Tačiau norėčiau atkreipti dėmesį į dar vieną Gerovės aspektą – galimybę kurti, kad ir mažą, bet savo verslą. Verslą, kuris mokės mokesčius, kuriuos vėliau bus galima paskirstyti sritims, kurioms pinigų reikia labiausiai – pensijoms, socialinėms išmokoms, švietimui, sveikatos apsaugai.

Norėčiau įkurti savo verslą ir paskutinę savaitę praleidau skaitydamas įstatymus, tai reglamentuojančius – Pelno mokesčio įstatymą, 38 Verslo apskaitos standartą, Mažųjų bendrijų įstatymą. Taip pat analizavau verslo kūrimą dirbant pagal Individualią veiklą.

Mane nustebino keli dalykai:

– Viskas labai sudėtinga, reikia buhalterio. Mažo verslo buhalterinę apskaitą gali vesti pats, tačiau verslo pradžioje vis tiek reikės buhalterio, kad padėtų užpildyti įvairias formas ir ataskaitas. O jei tik įkūrei verslą, pajamų neturi, papildomos išlaidos neprisidės prie geros verslo pradžios. Sakysite, reikėjo įsivertinti verslo kūrimo išlaidas? Jūs teisūs, tačiau tikslas yra, kad mano verslas vystytųsi ir mokėtų mokesčius, o ne kad sužlugtų mėnesį po įkūrimo.

„Sodra“ ir VMI galėtų pasistengti pateikti informaciją suprantamiau. Abi institucijos pateikia daug informacijos, tačiau kai kuri informacija yra visiškai neįskaitoma ne specialistui. Citata iš „Sodros“ puslapio apie Individualią veiklą:

„Pasibaigus kalendoriniams metams, asmuo, vykdantis individualią veiklą, jeigu neteikė „Sodrai“ SAV pranešimų, nei duomenų VMI apie praėjusių metų pajamų metinę sumą, išdėstytą mėnesiais (GPM308 forma), taip pat jeigu jis teikė SAV pranešimus, tačiau juose pateikti duomenys nesutampa su VMI pateiktais duomenimis, išskyrus atvejus, jeigu pagal pateiktų SAV pranešimų duomenis, valstybiniam socialiniam draudimui deklaruojamų pajamų suma už kalendorinius metus nurodyta didesnė negu Valstybinei mokesčių inspekcijai deklaruota pajamų metinė suma, nuo kurios skaičiuojamos VSD įmokos, ir Jūs nesikreipsite dėl VSD įmokų grąžinimo ar užskaitymo į būsimus laikotarpius, privalo pateikti duomenis apie praėjusių metų pajamų metinę sumą, išdėstytą mėnesiais ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo tos dienos, iki kurios VMI turėjo būti pateikta metinė pajamų deklaracija. “.

Suabejojusiems – čia yra vienas sakinys. Tai pasibaigus metams, ar aš turiu dar kažką deklaruoti „Sodrai“, jeigu permokėjau, ar ne? Nežinau, reikėtų paskambinti į „Sodrą“. Bet gal to būtų galima išvengti, jei tiesiog informacija būtų pateikiama suprantamiau.

– Daug visokių išimčių ir „kabliukų“. Vienoks apmokestinimas yra UAB, kitoks MB, dar kitoks dirbantiems pagal Individualią veiklą, dar kitoks dirbantiems su Verslo liudijimu. Sudėtinga, painu ir reikia labai atidžiai skaityti ir galvoti, kokią verslo formą pasirinkti, kokius mokesčius mokėti (ir kada galima legaliai nemokėti), kokius žurnalus ir kaip pildyti.

– Darbo stažo skaičiavimo tvarka skiriasi. Norint užsidirbti vieną mėnesį darbo stažo, tenka pasigilinti, nuo kokios sumos yra „uždirbamas“ vienas mėnuo. Kai kuriais atvejais (pavyzdžiui, jei esi mažosios bendrijos vadovas, dirbantis pagal paslaugų sutartį) – darbo stažas nesiskaičiuoja. O juk norisi, kad dirbi, moki mokesčius, kaupi stažą.

– Mokesčiai nuolat keičiasi. Viename diskusijų forume perskaičiau labai gerą mintį. Kažkas parašė, jog mokesčiai dabar tokie, bet nežinai, ar „valdžia eilinį kartą nesugalvos ko nors pakeisti“. Tad, norėtųsi stabilumo ir žinojimo, kad nuo sausio 1 dienos tavo mažo verslo apmokestinimas nepasikeis į visiškai kitą ir nežinomą.

Tad kuriant Gerovės valstybę norėtųsi paprastų, aiškių ir suprantamų sąlygų smulkiajam verslui. Kad kiekvienas galėtų įkurti savo mažą versliuką su minimaliomis sąnaudomis (tiesa, ši dalis jau įgyvendinta – paprasta ir nebrangu įsteigti juridinį asmenį internetu). Kad mokesčių sistema būtų suprantama, aiški ir paprasta net ir ne mokesčių specialistui (ties šia dalimi dar reikia padirbėti).

Juk tikslas yra geras – daugiau dirbančių žmonių, daugiau sumokama mokesčių, žmonės savarankiškesni, mažiau kreipsis dėl pašalpų ir išmokų. Juk jei žmogus turi darbą, tačiau laisvu laiku sugalvojo dar truputį užsidirbti – norėtųsi, kad jis tai galėtų daryti paprastai, lengvai ir aiškiai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.