Apie tai, kokios sodų įrengimo ir priežiūros tendencijos šiuo metu vyrauja Lietuvoje bei koks yra lietuvių svajonių sodas kalbamės su „Senukų“ „Sodo centro“ specialiste Vitalija Ryliene.

1. Daugiau dėmesio ne daržams, o grožiui

Bėgant metams, keičiasi ir sodo paskirties suvokimas. Nors anksčiau didžiausias sodo plotas būdavo užsodintas bulvėmis, morkomis ir svogūnais, šiandien daržovėms dažnai paliekamas tik siauras ruoželis – tiek, kad užtektų nedideliems šeimos poreikiams.

V. Rylienė pastebi, kad pastaraisiais metais sodybose, namų kiemuose ir net balkonuose žmonės siekia ne praktiškumo, o harmoningo, tikro gamtos grožio. Sodas dažnai įrengiamas ne dėl būtinybės, o dėl natūralaus poreikio pabūti gamtoje ir pasidžiaugti auginimo bei sodo priežiūros procesu.

Anot specialistės, sodo priežiūra šiandien taip pat kitokia. „Mažai kas nori ilgus vakarus leisti sode, ravint piktžoles ir prižiūrint lepius bei jautrius augalus. Norint to išvengti, tinkamas sprendimas būtų rinktis mažiau priežiūros reikalaujančius daugiamečius augalus ir gėles“, – pasakojo V.Rylienė.

Renginio akimirka

2. Mažiau priežiūros su natūralistiniais gėlynais

Jeigu ankščiau dekoratyvinę kiemo zoną įsivaizduodavome tik kaip alpinariumą, šiandien ši sąvoka gerokai išsiplėtė – tradicinius alpinariumus dažnai keičia dekoratyvieji želdynai.

Viena ryškiausių šiandieninių želdynų tendencijų jau kelis metus išlieka daugiamečiai natūralistiniai gėlynai. Jie reikalauja mažiau priežiūros ir neturi griežtos sodininimo schemos, tačiau atrodo išties įspūdingai – tarsi į sodą perkeltas gabalėlis žydinčios laukų pievos.

Naujieji gėlynai laužo įprastas tradicinių gėlynų formavimo taisykles – čia galima drąsiai improvizuoti, žaisti gėlių ir žolių aukščiais, kurti bangavimą ir tarpusavyje maišyti mėgstamas daugiametes gėles ir varpinius augalus. „Senukų“ specialistė primena, kad natūralistinio stiliaus gėlynui puikiai tinka artimoje aplinkoje augančios gėlės – kraujažolės, saulainės, šalavijai, ežiuolės, kemerai, gumbenės, bajorės ir kitos.

„Susikurti madingą natūralistinį gėlyną, sudarytą iš įvairių daugiamečių gėlių ir dekoratyvinių žolynų nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti. Kuriant tokį gėlyną svarbiausia atsižvelgti į turimas grunto ir vietos sąlygas bei galimą augalų pasirinkimą – natūralistiniam gėlynui reikalinga erdvė, tinkamas augalų santykis ir didelė augalų įvairovė“, – atkreipia dėmesį V. Rylienė.

Specialistė primena, kad tam, jog augalai gerai augtų, neužtenka tinkamai parinkti dirvą ar saulėtą, nuo vėjo apsaugotą vietą. Svarbu atsižvelgti ir į augalo atsparumo zonas, kurios parodo augalo atsparumą aukščiausiai ir žemiausiai temperatūrai: „Lietuva yra vėsiojo vidutinio klimato zonoje su vidutinio šiltumo vasaromis ir vidutinio šaltumo žiemomis. Pagal klimato atsparumo zoną Lietuva priskiriama 5-6 klimato zonoms“.

2. Populiarėja pakeltos lysvės

Soduose ir sodybose pamažu prigyja ir pakeltos lysvės – jos puikiai tinka žmonėms, norintiems susikurti minimalius ir patraukliai atrodančius darželius. V. Rylienės teigimu, tokiose lysvėse ypač patogu auginti pavasarines daržoves, salotas ar prieskoninius augalus.

Specialistė pastebi, kad tokios lysvės turi daug privalumų – jos ne tik lengvai prižiūrimos, sutaupo daug vietos, yra stabilios ir tvirtos, bet ir leidžia užauginti gausesnį derlių bei padeda išvengti piktžolių.

Pakeltas lysves galima lengvai derinti prie aplinkos, pasirinkti tinkamą lysvės dydį, formą ir spalvą. Visgi, reiktų nepamiršti, kad tokias lysves reikia dažniau laistyti, o norint, kad lysvė žiemą neperšaltų, reiktų ją įrengti taip, kad ji būtų pakankamai plati ir žema.

Renginio akimirka

4. Pirmas žingsnis – sodo projektavimas

Tam, kad sodo įrengimas būtų lengvesnis ir sklandesnis, vis dažniau prieš imant sodinti augalus ar medžius, pirmiausia nusibraižomas tikslus sodo planas. V. Rylienė atkreipia dėmesį, kad šiam etapui nebūtina samdyti kraštovaizdžio dizainerių – gerai apgalvojus sodo zonas, sodo ar kiemo žemės plotą galima susiplanuoti ir pačiam.

„Norint gražiai įkurti sodą, svarbu laikytis pagrindinių taisyklių – nusimatyti funkcines zonas (daržo, poilsio, gėlyno ir kitas), įvertinti sklypo proporcijas, sodinti augalus grupėmis, siekti vientisumo, atsižvelgti į auginimo sąlygas bei dirvožemio būklę ir įvertinti, kiek laiko galėsite skirti augalų priežiūrai“, – patarimais dalijasi specialistė.

Be pagrindinių žaliųjų zonų, reiktų iš anksto numatyti vietas sodo statiniams ir takeliams, apgalvoti apšvietimą ir nuspręsti, kokią tvorą pasirinksite. Mažame sodo sklype specialistė pataria vengti aklinų tvorų – jos tik dar labiau sumažins sodo erdvę. Tokiu atveju tinkamas sprendimas būtų ažūrinė sodo tvora.

5. Keičiasi ir sodininkai

Kinta ne tik sodo, kiemo ar sodybos įrengimo mados, bet ir patys sodininkai. „Senukų“ specialistė V. Rylienė atkreipia dėmesį, kad augalų, trąšų ar kitų sodo prekių ieškantys žmonės vis labiau domisi sodų ir želdynų tendencijomis, naujais sodinimo metodais ir technikomis.

„Pastebiu, kad sodus turinčių ir apie augalų specifiką išmanančių žmonių atsiranda vis daugiau. Jie skaito sodininkystės knygas, leidinius ir užsienio literatūrą, o užsukę į prekybos centrą – domisi naujovėmis, ieško konkrečių sprendimų“, – teigia V. Rylienė.

Renginio akimirka

Daugelis sodo mėgėjų lanko ir specializuotus sodininkystės renginius – seminarus, susitikimus ar parodas. Štai rugpjūčio pabaigoje Vilniuje įvykusi „Garden style 2019“ aplinkos dizaino konferencija šiemet sulaukė daugiau nei 700 dalyvių. „Geltono karučio“ organizuojama paroda Lietuvoje vyksta jau penktus metus, o renginio svečių skaičius kasmet tik didėja.

Šiemet pagrindinė konferencijos tema buvo mažiau priežiūros reikalaujantys želdynai. Šia tema pranešimus skaitė Lietuvos ir užsienio kraštovaizdžio kūrimo ir aplinkos puoselėjimo specialistai, biologai, agronomai, botanikai. Taip pat konferencijos metu buvo kviečiama apsilankyti generalinio parodos rėmėjo, PC „Senukai“, kūrybinėse dirbtuvėse – čia buvo galima ne tik su specialistais pasikonsultuoti gėlių auginimo klausimais, bet ir kurti gėlėtus piešinius, pasidaryti laikinas augalų motyvais dekoruotas tatuiruotes arba sudalyvauti konkurse. Tokio pobūdžio renginiai ne tik telkia augalų mėgėjų bendruomenę, bet ir padeda greičiau plisti naujovėms.

„Garden style 2019“ konferencijos akimirkas peržiūrėti galite galerijoje:

Užsakymo nr.: PT_82240427