Pasak architektės, būsto įrengimą galima suskirstyti į du etapus. Pirmasis, svarbiausias, yra erdvės planavimas – reikia apsispresti, kokio rezultato bus siekiama, kokia erdvės paskirtis, kokiu stiliumi norima įsirengti patalpas. Nuo šių detalių priklauso apdailos darbų sudėtingumas.

Antroji būsto įrengimo dalis yra profesionaliai atlikti plika akimi nematomi apdailos darbai – lygus betoninis grindų sluoksnis, tinkamai sumontuotos gipso pertvaros ar kokybiškai sumūryti blokeliai, atitinkamai pritaikyti gyliai, nišos baldams. Atliekant apdailos darbus labai svarbu remtis ergonomika, nustatytais standartais.

„Net ir brangiausios medžiagos neatrodys gerai, jeigu bus netvarkingai atlikti baziniai darbai. Interjeras slypi detalėse, tad reikia precizikos nuo pat projektavimo pradžios“, – būsto įrengimo ypatybes atskleidė S. Vilutė.

Rengiant būsto planą neatsiejamas elementas yra optimalus finansų ir laiko paskirstymas. Architektė rekomenduoja pirmiausia įsivertinti visus būstui reikalingus elementus, o į finansinį planą įtraukti net menkiausius, pavyzdžiui, rankenas. Būtina apsibrėžti biudžetą ir numatyti galimą išleisti sumą. Ypatingai svarbus patogus, ergonomiškas būsto planas, kokybiškos sienų, grindų dangos.

Patariama neskubėti rinktis įvairių aksesuarų – pagalvėlių, veidrodžių, laikiklių, papildomų staliukų.
Taip pat svarbu nepamiršti, kad tinkamas planavimas sutaupys daug vertingo laiko. Nemažai medžiagų įmanoma užsisakyti interneto erdvėje, turint finansinių resursų, galima pasamdyti visomis detalėmis pasirūpinsiantį specialistą.

Užsakovų norai neatitinka galimybių

Būsto įrengimo tema šiandien dažnai aptariama žiniasklaidoje, įvairiuose seminaruose, tačiau specialistai pastebi, kad įsirengiant būstą vis dar daromos tipinės klaidos. Blogai sustyguoti darbai, parinktos nekokybiškos apdailos medžiagos, netinkamas savo biudžeto įvertinimas – visa tai gali atnešti nemenkus nuostolius.

Viena dažniausiai pasitaikančių klaidų įvardytas chaotiškas planavimas, gerokai išauginantis būsto įsirengimo kaštus. Tinkamai numatytas planas yra tarsi savotiškas draudimas – žmogus žino, ko tikėtis, gali pasiruošti, surasti alternatyvų, taip pat patiria mažiau streso.

Kita klaida – investuojama į interjero grožį, o ne į apdailos medžiagas. Nepastebimi apdailos darbai (santechnika, įmontuojami prietaisai) privalo būti kokybiški, kitaip neprofesionalus montavimas sukels daugiausiai bėdų ir finansinių nuostolių. Nekokybiška dušo sistema gali lemti, kad teks nuplėšti jau suklijuotas plyteles. Jeigu šildymo sistema įrengta blogai ar iš čiaupo nuolat bėga vanduo – gražus kilimas ar sofa neteiks jokio malonumo.

„Stengiuosi su užsakovais aptarti įvairius būsto įrengimo variantus, jų įgyvendinimą, kaštus. Nespaudžiu žmogaus į kampą, jeigu jaučiu, kad dizainas per sudėtingas. Labai dažnai užsakovų norai neatitinka galimybių. Architektūra, interjeras yra prabangus menas, reikalaujantis didelių investicijų. Žinoma, visada yra alternatyvų“, – tikina S. Vilutė ir pabrėžia, kad sklandaus darbo užtikrinimui ypatingai svarbu žinoti, ko tikimasi iš erdvės, pritaikyti ją atitinkamam gyvenimo būdui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)