Gyvena pamiškėje

„Aš per visą savo gyvenimą tokio grybo nesu regėjęs. Jis tikras milžinas. Be to, labai keista, kad jis išaugo ne miške, o mano kieme. Labai keista. Pakalbėjau su kaimynais, tai vieni sakė, kad jaunystėje yra matę tokį milžiną miške, bet kiti kaimynai tik galvas kraipė ir vis svarstė, kaip tas grybas galėjo užaugti kieme. Šiaip tai mūsų sodyba nėra toli miško, čia visai arti yra pušynas. Pamiškėje gyvename“, – kalbėjo grybą apžiūrėjęs vietos gyventojas Eugenijus Ardavičius.

Praskaidrino nuotaiką

Babėnų kvartalo gyventojai sako, kad šis grybas jiems pakelė nuotaiką, tad tikisi, kad ir ateityje sulauks panašių rekordininkų savo kiemuose.

„Gal ir dar jų užaugs. Kas ten žino. Aišku, mes jo nevalgysim. Bet vis tiek toks įdomus. Sako, kai miške juos randa, tai sprogdina. Bet randa mažiukus, o ne tokius milžinus. Na, įdomu, įdomu, ar daugiau čia jų pridygs. Pokštauja gamta, ką daugiau galiu pasakyti“, – šypsojosi E. Ardavičius.

Yra girdėję

Vieni kaimynai prasitarė, jog yra girdėję atvejų, kuomet miške buvo rasta net kelių kukurdvelkių kolonija. Tąkart vaikai labai greitai grybus susprogdino tiesiog juos sutrypdami kojomis. Žmonės sako, kad su šiuo grybu taip pasielgti niekam neleis. O jei kas ir sumindytų tyčia – žmonės turi įrodymą, kad grybas kieme tikrai augo. Nuo pat ankstyvo šeštadienio ryto žmonės fotografavo didįjį gražuolį, mat norėjo įamžinti neįprastą radinį kieme.

Didysis kukurdvelkis – tai rutuliškas grybas, kurio skersmuo gali siekti net iki 1 metro ir daugiau. Be to, tai itin greit augantis grybas, dažniausiai užauga per vieną naktį. Pirmiausia susiformuoja lygus, panašus į odą išorinis sluoksnis, kuris labai greit ima trūkinėti ir trupėti. Spalva balta, tačiau nevienoda turi ir gelsvo ar rusvo atspalvio. Auga liepos–spalio mėnesiais, dažniausiai atrandamas pievose, ganyklose, parkuose bei soduose. Mėgsta dirvožemį, kuriame nėra azoto. Auga ir pavieniui, tačiau dažniau grupėmis netoli vienas kito.