T. Satoransky taip kritiškai savo komandos pajėgumą įvertino dar būdamas Seule (Pietų Korėja), kur Lietuvos rinktinė su čekais žaidė paskutines savo kontrolines rungtynes prieš planetos pirmenybes ir sunkiai laimėjo 82:79.

27-erių Čikagos „Bulls“ klubo naujokas tuomet atsakė į Krepšinis.lt klausimą, ar australų pergalė prieš JAV draugiškose rungtynėse suteikia vilties čekams, kurie pradėjo pirmenybes vienoje grupėje su pasaulio čempionais.

Tame pačiame interviu įžaidėjas kartu su JAV pagrindinėmis turnyro favoritėmis įvardino Serbiją ir Graikiją, galbūt Lietuvą.

Pasirodo, žaisti krepšinį T. Satoransky sekasi kur kas geriau nei prognozuoti.

JAV, Serbija, Graikija ir Lietuva iš kovos dėl apdovanojimų pasitraukė anksčiau nei čekai.

Ir australai ketvirtadienį Šanchajuje neatrodė stipresnė komanda už pastaruosius iki trečio kėlinio pabaigos.

25-ą paskutiniojo ketvirtfinalio minutę pats T. Satoransky tritaškiu išlygino rezultatą – 41:41. Tačiau tuomet sekė tragiška atkarpa, kurią iliustravo Ondrejus Balvinas, kai pakeistas ir sėsdamas ant atsarginių suolo išliejo neviltį stipriu spyriu į reklaminį skydą.

Čekai pralaimėjo likusią kėlinio dalį 7:22. Bet net tai negarantavo lengvo gyvenimo favoritei Australijai: prasidėjus paskutiniam ketvirčiui Roneno Ginzburgo auklėtiniai spurtavo 7:0, kovėsi iš paskutiniųjų, vis dėlto dar vienos sensacijos nesukūrė, nusileidę 70:82.

Nepaisant to, jų pasirodymas ir taip įsimintinas, mat pasaulio čempionate čekai žaidžia pirmą kartą nuo 1982 metų (tuomet jie dar gynė Čekoslovakijos garbę).

Pirmenybes jie pradėjo pralaimėjimu amerikiečiams, vėliau paeiliui pranoko Japoniją, Turkiją bei Braziliją. Ir nors neprilygo graikams, geresnio taškų santykio pakako pastaruosius sensacingai eliminuoti iš turnyro.

O juk į Kiniją čekai nukeliavo be naudingiausio Eurolygos krepšininko Jano Vesely, kuris gydosi traumas.

„Tai, kad dalyvavome pasaulio čempionato ketvirtfinalyje pirmą kartą, mums suteikė papildomos motyvacijos. Nors buvo sunku, didžiuojuosi tuo, ką šiandien pavyko nuveikti. Australija – geriausia komanda iš tų, kurias sutikome, bet vis tiek padarėme viską, ką galėjome“, – komentavo T. Satoransky.

Jo nuomone, toks rinktinės žygis gali pradėti krepšinio revoliuciją Čekijoje.

„Kai kurie žmonės pastarosiomis dienomis nėjo į darbą, kad galėtų pažiūrėti krepšinį. To mūsų šalyje dar niekad nėra buvę. Kitais metais mūsų laukia olimpinė atranka, o paskui – Europos čempionatas, vyksiantis Čekijoje. Taigi gali sukelti didelę čekų krepšinio revoliuciją“, – samprotavo T. Satoransky.

„Čekijoje krepšinis nėra populiariausias sportas. Bet dar per atrankos varžybas pastebėjome, kad dėmesys rinktinei auga, o dabar, kai nukeliavome iki ketvirtfinalio, jis tikrai nepalyginamas. Neblogai padirbėjome, todėl mūsų sportas Čekijoje susilaukė didesnio pripažinimo nei kada nors anksčiau. Tikėkimės, kad visuomenės susidomėjimas ateityje mums atneš naujų žaidėjų“, – antrino vidurio puolėjas Patrikas Auda.

„Visiems didelė staigmena, kad tiek toli nukeliavome. Dabar esame nusivylę, bet bėgant metams atsiminsime šią vasarą kaip nuostabų laiką“, – neabejojo ir R. Ginzburgas.

Sėkmingas pasirodymas Kinijoje čekams buvo kyštelėjęs dar vieną unikalią galimybę: po Čekoslovakijos iširimo jie dar niekad nedalyvavo olimpinėse žaidynėse.

Bet prancūzų amerikiečiams skeltas antausis atėmė viltis pakovoti dėl tiesioginio kelialapio į 2020 metų Tokijo žaidynes. Du Europai skirtus bilietus pasiglemžė į pusfinalius iškopios Prancūzija ir Ispanija.

„Kelialapis būtų buvusi skani vyšnia ant torto. Tačiau nepamirškite, kad mes net ir dabar vis dar kovojame dėl geriausio rezultato savo istorijoje. O olimpinėje atrankoje dar pasispardysime kitais metais“, – žadėjo T. Satoransky.

Čekai kovą dėl 5-8 vietų pradės maču su kita išsišokėle Lenkija.

Tuo metu pusfinaliuose penktadienį Australija žais su Ispanija, Prancūzija – su Argentina.

Paklaustas apie netikėtumus, kurių nešykštėjo čempionatas Kinijoje, T. Satoransky traukė pečiais.

„Tai parodo, kad tokiuose turnyruose nieko neatspėsi. Aš tikrai nebūčiau statęs už Argentinos pergalę prieš Serbiją. Bet ir argentiniečiai – labai kvalifikuota komanda, taip pat ir daug NBA žaidėjų turinti Prancūzija. Tai rodo, jog plyšys tarp JAV ir Europos tarptautiniame krepšinyje siaurėja“, – komentavo Čekijos lyderis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)