Nors pirmenybes užbaigė mažoriniu akordu, jis Lietuvos krepšinio delegacijai Kinijoje buvo menka paguoda.

Kelią į pirmenybių ketvirtfinalį D. Adomaičio kariaunai užkirto paskutinėmis sekundėmis patirti pralaimėjimai prieš Australiją ir Prancūziją. Menka paguoda ir tai, kad abi šias komandas drąsiai galima priskirti pajėgiausių pasaulio pirmenybių rinktinių penketukui – ko jos vertos, buvo galima įsitikinti per pirmadienį vykusią ir įvairiais rekordais nusėtą jų tarpusavio mūšį.

Apmaudžiausia, kad iki pergalių ir prieš australus, ir prieš prancūzus pritrūko visai nedaug. „Iš tikrųjų, žaidėme gerai, bet smulkios detalės buvo lemiamos“, – apgailestavo rinktinės vedlys, po šių dviejų smūgių paskelbęs apie savo karjeros rinktinės trenerio poste pabaigą.

Taigi, kai 8 į atkrintamąsias varžybas patekusios komandos Kinijoje keliauja iš miesto į miestą ir ruošiasi ketvirtfinalio kovoms, Lietuvos krepšinio rinktinė pakuojasi lagaminus prieš tolimą skrydį namo.

Lygiai vidurnaktį Lietuvos laiku krepšininkai Nankine lips į autobusą ir išjudės į Šanchajų, Kinijos mastais esantį visai netoliese – už 300 kilometrų. Vieną didžiausių pasaulio miestų aptarnaujantis Pudongo oro uostas yra ir antras pagal apkrovimą Kinijoje, iš kurio lėktuvai skraido net 210 krypčių. Būtent šiame oro uoste rinktinės „šeima“, kartu gyvenusi, sportavusi, juokavusi ir liūdėjusi nuo pat liepos 22-osios, išsiskirstys skirtingomis kryptimis.

Į Vilnių krepšininkai ir aptarnaujantis personalas keliaus skirtingais maršrutais, nedidelėmis grupėmis, o kai kurie žaidėjai apskritai skris ne į gimtosios šalies sostinę. Pavyzdžiui, iš Šventosios kilęs Renaldas Seibutis rinktinės administracijos paprašė bilieto į Palangą, esančią arčiausiai jo namų. Tokį bilietą pavyko rasti – į Lietuvos pajūrio regioną aptarnaujantį oro uostą gynėjas parskris per Kopenhagą.

Į Vilnių negrįš ir dar du rinktinės nariai. Jonas Mačiulis iš Kinijos skris tiesiai į Graikiją, kur netrukus prisijungs prie Atėnų AEK klubo treniruočių stovyklos. Tuo metu Domantas Sabonis keliaus į visai kitą žemyną. Krepšininkas skris į JAV, kur pamažu pradės rengtis naujam NBA sezonui su Indianos „Pacers“ klubo specialistais.

Klubinio krepšinio sezonas – visiškai ne už kalnų, todėl dauguma krepšininkų ir rinktinės trenerių štabo narių turės vos po keletą laisvų nuo darbo dienų, jeigu jas bus nusiteikę suteikti klubų vyriausieji treneriai.

Laiko atsipūsti po emocingų pirmenybių neturės ir rinktinės stratego postą palikęs D. Adomaitis.

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionatas prasidės jau rugsėjo 21 d. – iki to laiko treneriui teks pasistengti sudėlioti paskutinius štrichus Vilniaus „Ryto“ ekipos žaidime. Kol kas ikisezoninėse rungtynėse asistentų ruošta sostinės komanda atrodė labai blankiai.

„Ryto“ trenerių štabe ateinantį sezoną darbuosis ir jo asistentas rinktinėje Mindaugas Brazys. Vilniečių marškinėlius toliau vilkės Arnas Butkevičius.

Edgaras Ulanovas, Lukas Lekavičius, Marius Grigonis ir Paulius Jankūnas naujam sezonui rengsis su Kauno „Žalgiriu“, Mantas Kalnietis 2019-2020 m. gins Krasnodaro „Lokomotiv“ (Rusija), Rokas Giedraitis – Berlyno ALBA (Vokietija), Mindaugas Kuzminskas – Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija), R. Seibutis – Saragosos „Tenyconta“ (Ispanija), Jonas Valančiūnas – Memfio „Grizzlies“ (JAV) garbę.

Pasaulio čempionate Kinijoje Lietuvos rinktinė iškovojo tris pergales ir patyrė du pralaimėjimus. Pirmajame etape lietuviai 101:47 įveikė Senegalą, 69:92 – Kanadą, 82:87 pralaimėjo australams. Antrajame etape lemtingoje dvikovoje D. Adomaičio auklėtiniai 75:78 nusileido Prancūzijos rinktinei, o paskutiniame mače 74:55 sutriuškino Dominikos Respubliką.

Galutinėje pasaulio čempionato rikiuotėje Lietuvos rinktinė užėmė 9-ąją vietą. Patekdami į šešioliktuką, lietuviai išsikovojo teisę dalyvauti kitą vasarą vyksiančiame Tokijo olimpinių žaidynių atrankos turnyre.

Tiesa, žaidžiančią rinktinę krepšinio gerbėjai pamatys jau vasario mėnesį, kai prasidės „langų“ principu vėl organizuojama 2021-ųjų Europos krepšinio čempionato atranka.

Joje Lietuvos rinktinė pateko į vieną grupę su Belgija, Danija ir vienu didžiausių pasaulio čempionato netikėtumų tapusia Čekija.

Pirmas rungtynes išvykoje vasario 21-ąją žais su Belgijos krepšininkais.

Jei jau dabar aišku, kad „langų“ metu mes ir vėl greičiausiai matysime ne pajėgiausios sudėties rinktinę be ryškiausių žvaigždžių, kas tuo metu stovės prie komandos vairo – labiausiai intriguojantis ir dar kurį laiką neatsakytu liksiantis klausimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (274)