„Vikings Label FZC“, bendrovė, kurios didžiąją kapitalo dalį valdo Norvegijos investuotojai, planuoja pradėti pirmąjį šalyje lašišų auginimo projektą, kurio tikslas aprūpinti Saudo Arabijos vartotojus 5000 tonų šaltųjų vandenų žuvies iki 2023 metų.

Projektas kainuos apie 90 mln. JAV dolerių, ir iš šios sumos bendrovė tikisi gauti 25 mln. dolerių iš investuotojų, interviu kalbėjo įmonės vykdomasis direktorius Lukas Havnas.

Kol kas lėšų projektui pažadėjo vienas Saudo Arabijos investuotojas – Hanis Al-Salehas, transporto paslaugų bendrovės „Arabian Hala“ generalinis direktorius, sakė L. Havnas. „Vikings Label“ taip pat pradėjo derybas su Saudo Arabijos bankais ir fondu „Saudi Industrial Development Fund“.

Jūros gėrybių bendrovės, tokios kaip „Vikings Label“ įžvelgia plėtros galimybių Saudo Arabijoje, kuri vis labiau propaguoja sveiką gyvenseną ir sveiką mitybą, kaip ir numato kronprinco Mohammedo bin Salmano inicijuota platesnio masto strategija, kuria siekiama pertvarkyti ekonomiką ir transformuoti visuomenę.

Akvakultūra yra vienas iš verslų, į kurį Saudo Arabijos valdininkai tikisi pritraukti investicijų. Remiantis vyriausybės Nacionaline žvejybos plėtros programa, „Vikings Label“ būtų pirmoji šalies lašišų auginimo įmonė.

Bendrovė tikisi kitų metų pirmąjį ketvirtį pradėti statyti žuvų rezervuarus ir kitus akvakultūros įrengimus į šiaurę nuo Džidos, miesto prie Raudonosios jūros, sakė L. Havinas.

„Ferma bus statoma taip, kad galėtų būti plečiama, tad gamybos apimtys gali pasiekti iki 10 000 tonų, – sakė jis. – Mes galėtume eksportuoti produkciją į kaimynines karalystės šalis.“

Saudo Arabijos valdžia tikisi padidinti žuvies vartojimą šalyje beveik dvigubai iki trylikos kilogramų vienam gyventojui iki 2020 metų pabaigos ir iki 22 kilogramų – pasaulinio vidurkio – iki 2030-ųjų. Tai ambicingas tikslas šalyje, kur vyrauja avienos patiekalai ir kur įprasta sirgti širdies ligomis ir diabetu.