Mače iš dviejų partijų pirmąją P. Pultinevičius žaidė baltosiomis figūromis, tačiau patyręs varžovas debiute neleido įgyti ryškaus pranašumo. Nors didžiąją dalį partijos pozicija buvo apylygė, abiems varžovams pasilikus mažai laiko savo ėjimams tiksliau šią situaciją išnaudojo A. Griščukas, išnaudojęs praeinantįjį a linijos pėstininką ir dviejų rikių pozicinę persvarą. Dėl gresiančio mato, kurį atidėti leistų tik dideli materialiniai nuostoliai, Paulius pasidavė 36-uoju ėjimu.

Atsakomoji partija vyks trečiadienį, 13:00 Lietuvos laiku. Norint žengti į tolimesnį etapą, 17-mečiui lietuviui reikalinga pergalė juodosiomis figūromis, po kurios mačo likimas spręstųsi greitųjų šachmatų partijose. Nugalėtojas žais su GM Benjamino Boko (Nyderlandai, 2640) ir GM Ivano Šaričiaus (Kroatija, 2667) mačo nugalėtoju.

Pasaulio taurėje atkrintamųjų varžybų sistema žaidžia 128 šachmatininkai, kurių dauguma priklauso pasaulio šachmatų elitui – dalyvauja septyni iš pirmųjų dešimties FIDE reitingo lyderių, 2016 m. mačą dėl čempiono titulo žaidęs Rusijos didmeistris (GM) Sergejus Karjakinas (2760) bei geriausi pasaulio ar atskirų žemynų šachmatininkai. Aukščiausiai reitinguotas šachmatininkas – trečiasis pasaulio reitingas GM Lirenas Dingas (2811) iš Kinijos.

Pagal rugpjūčio mėnesio FIDE reitingą tarp Pasaulio taurės dalyvių P. Pultinevičius užėmė vos 120-ąją vietą, todėl pirmajame etape kovoja su 9-uoju turnyro reitingu A. Griščuku. 2014 m. A. Griščukas buvo pakilęs net iki 3-osios FIDE reitingo pozicijos, taip pat yra tapęs Rusijos čempionu bei triskart triumfavo pasaulio „Žaibo“ šachmatų čempionate.

Varžovai žaidžia dvi klasikinių šachmatų partijas. Jei po jų rezultatas bus lygus, papildomai bus žaidžiami greitųjų šachmatų mačai. Nepaaiškėjus nugalėtojui ir tada, žaidžiamos dvi „Žaibo“ šachmatų partijos, o sužaidus lygiosiomis ir čia lauktų „armagedono“ partija (baltosiomis figūromis privaloma laimėti, tačiau suteikiama daugiau laiko).

Lietuvai FIDE Pasaulio taurėje atstovaujama pirmą kartą nuo tada, kai šios varžybos tapo atranka į Kandidatų turnyrą. Iki 2004 m. šias varžybas atitiko FIDE Pasaulio čempionatas, kurio nugalėtojas laikytas Pasaulio čempionu pagal vieną iš dviejų tuo metu egzistavusių versijų. Jame yra dalyvavę Lietuvos didmeistriai Šarūnas Šulskis (1998 m., 2002 m. ir 2004 m.), Eduardas Rozentalis (1998 ir 1999 m.), Vidmantas Mališauskas (1996 m.) ir Aloyzas Kveinys (2000 m.).

Aukščiausias iki šiol Lietuvos atstovų pasiekimas – patekimas į antrąjį etapą. Paskutinį kartą tai padarė Š. Šulskis, 2004 m. jame pralaimėjęs prieš žymų Rusijos didmeistrį Konstantiną Sakaevą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)