Kai kurie iš tiesų taip ir galvoja. Tačiau jeigu jie daugiau pasigilintų į tai, kas iš tiesų yra minimalizmas, galbūt suprastų, kad tai gali pakeisti gyvenimą į gerąją pusę.

Minimalizmas yra mąstymo kryptis, o ne taisyklių rinkinys. Tai iš tiesų reiškia, kad turite tik tai, ko jums reikia, džiaugiatės viskuo, ką turite ir nesijaudinate dėl to, ko neturite. Visa tai gali padėti gyventi be streso ir mėgautis pilnatve.

Kas yra minimalizmas?

Kai kurie žmonės įsivaizduoja, kad minimalizmas – tai atsisakymas visų modernių patogumų pasaulyje. Jie įsivaizduoja gyvenimą trobelėje miške be elektros, maistą gaminant ant malkomis kūrenamos krosnies bei einant į tualetą ar praustis į lauką.

Galbūt yra žmonių, kurie taip gyvena, bet ne kiekvienas pasirinkęs minimalizmą privalo eiti taip toli. Minimalizmą galima praktikuoti ir nieko iš tiesų nepaaukojant.

Būti minimalistu reiškia vertinti save labiau nei materialius dalykus. Tai reiškia daryti sprendimus paremtus tuo, ko iš tikrųjų reikia, o ne gavimu visko, ko norisi. Tai nereiškia, kad daiktai, kuriuos perkate, yra pigūs. Tai reiškia, kad tai turėtų būti daiktai, kurių jums reikia, nepaisant to, kiek jie kainuoja.

Daiktai

Žmogus gali nuspręsti, kiek jis nori pasinerti į minimalistišką gyvenimo būdą. Tai galima padaryti ir per keletą etapų. Dauguma žmonių pradeda nuo to, kad peržiūri visus daiktus savo namuose ir atsikrato tų, kurių jiems daugiau nebereikia. Laikui bėgant jie gali savo gyvenimo būdą paversti dar minimalistiškesniu.

Minimalizmo privalumai

Jeigu pasakytumėte žmogui, kad jis dabar turi visko atsisakyti ir pasitenkinti tik maža dalimi būtinų dalykų, jis tikriausiai paklaus, kodėl turėtų. Žmonės visada svarsto, kodėl turi nepasinaudoti išradimais, patogumais ir prabanga, kurie yra laisvai prieinami.

Jie pasakys, jog jie užsidirbo teisę gyventi savo gyvenimą taip, kaip jie nori. Ir jie tikrai yra teisūs. Tik dar nežino, kad minimalizmas gali suteikti tokios visapusės naudos, kad iš pradžių sunku patikėti.

1. Susitvarkymas padeda lengviau kvėpuoti

Kai imate mesti daiktus iš stalčių, spintų ir palėpių, sukuriate daugiau erdvės namuose. Taip atsiranda daugiau vietos judėjimui. O svarbiausia, atsikratote daiktų, prie kurių esate be reikalo prisirišę, ir nusimetate praeities naštą, kuri dažnai slegia prie žemės.

2. Minimalizmas leidžia susikaupti

Kai turite daug materialių daiktų, negalite sutelkti dėmesio į visa kita, kas yra aplink. Jaudinatės, kad nedirbate pakankamai, jog pajėgtumėte susimokėti už visus daiktus, skiriate daug laiko ieškodami tinkamos vietos namuose sudėti naujiems daiktams. Kai daiktų nebėra, o sąskaitos sumažintos, tampa lengviau laiką ir dėmesį sukoncentruoti svarbiems dalykams, pavyzdžiui, aplinkui esantiems žmonėms ir veiklai, kurią atliekate.

Japonų minimalizmas

3. Mažiau daiktų – daugiau pinigų

Kai atsikratote visokio šlamšto ir blizgučių namuose, kitų dalykų padaugėja. Pinigai, išleisti daiktų pirkimui, jų priežiūrai ir užtikrinimui, kad turite įsigijote pačius geriausius, liks kišenėse, vietoje to, kad atsidurtų parduotuvių kasose. Kai turite mažiau daiktų, galite skirti pinigus skolų padengimui ir galiausiai turėsite dar daugiau pinigų. Priklausomybė nuo pinigų, gyvenant minimalistiškai, yra gerokai mažesnė.

4. Turite daugiau laiko

Kai jums reikia mažiau pinigų, nebereikia tiek daug dirbti. Tai suteikia daugiau laiko. Jums taip pat nebereikės tiek laiko susitvarkyti su visais daiktais, kuriuos turite. Galite savo laiką skirti tiems dalykams, kurių jums reikia ir likusį laiką išnaudoti veiklai, kuri sukelia džiaugsmą ir laimę.

5. Turite daugiau energijos

Be viso šlamšto, kuriam sutvarkyti skiriate daug energijos, ją nukreipti galėsite kitur. Žmonės, neturintys materialistinio gyvenimo būdo naštos, yra sveikesni ir stipresni.

Puikus faktas apie minimalizmą yra tas, kad tai – pasirinkimas. Žmonės gali pasirinkti, ar jie nori gyventi taip, ar nenori. Jie gali pasirinkti, kaip toli gali nueiti. Nėra gero, ar blogo būdo, kaip sumažinti savo poreikius.

Kiekvienas yra skirtingas. Dauguma žmonių tik pradėję eiti minimalizmo keliu, atranda visus jo privalumus, kurių nori vis daugiau. Poreikių sumažėja, bet privalumų – tik daugėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)