Anot šalies vadovo, politikai Seime turės prisiimti atsakomybę prieš visuomenę, jei atmes jo pasiūlymus, kaip surinkti papildomų lėšų pensininkų ir neįgaliųjų skurdui mažinti.

„Aš tikiuosi, kad šį kartą ne pro forma, o de facto biudžetas bus socialiai orientuotas“, – išskirtiniame interviu BNS sakė G. Nausėda.

Prezidentas teigė, kad proveržio leidžia tikėtis socialdemokratų, konservatorių ir „valstiečių“ retorikoje vis labiau girdima gerovės valstybės tema.

„Gerovės valstybės retoriką girdžiu ir konservatorių, ir socialdemokratų – galbūt liberalų lūpose dar nelabai – bet ir valstiečių žaliųjų tam tikri pasisakymai leidžia manyti, kad tai vienoje, tai kitoje srityje proveržis tikrai yra įmanomas“ – sakė G. Nausėda.

Jis tvirtino tikįs, kad šios idėjos suburs ir daugiau žmonių kitų metų Seimo rinkimuose, bet pabrėžė, jog neturi jokių planų burti „prezidentinės partijos“.

Prezidentas 100 mln. eurų papildomų lėšų socialinei apsaugai pasiūlė surinkti lėtinant darbo mokesčių mažinimą, kerpant lengvatą ūkininkų naudojamam dyzeliniam kurui ir labiau apmokestinant su darbo santykiais nesusijusias pajamas.

G. Nausėda sakė nenustebęs, kad pasiūlymai didinti mokesčius sulaukė oponentų kritikos, tačiau pabrėžė, kad pajamų šaltinius pasiūlė siekdamas sąžiningos diskusijos.

Jo teigimu, jei „valstiečiai“ atmes idėją sumažinti lengvatą ūkinininkų dyzeliniam kurui, visuomenė aiškiai pamatys, kas yra kaltas dėl nepakankamo tam tikrų sričių finansavimo.

„Jeigu taip neatsitiks, mes visuomenei ir parodysime: buvo toks siūlymas, buvo mėginimas šių finansų sąskaita finansuoti tokius ir tokius dalykus, ir dėl to, kad tie dalykai nebus finansuojami, yra kaltas sprendimas neparemti mūsų siūlymo dėl dyzelino akcizo (lengvatos) mažinimo“, – kalbėjo G. Nausėda.

Prezidento teigimu, neapmokestinamojo pajamų dydžio kėlimą reikia lėtinti įvertinus rizikas ekonomikai. Anot jo, siūloma kapitalo prieaugio apmokestinimo peržiūra nėra tokia žymi, kad galėtų paskatinti kapitalo pasitraukimą.

Buvusių kolegų bankų ekonomistų kritiką jo planui G. Nausėda įvertino su ironijos gaida: „Jeigu mano buvusiems kolegoms susidaro įspūdis, kad tai pakenks dalies banko klientų finansiniam pastovumui arba pajėgumui, tai yra jų nuomonė“.