Naujoji išrinktosios EK pirmininkės U. Von der Leyen sumanyta pozicija užsitraukė nemalonumų – trečiadienį nevyriausybinės organizacijos teigė, kad šis komisaro portfelio pavadinimas yra „nerimą kelianti žinutė“, o ES parlamentarai paskelbė jį esant smerktinu.

U. von der Leyen pervadino nemažą dalį komisarų pareigybių, siekė, kad pozicijos skambėtų mažiau formaliai ir būtų labiau orientuotos į konkrečius tikslus. Buvusiam „migracijos, vidaus reikalų ir pilietybės“ kabinetui dabar suteiktas kontroversiškas „europietiško gyvenimo būdo apsaugos“ kabineto pavadinimas.

Nauja pozicija buvo kaipmat sukritikuota socialiniuose tinkluose. Žmonės dėmesį atkreipė į esą fašistiškai skambantį pavadinimą. Neigiamai reagavo ne tik plačioji visuomenė, bet ir Briuselis.

„Vyraujant pagrįstoms baimėms ir susirūpinimui dėl nereguliarios migracijos pasekmių, kurti „europietiško gyvenimo būdo apsaugos“ portfelį yra visiškai klaidinantis ir nepriimtinas veiksmas“, – sakė Nyderlandų Europos Parlamento narė Sophie in t‘ Veld.

Vokietijos politikė Ska Geller, Europos Parlamente vadovaujanti žaliųjų blokui, taip pat išsakė susirūpinimą, esą naujasis portfelis implikuoja „prieštaravimą tarp paramos pabėgėliams ir Europos vertybių“.

Prancūzų parlamento narys ir žaliųjų atstovas Damienas Careme teigė, kad pastarasis pavadinimas kelia šleikštulį. „Šiaip jau jis skamba labai gražiai, bet kai žmogus supranta, ką jis reiškia migracijos, integracijos ir saugumo kontekste, pavadinimas pasidaro absoliučiai šlykštus“, – sakė D. Careme.

„Amnesty International“ organizacijos Europos institucijų kabineto vadovė Eve‘a Geddie teigė, kad „migraciją susieti su saugumu per komisaro, atsakingo už europietiško gyvenimo saugumą, poziciją“ – tai gali būti gąsdinančią žinutę transliuojantis žingsnis“.