Į klausimą, kodėl žmonės siuntinėja provokuojančias nuogybes ir nešvankias žinutes, atsakyti nėra lengva. Gal tokį ryžtą reikia sieti vien su nevaldomu libido? O gal čia užslėpti daug gilesni motyvai? Aišku viena: kad spustelėtų mygtuką „Siųsti“, įkėlęs intymumu dvelkiantį vaizdelį, žmogus turi turėti bent šiek tiek drąsos. Iš kurgi, po galais, jos randasi?

Kas motyvuoja jaunimą siuntinėti seksualaus turinio žinutes? Be to, ar vyrų turimi motyvai skiriasi nuo moterų? Būtent šiuos du klausimus suformulavo Morgan Johnstonbaugh – vieno neseniai atlikto tyrimo iniciatorė iš Arizonos universiteto, rašoma portale „HuffPost“.

Ši sociologijos studijų doktorantė išsiuntinėjo anketas daugiau nei tūkstančiui studentų, besimokančių septyniuose skirtinguose universitetuose. Tyrimo dalyvių buvo prašoma atsakyti, kuo pagrįstas jų noras užsiimti sekstingu. Peržvelgusi pateiktus atsakymus, M. Johnstonbaugh išskyrė du pagrindinius motyvuojančius veiksnius. Tai – a) nesugebėjimas atsispirti prašymams, įkalbinėjimams ir kitokio pobūdžio spaudimui; ir b) troškimas pasijusti užtikrintam, kitaip sakant, noras įgyti daugiau pasitikėjimo savimi.

Atsakydami į klausimą, kodėl išsiunčia savo nuotrauką, kuriai pozuoja nuogi arba menkai prisidengę, respondentai dažniausiai nurodydavo, kad taip siekia sugundyti gavėją – jį „užvesti“. Tokią priežastį pateikė 73 proc. moterų ir 67 proc. vyrų. (Procentas, kaip matote, labai panašus.) 40 proc. moterų ir tiek pat vyrų atskleidė, kad tokio tipo nuotraukas jie siunčia įkalbėti, t. y. sutikdami pagaliau patenkinti žmogaus, su kuriuo bendrauja, prašymą. Faktas, kad vyrai yra prašomi atsiųsti intymių vaizdų taip pat dažnai kaip moterys, ir kad, kaip ir moterys, siunčia juos tik įkalbėti, pasirodė gana netikėtas. „Vyrai, pasirodo, taip pat yra verčiami pasiduoti išoriniam spaudimui“, – išreiškė savo nuostabą M. Johnstonbaugh, kalbėdama su portalu „HuffPost“.

Visgi, matyt, labiausiai netikėta yra tai, kad moterys, kaip paaiškėjo, net keturis kartus dažniau nei vyrai erotiškomis savo fotografijomis dalijasi iš baimės, kad asmuo, su kuriuo susirašinėja, nenustotų jomis domėtis ir nepradėtų žvalgytis į kitų moterų nuotraukas.

Šis atradimas, anot M. Johnstonbaugh, verčia susimąstyti apie dvigubus standartus, jau ilgą laiką lemiančius seksualinį žmonių elgesį.

„Susipažinusi su nemenku kiekiu informacijos apie intymius santykius ir sekstingą, buvau šventai įsitikinusi, kad moterys kur kas dažniau nei vyrai yra verčiamos dalytis savo nuotraukomis. Tokią nuostatą suponuoja su seksualiniu elgesiu susiję dvigubi standartai, kuriais paprastai linkstama vadovautis“, – sakė M. Johnstonbaugh.

Moterų polinkį į sekstingą paaiškinti sunkiau nei vyrų. Reta kuri galėtų pasakyti, kad viskas vyksta paprastai: pagal scenarijų „Jis paprašė atsiųsti savo nuogos nuotrauką ir aš tai padariau“ reikalai paprastai nesirutulioja. Moterys net keturis kartus dažniau nei vyrai sekstingu užsiima norėdamos pasijusti užtikrintesnės, labiau pasitikinčios savimi. Šiuos motyvus būtų galima suvesti į šūkį „Jaučiuosi tvirtai!“

„Gali būti, kad sekstingą moterys laiko milžiniškų galių suteikiančiu užsiėmimu, kadangi į jį įsitraukus pavyksta susikurti erdvę, kurioje saugu leisti skleistis seksualumui ir tyrinėti savo pačių kūną“, – išreiškė mintį M. Johnstonbaugh.

Vadinasi, kartais atsiųsta nuogybė gali rodyti bandymą kovoti už savo seksualines teises. Ši išvada išties verta dėmesio, ypač atsižvelgiant į pastaraisiais metais padažnėjusius pavojaus signalus, susijusius su neigiamomis sekstingo pasekmėmis.

„Rašiniuose apie sekstingą moterys dažniausiai vaizduojamos kaip aukos, todėl svarbu akcentuoti, kad juo užsiimdamos jos tyrinėja savo kūną ir savo seksualumą“, – teigia M. Johnstonbaugh.

Svarbus ir dar vienas aspektas. Daugelio moterų aistra yra, seksologų žodžiais tariant, atsakomasis potyris, kitaip sakant, žinodamos, kad yra geidžiamos, jos daug lengviau susijaudina. Taigi, aistra sukyla atliepdama į (kito asmens) seksualinį geismą, o ne dėl intymumo tikimybės. Šiai logikai jokiu būdu neprieštarauja pirmiau suformuluotas šūkis „Jaučiuosi tvirtai!“

23 metų komikė iš Džeksonvilio, Floridos, mano, kad kartais gali nutikti vienaip, o kartais – kitaip, t. y. kartais išsiuntusi intymią nuotrauką moteris gali pasijusti išties puikiai, o kartais – apgailėtinai, tarsi vykdydama savotiškus mainus.

„Prakalbinti vaikiną, su kuriuo anksčiau bendravau, pavykdavo tiktai nusiuntus kokią nors nešvankią žinutę. Tai viena iš priežasčių, kodėl jį palikau, – sakė ji portalui „HuffPost“. – Tačiau kai ką nors panašaus nusiunti žmogui, kuris tavimi domisi kaip asmenybe, ir gauni liaupsių kupiną atsakymą, pasijunti ypač užtikrintai.“

Vyrai, duodantys suprasti, kad nusipelno gauti pikantišką nuotrauką, verčia įsitraukti į paikus, garbės nedarančius mainus. „Kai vyrai ima reikalauti nuogybių, nė nesuvokdami, koks didelis pasitikėjimas turi slypėti tokiuose reikaluose, apima neviltis, pasijunti pažeminta“, – sako komikė iš Džeksonvilio.

Netradicinės lytinės orientacijos moterys ir heteroseksualūs vyrai sekstizmą vertina kitaip nei heteroseksualios moterys

Įdomu, kad M. Johnstonbaugh atliktame tyrime dalyvavusių netradicinės ir tradicinės lytinės orientacijos moterų atsakymai šiek tiek skyrėsi. Atsakydamos į klausimą, kas motyvuoja užsiimti sekstingu, heteroseksualios moterys dažniausiai rinkosi atsakymus „sutikimas patenkinti prašymą“ ir „baimė prarasti dėmesį“, o biseksualios, lesbietės ir kt. – „noras pasijusti užtikrintai“ ir „noras įgyti pasitikėjimo“.

„Viena vertus, tokią tendenciją būtų galima aiškinti dvigubais standartais, kurie taikomis heteroseksualiems vyrams ir moterims, – mano M. Johnstonbaugh. – Kita vertus, gali būti, kad heteroseksualių kategorijai savęs nepriskiriančios moterys patiria daugiau suvaržymų, todėl sekstingas joms teikia puikią galimybę vėl pasitikėti savo kūnu ir išlaisvinti seksualumą.“

Ateityje M. Johnstonbaugh ketina kiek labiau pasigilinti į tai, kokie sekstingo įpročiai būdingi netradicinės lytinės orientacijos piliečiams ir kaip savo polinkį į tokią veiklą paaiškina heteroseksualūs vyrai.

Vienas heteroseksualus 22 metų vyras iš Naujojo Džersio pareiškė niekada nesiuntęs savęs nuogo nuotraukos ir apskritai manąs, kad taip daryti neturėtų vien todėl, kad vyrų kūnai, anot jo, neturi tokios vertės kaip moterų.

„Pažinčių svetainėse moterų kūnai kotiruojami tarsi prekės. Su vyrų kūnais taip nėra. Mes jaučiame kur kas mažesnį spaudimą, – sakė jis portalui „HuffPost“. – Bendraudami žinutėmis vaikinai daug dažniau puikuojasi uždirbamais pinigais arba dedasi pernelyg vyriški, nes tai yra sritys, kuriose, remiantis įsigalėjusia nuomone, jie turi būti nepralenkiami. Moterims tokių reikalavimų paprastai nekeliama. Tai tik įrodo, kiek daug dar teks nuveikti, kad įsivyrautų lygybė.“

Kadangi nesijaučia įpareigoti siuntinėti savo kūno atvaizdų, gal vyrai apskritai nemano, kad sekstingas jiems reikalingas? Kodėl išsiųsta penio nuotrauka jų taip nepakylėja kaip kad moterų, kai šios išsiunčia gundantį vaizdelį? Šie klausimai veikiausiai taps naujos M. Johnstonbaugh studijos tema.

„Šį skirtumą galbūt paaiškina tai, kad vyrams ir taip būdingas didesnis pasitikėjimas savimi nei moterims. O galbūt taip yra todėl, kad vyrus yra užvaldžiusios tam tikros su vyriškumu ir intymumu susijusios nuostatos, dėl kurių jie jokiu būdu neleidžia sau tam tikro elgesio“, – svarsto M. Johnstonbaugh.

Galbūt yra vienaip, o gal kitaip, tačiau kai kitą sykį norėsite išsiųsti erotinę žinutę, pirmiausia pagalvokite, kodėl tai darote. Juk matote, kad jus stimuliuojantys motyvai laisvai gali tapti mokslinio diskurso objektu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (249)