separatistinį konfliktą Rytų Ukrainoje.

„Iš esmės sankcijos yra mokestis, kurio reikia pasaulio tvarkai palaikyti. Taikos mokestis, jei norite. Ir žinote, civilizuotame pasaulyje normalu mokėti mokesčius“, – sakė V. Zelenskis.

Pasak jo, „sankcijos turėtų likti“, kol bus atkurta taika Rytų Ukrainoje.

2014 metais Rusijai aneksavus Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, Vakarai įvedė griežtas ekonomines sankcijas šalies naftos, gynybos ir bankininkystės sektoriams, taip pat – Rusijos pareigūnams, įtariamiems prisidėjus prie separatistinio konflikto Rytų Ukrainoje.

Ketvirtadienį Europos Sąjunga pusmečiui pratęsė sankcijas Rusijos ir Ukrainos pareigūnams, o ekonominės sankcijos buvo pratęstos birželį.

Visgi Kijeve vykusio forumo kuluaruose V. Zelenskis naujienų agentūrai AFP sakė „jaučiantis“, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra pasirengęs gerinti santykius su Ukraina.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) pastarosiomis savaitėmis ragino persvarstyti santykius su Rusija, užsimindamas, kad tolesnės sankcijos Maskvai neatitinka Prancūzijos interesų.

Rugpjūčio pabaigoje sakydamas svarbią kalbą prancūzų ambasadoriams, E. Macronas sakė: „Europos žemynas niekada nebus stabilus, niekada nebus saugus, jeigu mes nenuraminsime ir neišgryninsime savo santykių su Rusija.“

„Susigrąžinti Krymą“

Pastangos išspręsti Ukrainos krizę suaktyvėjo balandį prezidento rinkimus laimėjusiam buvusiam komikui V. Zelenskiui.

Politikos naujokas jau įgyvendino vieną iš savo rinkimų pažadų, kai praėjusį savaitgalį Maskvai ir Kijevui apsikeitus kaliniais į Ukrainą grįžo 35 asmenys.

Paryžius ragina vėliau šį mėnesį surengti naują viršūnių susitikimą dėl Ukrainos, į kurį būtų pakviesti V. Putinas, V. Zelenskis, E. Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

V. Putino patarėjas užsienio reikalų klausimais Jurijus Ušakovas penktadienį sakė, kad „visi supranta“, jog reikia naujo viršūnių susitikimo, bet pasiūlė jį rengti spalį.

Paklaustas, ar V. Putinas yra pasirengęs nusileisti, V. Zelenskis AFP žurnalistui atsakė: „Kol kas nežinau. Suprasiu tai pirmąkart su juo susitikęs.“

Tačiau Ukrainos vadovas taip pat sakė turįs „jausmą“, kad V. Putinas yra pasirengęs dvišalių santykių gerinimui.

Ta nuojauta paremta „daugeliu dalykų“, sakė V. Zelenskis.

„Pradedant mūsų pokalbiais [telefonu] ir baigiant bendra politine situacija pasaulyje“, – paaiškino jis.

Per forumą YES V. Zelenskis paskelbė, kad rengiamasi ir naujam apsikeitimui kaliniais su Rusija.

Jis taip pat sakė, kad sieks susigrąžinti Krymą, bet pripažino, kad tai bus „pats sudėtingiausias“ klausimas.

V. Zelenskis pridūrė, kad tikisi vėliau šį mėnesį Vašingtone susitikti su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

Kremlius savo ruožtu yra nekart sakęs, kad Krymo grąžinimas Ukrainai yra nesvarstytinas klausimas.

Ovacijos O. Sencovui

Ukrainiečių kino kūrėjas Olehas Sencovas, vienas iš kalinių, sugrąžintų iš Rusijos praėjusią savaitę, taip pat kreipėsi į forumo dalyvius. Į konferencijų salę įeinantį režisierių žmonės pasitiko ovacijomis.

Kostiumą dėvėjęs 43-ejų O. Sencovas paragino V. Zelenskį sugrąžinti namo dešimtis kalinių, kuriuos tebelaiko Rusija.

Vienoje pataisos kolonijoje Arkties regione kalintas O. Sencovas pernai 145 dienas atsisakydavo maisto, reikalaudamas paleisti visus ukrainiečių politinius kalinius. Penktadienį jis sakė už grotų „surengęs savo nedidelę kovą“ dėl savo orumo ir Ukrainos.