– Tai kodėl vyrai neveda? Galbūt bijo įsipareigoti arba abejoja savo moterimi, nežiūri į ją rimtai?

– Jeigu viskas jau pasiekta, kam prisiimti papildomų įsipareigojimų? Kokia nauda ir prasmė? Žinoma, kai yra vaikai, kai svarbi visuomenės nuomonė, pavardės suteikimas, vyras gali vesti. Santuoka yra natūralus dalykas, tačiau jos vengiantis vyras nemato balanso: įžvelgia daugiau trūkumų nei privalumų. Galbūt jo tėvams santuokoje buvo sunku: kažkas netikdavo, kildavo barniai, muštynės. Tos neigiamos asociacijos susikrovė ir dabar pats nesupranta, kodėl bėga. Situaciją galima neutralizuoti išsiaiškinant, ką tokio vyras matė ir kodėl santuoka yra blogai. Jis gali įžvelgti, kad tėvams buvo gera, reikalinga ir netgi malonu pyktis – svarbu prisikasti iki priežasties. Dar yra lyginimas su susikuriama iliuzija, kad kažkas turėjo nuostabią santuoką: ir kaip man tai pavyks pakartoti, galbūt čia ne ta moteris, su kuria pavyktų (juk ji nepanaši į mamą)?

– Taigi vedybas atidėliojantis vyras pats sau susikuria kliūtis?

– Taip. Vyras nenori, nes jam vis tiek nepavyks. Kam tada daryti blogiau? Geriau nedaryti nieko. Jam ir taip gerai: jis myli, jam kažkas pavyksta. Taigi nenoras gali ateiti iš per juodai arba per baltai nudažytų gyvenimo patirčių. Toks balanso nebuvimas trukdo racionaliai matyti situaciją ir priimti reikiamą sprendimą.

– Ji kelis kartus užsimena svajojanti apie šeimyninį gyvenimą, o jis jau aimanuoja: „Tu man darai spaudimą!“

– Jis aiškiai įvardija, ką jaučia. Spaudimu vadinamas vertimas daryti nenorimą veiksmą. Vyro nuomone, jūs būtent taip ir elgiatės. Taigi vyras jums įteikia raktą ir tada pasirinkite savanaudiškai kartoti savo reikalavimus arba reaguoti kitaip. Klausimas, ar jums pačiai reikia tos santuokos? Galbūt dėl savo asmeninių patirčių čia neturite balanso ir gyvenate iliuzija? Jeigu moteris labai aukština santykių įteisinimą, ji pritraukia priešingai mąstantį vyrą. Dirbkite su savimi ir suprasite: ištekėjusi prarasite tiek pat, kiek ir gausite. Tada nusiraminsite, atsipalaiduosite ir santuoka taip neberūpės. Vyras atsipalaidavęs pradės svarstyti: „O gal ir visai nieko įsipareigoti?“

– Ar vyrą išbraukti iš potencialių jaunikių sąrašo, jeigu jau pažinties pradžioje perspėja netikintis santuoka?

– Tokie žodžiai nieko nereiškia. Žinoma, santuoka jam gali būti iš tikrųjų neaktuali arba, priešingai, tai gali reikšti didelį norą vesti. Stebėkite, ką vyras daro, o ne ką sako. Santuoka tėra juridinis instrumentas, pakeičiantis turto režimą ir apsunkinantis jo padalijimą. Psichologinė vedybų pusė simbolizuoja saugumą, palaikymą bei kitus konkrečius dalykus. Galbūt vyras visa tai jums ir taip duoda? Galbūt viską jau turite, tačiau mama įkalė būtinybę ženytis, nes „tik paleistuvės miega be vedybų“. Jau esate paleistuvė? Tada nėra skirtumo. Ar jūsų giminės moterys elgėsi identiškai iš kartos į kartą? Įsivaizduokite šeimos receptą, kur kepa tik pusę vištos. Vieną dieną paaiškėja, kad prosenelės orkaitė tiesiog buvo per siaura ir kitaip višta netilpo. Taigi jokio ypatingo recepto nėra.

Romualdas Mačiulis

– Vieną dieną vyras sako, kad nori vedybų, o kitą jau ima abejoti. Ar tai galima pavadinti paprasčiausiu neapsisprendimu?

– Garantuoju tik vieną dalyką – neapsisprendusi čia yra moteris. Ar ji nori būti su juo tokiu, koks yra? Jeigu mylimasis visas tiktų, vestų. Vyras įsipareigoja, kai jaučiasi priimtas. Dabar gi bandote jį pakeisti ir neva parodyti, kaip būti yra teisinga. Kam taip elgiatės?

– Ką tuomet patariate daryti pasiūlymo tuoktis vis nesulaukiančiai moteriai?

– Jeigu noras ištekėti nuoširdus, greičiausias kelias – pamatyti santuokos pliusus ir minusus. Bus ašarų, apsėdimas nuslūgs, euforija ištekėti dings ir moteris supras, kad joks didelis pasikeitimas neįvyks. Dabar jos tikimybė ištekėti taps didžiausia: pati atsipalaiduos, nustos spausti vyrą ir vėl taps savimi. Antrą kartą moteriai ašaros bėgs jau iš mylimojo išgirdus: „Gal susirašom?“ Vyras netgi pradės raginti tuoktis kuo greičiau!

– Ar moteris gali pati išprovokuoti piršlybas?

– Dažnai niekas tiksliai nežino, kas kam pasipiršo, kas buvo iniciatorius ir kuris kurio plano dalimi tapo. Tarkime, visiškai nuostabiai kartu praleidžiate naktį. Ar tai gali padidinti vyro norą romantiškai save išreikšti? Tikėtina, kad taip. Vadinasi, moteris jį atvedė iki pasipiršimo: puikiai surežisavo aistringą naktį, lyg netyčia paliko telefoną, kuriame buvusio vyro žinutė su pasiūlymu papietauti. „Nenoriu prarasti jos! Ji bus mano, o ne jo!“ Štai vyras ir įformina santykius – užmauna žiedą. Viskas.

– Kaip žiūrite į triukus, kuomet ištekėti bet kokia kaina siekianti moteris tyčia pastoja arba apie tai pameluoja?

– Ji pasiekia rezultatą. Visas gyvenimas yra triukas: moteris meluoja, kad yra nėščia, o vyras meluoja, kad gerai uždirba. Visi santykiai pradžioje paremti melu. Teisinti reikia tai, kas yra blogai, bet aš tokiame veiksme nematau nieko blogo. Jeigu vyras turi neišspręstų moralės klausimų, jį tai užkabina. Man pačiam buvo nutikusi panaši situacija, tačiau melas nepaveikė.

– Pakvietimas kartu eiti į draugės vestuves, ant stalo paliktas atverstas nuotakų žurnalas, filmas apie tuoktuves. Ar vyrai supranta tokias moterų užuominas?

– Moteriškesnis vyras užuominas pastebi, bet dažnai pritraukia kaip tik vyriškesnę moterį, kuri yra konkreti: „Tai darom ar ne?“ Labiau vyriškas vyras, pamatęs žurnalą, pasidžiaugia, kad mylimoji turi ką veikti. Tuo tarpu, pats išvažiuoja žvejoti, nes nemato prasmės eiti į kažkokias vestuves – geriau laiką praleis su draugais. Viskas paprasta. Pavyzdžiui, vyrui svarbus seksas ir šis kiekvieną kartą vis geresnis. Taigi moteris prasitaria norinti dar labiau atsiskleisti, bet saugiau, moraliau jaustųsi tai darydama šeimoje... Žinoma, jeigu prižadėsite ir nedarysite, lengva duoti pareiškimus skyryboms.

– Juk viskas gyvenime, kaip teigėte, yra triukas ir melagystė. Vadinasi, galima netesėti ir pažadų!

– Paduoti skyrybų irgi nėra taip sudėtinga. Galima išsireikalauti, kad iš moters būtų atimta net pavardė. Kalbu rimtai – taip būna. Egzistuoja santuokos anuliavimas, o ne nutraukimas, kurį tiesiog reikia padaryti laiku: iškart po vedybų vyras pasiskundžia buvęs pamišęs, padaręs klaidą, likęs apgautas...

– Pakalbėkime apie tinkamiausią laiką sužadėtuvėms. Kada moteris jau gali tikėtis sulaukti pasiūlymo tapti žmona?

– Tikėjimas nė vienu gyvenimo klausimu nėra gera strategija, nes mes nieko nedarome ir pasiduodame tėkmei. Net būdami pasyvūs kažką darome, o čia – nulis veiksmo. Kada geras laikas susituokti? Kai norisi. Galima nors iškart.

– Taigi siūlote neatidėlioti vedybų. Kaip elgtis, jei vyras įsipareigoti griežtai atsisako?

– Jeigu iškart pasiduodate, gal nelabai ir norite? Kartais neigiamas atsakymas reiškia taip ir yra skirtas jums patikrinti. Žinau atvejį, kai moteris vis tiek nunešė pareiškimus: pati pasipiršo, pavogė jo pasą, parašė pareiškimus, padirbo parašą. Kai vyras sužinojo, patyrė šoką, bet buvo paspaustas, abu išsiaiškino ir dabar gyvena laimingai susituokę. Jie juokiasi prisimindami šią istoriją. Tas vyras liko dėkingas iki gyvenimo galo, nes tuomet manė esantis nepasiruošęs. Moteris viską padarė iš širdies įsitikinusi, kad čia jos žmogus. Galbūt ir ant psichozės ribos, bet planas pavyko. Jai reikėjo – ji ir susitvarkė.

– Moterys pasakoja, kad vyrai prieš piršlybas ima elgtis keistai: kažką slapčia veikia, dingsta iš namų. Ar egzistuoja ženklai, kad vyras planuoja tokį žingsnį?

– Kai nuperka žiedą ir pasako, kad nori tuoktis – tik tada. Kai rodo nupirktus lėktuvo bilietus į povestuvinę kelionę, o ne kažkokią neapmokėtą rezervaciją. Ženklas yra veiksmas. Jeigu už to stovi piniginis indėlis, jau rimta. Jis paskelbė apie vestuves savo draugams, bet nesumokėjo? Žinokite, tai gali ir nieko nereikšti. Vyrui tiesiog patinka romantika ir jis vėl įsimylėjo. Jo draugai tokias kalbas girdi šeštą kartą ir kvatoja.

– Apie ilgas sužadėtuves net sukurtas filmas. Kada jau galima sunerimti, kad viskas užsitęsė per ilgai?

– Kaip sakoma, viskas, kas vyksta ilgiau nei dieną – jau įtartina. Juk atsiranda laiko pagalvoti, įvertinti ir apsigalvoti. Geriausia, kai žmonės norus patvirtina veiksmais. Pavyzdžiui, įteikia sužadėtuvių žiedą – tai jau išlaidos. Pagal civilinį kodeksą, vyrui persigalvojus, moteris šio grąžinti neprivalo. Normalus dalykas. Kuo didesnės išlaidos, tuo rimčiau.

– Siūlote apie pasiūlymo rimtumą spręsti iš žiedo kainos?

– Svarbi ne žiedo kaina, o ekonominis santykis su vyro pajamomis. Kiti ir butus užstato, ir parduoda. Aš pats bet ką išleisčiau dėl santykių, nes man jie už pinigus svarbesni. Jeigu penkis šimtus eurų uždirbantis vyras nuperka pusantro tūkstančio vertės žiedą, čia jo trijų mėnesių pajamos. Juk dar yra baziniai dalykai, tokie, kaip maistas, transportas ir pan. Kuo didesnės mylimojo pajamos, tuo brangesnis žiedas. Formulės čia nėra, nors briliantų gamintojai jas taiko siekdami daugiau užsidirbti. Svarbu, kad vyrui finansiškai skaudėtų. Skausmingiausia, kai jis sau negali leisti – tada labiausiai ir stengiasi. Jeigu mylimasis pinigus iškeičia ne į žiedą, jam tai nėra prioritetas. Jeigu vyras atidėlioja vedybas dėl finansinių dalykų, blefuoja. Kodėl nesituokia? Nenori. Kai nori, meta savo darbą, atsisako draugų, artimųjų ir per pusę pasaulio atvažiuoja gyventi į jūsų šalį. Žinoma, ne tuo atveju, kai tikisi būti išlaikomas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (247)