Vairavimo instruktorius Artūras Pakėnas teigė, jog prasidėjus rugsėjui eismas miestų gatvėse tapo kur kas intensyvesnis, o kartu ir sunkesnis. Dėl sąmyšio gatvėse kaltinti vien naujakurius, anot jo, būtų nemandagu. A. Pakėno nuomone, prasidėjus naujiems mokslo metams miestus papildė ne tik studentai, bet ir vietiniai pradedantieji vairuotojai.

Susipažinkite su maršrutais

Vairavimo instruktorius pabrėžė, kad naujiems vairuotojams miestų gatvėse pirmiausia reikėtų nepervertinti savo galimybių ir susipažinti su miestu tada, kai eismas nėra itin intensyvus.

„Dažnai vairuotojai vengia pripažinti, kad kažko nemoka ar kažkas nepavyksta. Tai pripažinus viskas pasidaro daug lengviau. Dažniausiai problemos kyla dėl to, kad į didmiesčius atvažiavę vairuotojai nežino, kur važiuoti ir kaip pasiekti savo tikslą. Viskas būtų paprasčiau, jei jie reikiamus maršrutus pravažiuotų vėlai vakare arba savaitgalį, kai eismas nėra intensyvus. Susipažinus su maršrutu, bus aišku, kaip jį įveikti, kai miestą sukausto spūstys“, – sakė A. Pakėnas.

Vakariniai  kamščiai Vilniuje

Instruktorius aiškino, kad nemažai problemų kyla ir dėl rikiavimosi iš juostos į juostą. Anot jo, vairuotojai dažnai laiku nepasirenka reikiamos eismo juostos, ir, per vėlai tai pastebėję, pradeda stabdyti eismą ir kelia pavojų kitiems eismo dalyviams.

„Būna atvejų, kai vairuotojai jau stovėdami prie sankryžos iš pirmos juostos rikiuojasi į trečią. Tokie manevrai neturėtų būti atliekami. Jei jau suklydote, važiuokite ten, kur jus veda ta eismo juosta, kurioje stovite, po to, kur galima, apsisukite ir grįžkite į savo kelią. Tokių klaidų išvengti gali padėti navigacija, todėl nereikėtų bijoti ja naudotis“, – aiškino instruktorius.

Būkite atidūs – dairykitės

Dar viena problema rikiuojantis – nepastabumas. Vairavimo mokytojas sakė, jog nemažai vairuotojų į didmiesčius atvažiuota iš mažesnių miestelių, kuriuose eismas nėra intensyvus, o gatvės – po vieną juostą kiekviena kryptimi.

Anot jo, būtent tokios eismo sąlygos lemia tai, kad vairuotojai neturi įpročio nuolat dairytis į veidrodėlius, o didesnėse ir judresnėse miestų gatvėse tokio įpročio nebuvimas neretai virsta smulkių eismo įvykių priežastimi.

Rytiniai kamščiai Vilniuje

„Kai eismas yra intensyvus, dairytis nuolat yra būtina, todėl tokie vairuotojai, kurie nesijaučia saugiai, turėtų nebijoti paprašyti pagalbos ir savo vairavimo įgūdžius pagerinti keliomis vairavimo pamokomis su specialistais“, – sakė mokytojas.

Pasirūpinkite saugumu

A. Pakėnas pabrėžė, kad važiuojant piko valandomis, kiekvienas – pradedantysis, miesto naujokas, ar dešimtis metų patirties turintis vairuotojas – turėtų laikytis saugaus atstumo. Anot instruktoriaus, taip judėsite ne tik saugiau, bet ir greičiau.

„Vairuotojai turėtų užsiimti reikiamą eismo juostą iš anksto ir palikti saugius tarpus tarp automobilių. Reikėtų prisiminti, kad nardydami iš vienos eismo juostos į kitą, judėsite ne greičiau, o tik apsunkinsite eismą. Prisiminkite ir tai, kad gatvėje vairuotojai turėtų judėti, kaip bendraminčių, norinčių pasiekti savo tikslą, komanda, todėl agresijos ir pykčio neturėtų būti“, – reziumavo A. Pakėnas.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)