„Buvome susitikę su partneriais iš Jungtinių Valstijų, paskutinį kartą Osakoje. Ten buvo klausimas, kaip būtų galima į susitarimus įtraukti mūsų šiuolaikinę ginkluotę, įskaitant ir viršgarsinių raketų sistemas, juo labiau, kad kol kas nė viena pasaulio valstybė, įskaitant ir Jungtines Valstijas, tokių ginklų neturi“, – sakė V. Putinas, kalbėdamas Rytų ekonomikos forumo plenarinėje sesijoje.

„Aš Donaldo ir paklausiau: nori – tau parduosim. Ir tokiu būdu viską išlyginsim. Tik jis atsakė, kad jie patys jau greitai tokių turės. Tikriausiai taip ir bus. Tik kam leisti pinigus, jeigu mes jau išleidome, o dabar galime iš jų užsidirbi ir išvengti nuostolių mūsų saugumui“, – sakė Rusijos prezidentas.

V. Putinas tikino esą Maskva yra pasirengusi dialogui su Vašingtonu dėl viršgarsinių ginklų.

„Galime pasikalbėti, kaip jomis pasinaudoti, turint omenyje raketų nešėjų ir kovinių galvučių (viršgarsinių raketinių sistemų) skaičių. Tai labai jautrus klausimas, bet kokiu atveju Rusija tokiam dialogui pasirengusi, pasirengusi tokiai diskusijai. Tik kol kas jokio aiškaus atsakymo iš amerikiečių nesulaukėme“, – kalbėjo V. Putinas.

Daugelis baiminasi, kad nebelikus INF sutarties, kurią, anot Vašingtono, Maskva kelerius pastaruosius metus pažeidinėjo, gali kilti naujos pavojingos branduolinio ginklavimosi varžybos.

INF draudė JAV ir Rusijai turėti bet kokių nuo žemės paleidžiamų raketų – tiek su įprastais koviniais užtaisais, tiek branduolinių – galinčių nuskrieti nuo 500 iki 5 500 kilometrų.

Šia 1987 metais sudaryta sutartimi siekta eliminuoti ištisą klasę branduolinių ginklų, dislokuotų Europoje Jungtinių Valstijų ir tuometės Sovietų Sąjungos.