„Lygindami šių ir praėjusių metų duomenis matome, kad šiemet kiekvieną mėnesį gyventojai grąžina daugiau pakuočių. Vienintelė išimtis – rugpjūtis, kuris pernai buvo karštesnis„, – sako ne pelno organizacijos VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) vadovas Gintaras Varnas.

Jo nuomone, augantis grąžinamų pakuočių skaičius signalizuoja apie gerėjančią ekonominę situaciją. „Šalies ekonomika auga – Lietuvos bankas prognozuoja, kad darbo užmokestis šiemet turėtų augti 8 proc., privataus vartojimo išlaidos – 4 proc. Taigi žmonės drąsiau atveria pinigines, o jų pirkinių krepšeliuose dažniau atsiduria ir gėrimai“, – sako USAD vadovas.

Tradiciškai daugiausia pakuočių gyventojai grąžina rugpjūtį, tačiau šiemet nusistovėjusią tvarką suardė rekordiškai karštas birželis. Būtent per pirmąjį vasaros mėnesį grąžinta daugiausiai gėrimų pakuočių – 65,7 mln.

Vasarą perkama daugiausiai gėrimų, tad karštuoju sezonu grąžinimo rodikliai ūgteli visoje Lietuvoje, o patys ryškiausi pokyčiai fiksuojami šalies kurortuose, į kuriuos suplūsta poilsiautojai.

Vasarą grąžinamų pakuočių skaičius, lyginant su pavasariu, visoje Lietuvoje paaugo trečdaliu – 32 proc., o kurortuose (Palangoje, Neringoje, Birštone ir Druskininkuose) šis pokytis siekė net 112 proc.
Apkritai kurortų surinkimo duomenų dinamika labiau priklauso ne nuo orų, o turizmo sezono pokyčių. Visoje šalyje daugiausia pakuočių grąžinta birželį, o kurortuose – rugpjūtį, per patį atostogų sezono piką.

Šiuo metu užstato sistemoje dalyvauja 6,5 tūkst. skirtingų gėrimų pakuočių, kurios priimamos beveik 3 tūkst. taromatų bei rankinio surinkimo punktų.

Lietuvos gėrimų gamintojų, importuotojų bei pardavėjų įsteigta VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ – ne pelno organizacija, kuri rūpinasi užstato sistemos veikla šalyje. Bendromis visų pastangomis USAD kasmet surenka 9 iš 10 į rinką išleidžiamų gėrimų skardinių bei vienkartinių stiklinių ir plastikinių butelių. Dėl sistemos dalyvių bei šalies gyventojų sąmoningumo šiemet USAD surinks ir perdirbimui perduos beveik 600 mln. vienkartinių pakuočių.