Majonezo maistinė vertė – 1 valgomasis šaukštas:

Kaloringumas - 60 Kcal
Omega-3 riebiųjų rūgščių – 290 mg
Omega-6 riebiųjų rūgščių – 2320 mg

Kokiais atvejais vengti?

1. Kamuoja imuninės sistemos problemos – komerciniuose majonezuose naudojami rafinuoti aliejai, neigiamai veikia mūsų imuninės sistemos darbą ir gali vesti link uždegiminių procesų formavimosi. Pastebėta, kad gausesnis omega-6 riebiųjų rūgščių vartojimas, gali padidinti riziką susirgti ir vėžiniais susirgimais. Venkime, jei mus dažnai kamuoja peršalimo ligos, imuninio pobūdžio susirgimai, yra padidėjusi rizika susirgti vėžiu.

2. Skundžiatės odos problemomis, ypač akne – pastebėta, kad disbalansas tarp omega-3 ir omega-6, kai pastarųjų mityboje yra gerokai daugiau, gali vesti į uždegiminius procesus ir sukelti ar pabloginti aknės problemas.

3. Jei jums padidėjęs cholesterolis, didelis omega-6 riebiųjų rūgščių kiekis gali neigiamai veikti mūsų cholesterolį ir didinti blogojo cholesterolio kiekį.

4. Norite atsikratyti svorio – majonezas itin gausus kalorijų, tad nėra geriausias pasirinkimas, jei norite atsikratyti svorio. Dažnai pastebiu, kad norintys atsikratyti svorio renkasi „liesus” majonezus, tačiau reiktų atsiminti, kad tokiuose galime gauti net iki 3-4 kartų daugiau cukraus, nei įprastuose, o per didelis cukraus kiekis mityboje yra pagrindinė svorio priaugimo priežastis.

5. Reaguojate į kiaušinius – dažnai pastebiu, kaip žmonės išbraukia kiaušinius iš savo raciono, nes pastebi neigiamą reakciją į juos, kaip pilvo pūtimas, odos problemos ar bėrimai. Tokiu atveju reiktų nepamiršti, kad majonezo pagrindinis ingredientas yra kiaušinio trynys.

6. Kamuoja nervų sistemos problemos – majoneze esantys konservantai ir skonio stiprikliai, gali vesti į nuovargį, galvos skausmą ar nuotaikų kaitą.

Alternatyvos komerciniam majonezui:

Pasiruoškime savo pačių majonezą – ruoškime iš kiaušinių trynių, alyvuogių aliejaus, citrinų sulčių, Himalajų ar jūros druskos ir juodųjų pipirų. Atsiminkime, toks majonezas šaldytuve išbus ne ilgiau nei savaitę.

Išbandykime pesto padažą – naudokime šviežią baziliką, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, Himalajų ar jūros druską, juoduosius pipirus, bei kedro riešutus.

Paragaukime žaliąjį padažą – gerai sutrintas prinokęs avokadas su pjaustytais džiovintais pomidorais, alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis, juoduoju pipiru, Himalajų ar jūros druska ir raudonėliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)