Tačiau Maskvoje ir Kijeve paleisti kaliniai buvo sutikti skirtingai, rašo BBC rusų tarnyba.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis asmeniškai sveikinosi ir spaudė ranką kiekvienam, specialiuoju reisu atskridusiam iš Maskvos.

Pasitikti išlaisvintųjų Ukrainos kalinių, be prezidento, artimųjų ir draugų, į Boryspilio oro uostą atvyko Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vadovas Ivanas Bakanovas, šalies vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas, Ukrainos generalinis prokuroras Ruslanas Riabošapka, taip pat dešimtys žurnalistų ir aktyvistų.

O Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tuo metu, kai sugrįžo kaliniai, šventė miesto dieną Maskvoje ir lankėsi „Liaudies ūkio pasiekimų parodoje“ (VDNKh), kur kreipėsi į susirinkusiuosius.

Į Vnukovo oro uosto valstybinių skrydžių terminalą niekas nebuvo įleistas, žurnalistai prie uždarų vartų bandė sulaukti tinkamos akimirkos.

„Viskas atrodė taip: iš už vartų išvažiuoja autobusai tamsintais langais, niekas nežino, ar juos jau išvežė, ar jie vis dar viduje“, – pasakojo BBC žurnalistas Ilja Barabanovas.

Tuomet du autobusai tamsintais stiklais su policijos palyda paliko Vnukovo oro uosto teritoriją.

„RIA Novosti“ Ukrainos skyriaus vadovą K. Vyšynskį asmeniškai pasitiko Rusijos valstybės valdomos propagandinės naujienų agentūros „Russia Today“ vadovas Dmitrijus Kiseliovas, išsivežęs jį savo automobiliu.

DELFI primena, kad V. Putinas ir V. Zelenskis aptarė galimybę surengti naujas taikos derybas po svarbaus apsikeitimo kaliniais.

Abiejų prezidentų kanceliarijos pranešė, kad V. Putinas ir V. Zelenskis vėlų šeštadienio vakarą pasikalbėjo telefonu po ilgai laukto apsikeitimo 70 kalinių.

V. Zelenskio kanceliarija nurodė, kad abu lyderiai yra „patenkinti susitarimų [dėl apsikeitimo kaliniais] įgyvendinimo rezultatais“.

„Abiejų šalių prezidentai taip pat sutiko artimiausiu metu aptarti datą, kada būtų rengiamas viršūnių susitikimas Normandijos formatu“, kuriam be Rusijos ir Ukrainos dar priklauso Prancūzija ir Vokietija.

Kremlius sakė, kad apsikeitimas kaliniais turėjo „didžiulės įtakos“ dvišalių santykių pagerėjimui, ir abi šalys sutarė palaikyti kontaktą.

V. Putinas pabrėžė būtinybę ruoštis naujam viršūnių susitikimui.

Daugiau pastangų mažinti įtampą tarp Maskvos ir Kijevo dedama po to, kai balandį V. Zelenskis buvo išrinktas Ukrainos prezidentu.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas anksčiau paragino rugsėjį surengti Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderių susitikimą.

Tarp kalinių, kuriais apsikeitė Rusija ir Ukraina, buvo ir 24 ukrainiečių jūreiviai, ukrainiečių kino režisierius Olehas Sencovas bei rusų ir ukrainiečių žurnalistas Kyrylas Vyšynskis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)