Nėra vietos nuoboduliui – laikas unikaliam dizainui

Pagrindinė šių metų parodos tema – miesto sodininkystė. Miestiečiams žali plotai tampa vis svarbesne erdve, kurioje galima ramiai gurkšnoti arbatą po darbo dienos ir mėgautis jaukia aplinka.

„Šiandien sodas, kaip niekada anksčiau, turi būti vieta, kurioje galima atsipalaiduoti. Tai žmonėms suteikia saugumo ir namų jausmą, todėl įgyja visiškai naują reikšmę. Gyvenimas miesto centre ir tuo pačiu metu žalumos apsuptyje nebėra prieštara“, – sakė parodos direktorius Stefanas Lohrbergas.

Ir nors kokybė bei dizainas jau seniai pasiekė sodą, o poilsio erdves užpildė prabangūs poilsio baldai bei dekoruoti papuošimai, parodos dalyviai priminė, kad lauko kepsninių, sodo rūbų, gėlių vazonų, fontanų, skėčių, šildytuvų dizainas taip pat gali būti išskirtinis ir suteikti ne tik jaukumo, bet ir individualumo kiekvienai lauko erdvei, svarbu nepabijoti į savo namus įsileisti šiek tiek fantazijos.

„Niekas nebenori elementarių daiktų – interjero aksesuarai, baldai alsuoja individualiu stiliumi, unikaliais sprendimais, kuriuos galime pritaikyti tiek namuose, tiek terasoje ar sode. Formų, spalvų idėjų dizaineriai semiasi iš gamtos, pakeisdami ir pritaikydami jas konkrečiai funkcijai“, – įspūdžiais dalijosi parodoje dalyvavęs „Vadasiga“ direktorius Vaclovas Daukintis.

Tarp 2281 kompanijos iš 67 šalių buvo ir kompanija „Higold“, kuriai biurą suprojektavo ir įspūdingą lauko baldų kolekciją „Onda’’ (banga-iš italų kalbos) sukūrė „Ferrari“ dizainerių komanda by pininfarina. Kolekcijos širdis yra struktūra iš aliuminio juostos. Šis estetikos elementas puikiai atlieka tvirto porankio funkciją. Medžiagios pasirinktos remiantis „Pininfarina 360“ projektavimo patirtimi: konstrukcija pagaminta iš aliuminio, įprastai naudojamo automobilių sektoriuje, o baldų audinys – iš jachtų baldams skirtų medžiagų. Kolekciją sudaro modulinė sofa, dviejų vietų sofa, fotelis ir kavos stalelis.

Odė minimalizmui – stilinga tai, kas natūralu ir paprasta

16 kartą parodoje dalyvaujantis V. Daukintis sako, kad moduliniai poilsio balsai ir kitais metais išliks populiariu sprendimu, nes gali būti pritaikyti individualiems poreikiams, todėl jie tinkami tiek mažoms, tiek didelėms erdvėms. Svarbus akcentas – atsparios ir greitai džiūstančios aukštųjų technologijų medžiagos, kurios suteikia gyvenamojo kambario baldų įspūdį. Ieškantiems komforto dizaineriai taip pat pasiūlė žemus, patogius kėdžių modelius bei lauko lovas.

Lauko balduose dominuoja aiškūs kontūrai ir formos. Pagrindiniu akcentu tampa ryškios baldų paviršių spalvos ir rėmai. Minimalizmo tendenciją puikiai iliustriuoja naujos kolekcijos, kurioms žavesio suteikia natūralaus medžio rėmai. „Buvome įpratę prie pintų baldų, tačiau dabar dizaineriai dažnai sujungia tikmedį su kitomis medžiagomis, taip baldams suteikiant lengvumo ir šiltumo.

Lauko baldų audinių vidinė pusė laminuota polimerinėmis medžiagomis, pro kurias neprasiskverbia vanduo. „Gamintojai pristatė audinių dizainus, kurie lygiagrečiai keliauja su mada, prisitaiko prie greito miestiečių gyvenimo, kad galėtume gyventi gražiai ir patogiai“, – sakė V. Daukintis.

Aksesuarų dizaine dominuoja dekoratyvinis raštų ir ornamentų mišinys, o augalams skirti vazonai ar kilimai, pagalvėlės suteikia egzotiškumo. Skirtingi dekorai ir stiliai derinami tarpusavyje taip išlaikant minimalizmą ir suteikiant interjerui įvairovės.

Parodoje taip pat buvo pristatytos išmanios sodo idėjos bei vertikalios augalų sienos ir mini šiltnamiai, paverčiantys balkonus mažais sodeliais, o danų kompanijos „Cane-line“ lauko sofa tarsi atkeliavusi iš muziejaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)