Antrajame etape iš kovos dėl medalių iškrito tokios šalys, kaip Lietuva, Graikija, Brazilija, tačiau ir tai nebuvo didelės sensacijos.

Vis dėlto, atėjus ketvirtfinalių metui pasaulio čempionatas pažėrė netikėtų rezultatų. Australija ir Ispanija užtikrintai įveikė autsaideriais laikytus varžovus ir žengė į pusfinalį, tačiau kitoje tinklelio pusėje krepšinio aistruoliai išvydo netikėtus rezultatus. Dar prieš čempionatą buvo neabejojama, kad Serbijos ir JAV rinktinės žais pirmenybių finale, tačiau jų finalas įvyko kovoje dėl 5-8 vietų.

Serbai ketvirtfinalyje suklupo prieš veterano Luiso Scola vedamą Argentiną, kai JAV buvo priversta pripažinti Prancūzijos pranašumą. Ryškiausios čempionato favoritės iš kovos pasitraukė jau ketvirtfinalio etape.

Kai jau atrodė, kad Europos komandos šį kartą užleis vietą kitų žemynų ekipoms, tai dabar panašu, kad pasaulio čempionato finalas gali būti visiškai europietiškas.

TOPsport lažybininkai Ispanijos ir Prancūzijos šansus triumfuoti čempionate vertina vienodai – po 35 proc. Australijos galimybės yra vertinamos 20 proc., o Argentinos – vos 10 proc.

Ispanija-Australija

Pirmoje pusfinalio poroje susitiks dar nė karto šiame čempionate nepralaimėjusios komandos: Ispanija ir Australija. Tarp abiejų ekipų galima įžvelgti panašumų. Tiek Ispanus, tiek Australus veda įžaidėjo ir vidurio puolėjo duetai.

Ispanijos rinktinėje nuostabiai atrodo Ricky Rubio, kuris šiame čempionate renka po 15,3 taško ir 5,5 rezultatyvaus perdavimo. Jam teks susigrumti su NBA aikštelėse sutinkamu Patty Millsu, kuris renka po 22,2 taško ir 4,5 rezultatyvaus perdavimo. Tiesa, įžaidėjų žaidimo braižas itin skiriasi. P. Millsas visada bando susikurti progą metimui sau, kai R. Rubio pirmiau ieško komandos draugų, o tik po to atakuoja krepšį.

Aukštaūgių grandyje į itin jaudinančią mikrodvikovą stos Marcas Gasolis ir Aronas Baynesas. Ispanas šiose pirmenybėse renka po 11,3 taško ir 5,2 atkovoto kamuolio, kai A. Bayneso statistika siekia 13,3 taško ir 5,8 atkovoto kamuolio.

M. Gasolis visada buvo žinomas, kaip aukštaūgis, kuris gali išplėsti aikštę ir puikiai pataikyti iš toli, tačiau šiose pirmenybėse jis realizavo vos tris tolimus metimus iš 18 (16,7proc.). Tuo tarpu A. Baynesas tapo itin netikėtu galvos skausmu varžovų strategams. Australas šiose pirmenybėse smeigė net 8 tritaškius iš 15 (53,3proc.) ir yra geriausias Australijos rinktinės metikas.

Australai dažnai naudojosi tokių žaidėjų kaip Jonas Valančiūnas ar Rudy Gobertas lėtumu, kuriems yra nepatogu gintis prie tritaškio linijos. Australas arba išvesdavo varžovų aukštaūgį iš baudos aikštelės ir taip palikdavo tarpus P. Millsui, Matthew Dellavedovai ar Joe Inglesui veržtis po krepšiu arba tiesiog laisvas prie trijų taškų zonos laukdavo perdavimo ir smeigdavo tolimą metimą.

M. Gasoliui taip pat gali kilti problemų prižiūrint A. Baynesą prie trijų taškų linijos, tačiau tokia užduotis gali tekti kur kas greitesniam Juancho Hernangomezui, kuris gali padėti ir po krepšiu, ir spėti apsunkinti gyvenimą tam pačiam A. Baynesui.

Didesnį pasirinkimą tiek puolime, tiek gynyboje turinys Ispanai ir bus šios poros favoritai. Ispanijos rinktinės šansai žengti į finalą yra vertinami 60proc., kai Australijos – 40proc. TOPsport lažybininkai spėja, kad ispanai turėtų iškovoti pergalę 3-6 taškų skirtumu.

Argentina-Prancūzija

Antroje pusfinalio dvikovoje Argentina priims Prancūzijos iššūkį, kuri yra vienintelė iš keturių stipriausių planetos pirmenybių komandų jau patyrusi pralaimėjimą. Jeigu iš Prancūzijos daugelis tikėjosi rimto mesto iššūkio JAV, tai Argentina nustebino visą krepšinio pasaulį ant menčių paguldžiusi žvaigždžių perpildytą Serbiją. Jeigu pirmojo pusfinalio ekipos yra panašios, tai čia susitinka skirtingai žaidžiančios komandos.

Argentinos rinktinėje pirmuoju smuiku griežia Luisas Scola, kuris renka po 17,8 taško ir 7,3 atkovoto kamuolio. Nesenstantis argentinietis yra puikiai susižaidęs su komandos įžaidėju Facundo Campazzo. Energija išsiskiriantis F. Campazzo šiose pirmenybėse renka po 13,8 taško ir 8 rezultatyvius perdavimus ir pagal šį rodiklį nusileidžia tik Dennisui Schorederiui ir Tomasui Satoransky.

Argentinos puolimui diriguojantis F. Campazzo dažniau ieško savo komandos draugų, o tik po to žiūri į krepšį. Tuo tarpu Prancūzijos rinktinės gynėjai žaidžia visiškai priešingai.

Čia pirmaisiais smuikais griežia Evanas Fornier ir Nando De Colo, kurie atitinkamai renka po 21 ir 17 taškų per susitikimą. Jie kartu per rungtynes atlieka 7 rezultatyvius perdavimus – vienu mažiau negu F. Campazzo. Prancūzijos gynėjų duetas išsiskiria šaltakraujiškumu, universaliu puolimu ir tiesiog žudančiais metimais. Vis dėlto, jie dažniau renkasi patys mesti negu atiduoti perdavimą, ypač NBA rungtyniaujantis E. Fournier.

Trečias pagal rezultatyvumą komandoje esantis R. Gobertas šiose pirmenybėse renka po 12,7 taško, o nemaža jų dalis būna pelnyti po atkovotų kamuolių puolime. Mažiausiai taškų prancūzas šiose pirmenybėse pelnė prieš australus, kai surinko 8 taškus ir neatkovojo nė vieno kamuolio puolime. Štai rezultatyviausiai sužaidė prieš JAV, kai surinko 21 tašką, o po varžovų krepšiais nusiėmė 7 atšokusius kamuolius.

R. Gobertas šiose pirmenybėse daro tai, kas jam sekasi geriausiai – ginasi. Geriausias NBA besiginantis krepšininkas galimai siautės ir prieš argentiniečius. Jo iš baudos aikštelės jo varžovas Marco Delia išvesti negalės, kadangi vidurio puolėjas visiškai nemeta iš toli. Po krepšiu būdamas R. Gobertas galės laukti įžūlių F. Campazzo prasiveržimų ir taip pat padėti savo komandos draugams ginantis prieš L. Scola.

Aukščiausias Argentinos rinktinės krepšininkas M. Delia, kurio ūgis siekia 206cm gali turėti daug problemų ir stabdant R. Gobertą. 215cm ūgio prancūzas taip pat išsiskiria ir itin ilgomis rankomis. Nors vidurio puolėjas stumdytis su varžovais ne itin mėgsta, jam ir vėl gali pavykti atkovoti itin daug kamuolių po varžovų krepšiu.

Net neabejojama, kad tiek F. Campazzo, tiek L. Scola surinks savo taškų dalį Argentinai, o E. Fournier ir N. De Colo savąją Prancūzijai, tačiau panašu, kad nugalėtoją gali nulemti fenomenaliai atrodantis R. Gobertas. Ketvirtas naudingiausias pirmenybių žaidėjas gali būti kertinis faktorius pusfinalio dvikovoje tarp Argentinos ir Prancūzijos.

TOPsport lažybininkai šioje poroje Europos komandą mato netgi kaip ryškesnę favoritę negu pirmojoje. Prancūzijos šansai triumfuoti ir žengti į finalą yra vertinami 70proc., kai Argentinos – 30proc.

Jeigu lažybininkų prognozė pasitvirtins, pasaulio čempionato finale žais dvi europietiškos komandos pirmą kartą nuo 2006-ųjų. Tuomet finale taip pat žaidė Ispanija, kuri Japonijoje vykusiame čempionate 70:47 nepaliko vilčių Graikijai. Tose rungtynėse graikai pasiekė rezultatyvumo antirekrodą pasaulio čempionato finaluose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)