Curtisas Whitsonas, jo mergina ir 13-os metų amžiaus sūnus birželio mėnesį išsirengė į turistinį žygį vidurio Kalifornijoje. Jie ketino eiti kanjonu palei Arroyo Seco upę ir pasiekti krioklį. Paskui – virve nusileisti nuo krioklio ir tęsti žygį iki stovyklavietės.

Tačiau trečią kelionės dieną trijulė atsidūrė siauroje kanjono dalyje, kur šlaitai abiejose pusėse buvo 15 m aukščio. Virvės, kuri turėjo būti pririšta toje vietoje, jie nerado, todėl negalėjo nusileisti kriokliu žemyn, be to, krioklys buvo labai sraunus ir pavojingas.

„Labai išsigandau supratęs, kad niekaip nepavyks nusileisti žemyn“, – CNN pasakojo ponas Whitsonas.

Toje vietoje nebuvo mobiliojo telefono ryšio, nesimatė nė gyvos dvasios, tačiau ponas Whitsonas šį tą sugalvojo. Jis paėmė baro užsakymo lapelį, kurį turėjo jo 34-erių metų amžiaus mergina Krystal Ramirez, ir užrašė: „Įstrigome prie krioklio. Prašau atsiųsti pagalbos.“

Curtiso Whitsono nuotr.

Ponas Whitsonas raštelį įdėjo į žalią vandens butelį, ant šono išraižė žodį „HELP“ („PADĖKITE“) ir įmetė į vandenį. „Butelis nuskriejo tiesiai kriokliu žemyn“, – CNN sakė jis.

Butelį su žinute maždaug už 400 metrų pasroviui rado du žygeiviai. Jie pranešė atitinkamoms tarnyboms. Gelbėtojų komanda pasiekė poną Whitsoną, jo sūnų Hunterį ir ponią Ramirez birželio 15 d., apie vidurnaktį, praėjus vos kelioms valandoms nuo tada, kai buvo rastas butelis.

„Jie praktiškai neturėjo kitų variantų išsigelbėti. Jei nebūtų išplukdę butelio su žinute, nežinau, kada būtume pradėję jų ieškoti“, – sakė Kalifornijos kelių policijos patrulis Toddas Brethouras.

Stiklų ir durų remonto meistras ponas Whitsonas, kuris gyvena Kalifornijos mieste Morro Bay, sakė, kad nori rasti butelį aptikusius žygeivius.

„Negaliu atsistebėti, kaip gražiai viskas išsisprendė, – „Washington Post“ sakė jis. – Kokia tikimybė būti taip greitai išgelbėtiems?“