Prabilo apie sąmokslo teorijas

Laidoje politikė patikslino, kad dabartinėje politinėje padangėje kai kur galima išvysti tikrą chaosą. Ji pabrėžė, kad galima pamatyti įvairių sąmokslo teorijų, tačiau nežinia, kas yra tas režisierius, kuris dėlioja viską pagal savo norus.

„Ponas Karbauskis nė kiek nesijaudina, kad ta valdanti dauguma niekur nedingo. Iš esmės, ji kaip ir buvo, taip ir liko. Yra kažkoks režisierius, kuris viską labai gražiai režisuoja ir galima įtarti, žinote, Seime visada visokių gandų sklando, vienas gandas, kad režisuoja Rolandas Paksas, kitas gandas, kad Viktoras Uspaskichas. Trečias – kad pats Karbauskis prikaišiojo pagaliukų „Tvarkai ir teisingumui“, nes nelabai sutarė su Remigijumi Žemaitaičiu. Sąmokslo teorijų galima sugalvoti daug, bet aš pasigendu tokio rimtumo, konkretumo, dalykiškumo, kad būtų labai aišku, koks siekis yra, kokios reformos bus ar nebus daromos“, – DELFI sakė I.Degutienė.

Anot jos, politinė kova ir pasiruošimas artėjantiems Seimo rinkimams jau vyksta.

Irena Degutienė

„Nepamirškime, kad artėja Seimo rinkimai. Natūralu, kad politinė kova vyksta jau ir šiandien. Kiekviena partija ir frakcija turi savo scenarijų, su kokiu bagažu ji ateina į 2020 metų rinkimus. Kita vertus, pasižiūrėjus į paskutiniuosius kelerius metus, galima matyti, kad tas nepatyrimas davė nemažai negatyvių rezultatų. Galima buvo viską daryti kitaip. Dar matau, kad buvo ambicingų politikų, bet dabar ambicijos yra pasiekusios viršūnę. Ne dėl reikalo ar tikslo pasiekimo, bet dėl savo asmeninių ambicijų patenkinimo. Kartais man darosi graudu, bet kartais ir juokinga“, – tikino I.Degutienė.

Labiausiai šokiruoja nekompetencija

Pasiteiravus, kas dabartinėje politikoje labiausiai šokiruoja, I.Degutienė pabrėžė, kad tai – nekompetencija.

„Mane labiausiai šokiruoja nekompetencija. Negalima suprasti, nei kokie tikslai, nei koks bus rezultatas. Antras dalykas, aš matau daug prasilenkimų su demokratiniais procesais“, – „DELFI diena“ laidoje kalbėjo Seimo pirmininko pavaduotoja.

Ji taip pat tikino, kad kartais baiminasi, kad kai kuriose sferose pradeda braškėti demokratiniai pamatai.

„Normalioje demokratinėje valstybėje opozicija ir valdanti dauguma yra natūralūs ir sveiki konkurentai, nes be konkurencijos pažangos niekada nebus: ar versle, ar politikoje tai yra natūralu. Šiame Seime aš matau tų apraiškų, kai tiesiog aš pradedu bijoti, kad mūsų demokratiniai pagrindai pradeda iš vidaus braškėti“, – kalbėjo I.Degutienė.

Irena Degutienė

„Matau politinę nebrandą ir dėl to daromas klaidas“, – taip pat pridūrė konservatorė.

Politikė laidoje pripažino, kad šiuo metu stengiasi kiek įmanoma ramiau žiūrėti į politikoje vykstančius procesus.

„Aš dabar stengiuosi atsiriboti, nebesinervinu kaip anksčiau, bet kuo darausi vyresnė, tuo labiau filosofiškai žiūriu į viską gyvenime. Šiuo atveju, jei aš nieko negaliu pakeisti, tada nesuprantu, kodėl turiu save ėsti ir naikinti. Stengiuosi atsiriboti, o jeigu kraštutiniu atveju matau, kad nebegaliu tylėti, tada jau garsiai sakau savo pozicijas. Kartais matau, kad vyksta pokalbis aklo su kurčiu“, – kalbėjo I.Degutienė.

Įvertino Pranckiečio situaciją

Pasiteiravus, kaip vertina dabartinio Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio situaciją, I.Degutienė tikino, kad, nepaisant to, kad jis geras žmogus, tačiau gal ir jam kilo ambicija pasipriešinti Ramūnui Karbauskiui.

„Dabar jis yra Seimo atstovas, nes man atrodo, kad Seimo pirmininkas pačioje pradžioje jis tiktai perskaito, kas parašyta, kad jis turi palikti frakciją ir turi būti nepriklausomas kaip Seimo pirmininkas, bet jis vis tiek dirbo su ta frakcija, eidavo į tos frakcijos posėdžius. Deja, su opozicija jis niekada nėra atėjęs. Nežinau, kaip darė kiti Seimo pirmininkai, bet aš stengdavausi bendrauti ir net ateidavau į opozicinių partijų susirinkimus, ypač jei matydavau, kad gali būti diskutuotinas įstatymo projektas ar labai kontroversiškas, aš bandžiau ieškoti sąlyčio taškų. Natūralu, buvau ir tebeesu Lietuvos krikščionių demokratų partijos narė, bet aš nebuvau tik frakcijos narė.

Viktoras Pranckietis

Seimo pirmininkas tuomet vis tiek išlaikė tą betarpišką ryšį su frakcija, kažkaip visus kitus palikdamas šone. Tiesą pasakius, paskutiniaisiais metais jis jau pradėjo kviesti frakcijų seniūnus,visų frakcijų seniūnus pas save pasitarimams, ko irgi anksčiau nebūdavo. Žmogus suprato, kaip reikia elgtis, bet aš jį suprantu kaip žmogų. Ponas Pranckietis yra puikus žmogus, nuoširdus, labai geras dėstytojas, mylimas studentų, nepiktybiškas ir nekonfliktiškas, bet jį labai įvėlė į tą politinę mėsmalę ir yra vienas, kuris tas vadeles tampo, ir galbūt jam kilo ambicija – kodėl turiu tam pasiduoti“, – DELFI tikino I.Degutienė.

Laidoje paklausus, galbūt dabar Seimui vadovauja ne V.Pranckietis, o R.Karbauskis, I.Degutienė paprieštaravo.

„Dabar tikrai nebevadovauja ponas Karbauskis. Todėl, kad ponas Pranckietis dabar turi tvirtą stuburą“, – atsakė politikė. „Aš manau, kad niekada Lietuvoje tokios situacijos nebuvo, kad nepartinis žmogus būtų Seimo pirmininkas.“

Visą laidą žiūrėkite įraše: