„Yra nuskambėjęs pasiūlymas įtvirtinti mokesčių suvienodinimą nepriklausomai nuo pajamų kilmės. Tokių modelių pasaulyje yra, kur tuo pačiu tarifu apmokestinamos ir darbo, ir kapitalo pajamos, pensijos, socialinės išmokos, tačiau prezidento komanda turbūt ne tai turėjo omenyje. Kadangi Lietuvoje apmokestinant kapitalo pajamas yra dviejų lygių sistema, yra pelno ir dividendų mokestis, tai tarifas siekia 28 proc. Ar tuos 28 proc. turime sumažinti iki 20 proc., ar darbo santykius mes turime pakelti iki 28 proc., ar individualią veiklą pakelti iki 28 proc.? Dėl to tikrai nepulsiu kritikuoti, kol nėra detalių. Daryti išvadas kol kas yra per anksti,“ – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė V. Šapoka.

Vis dėlto, ministro teigimu, siekis priartinti individualios veiklos apmokestinimą prie darbo santykių yra geras.

„Kaip suprantu iš prezidento komandos kalbų, yra siekiama priartinti individualios veiklos apmokestinimą prie darbo santykių. Šis tikslas tikrai yra geras. Didelis žingsnis buvo padarytas 2018 m.

Prisimename, kiek daug buvo diskusijų dėl individualios veiklos sistemos pakeitimų, nes turėjome absurdišką sistemą Lietuvoje, kur pajamos priklausė nuo profesijos. Jei buvai prekybininkas ar ūkininkas, mokėdavai 5 proc. Jei buvai individualia veikla užsiimantis mokytojas, mokėdavai 15 proc. Buvo sutarta, kad apmokestinimas priklausytų nuo realaus pelno ir palaipsniui augtų nuo 5 iki 15 proc.,“ – „Žinių radijo“ laidoje teigė finansų ministras.

Pasak V. Šapokos, NPD didinimo atsisakymas pakenktų jaunoms šeimoms regionuose.

„Kalbant apie NPD didinimą, visuotinai yra pripažįstama, kad tai yra viena efektyviausių priemonių mažinti skurdą. Jei atsisakome apskritai NPD didinimo, nukentėtų labiausiai jaunos šeimos su vaikais rajonuose, kur yra nedideli atlyginimai. Šioje vietoje reikės labai pasverti ir ieškoti kompromisų, nes tiesiog paimti iš jaunų šeimų, uždirbančių nedidelius atlyginimus, ir visą tą sumą skirti socialinėms išmokoms, nemanau, kad tai yra subalansuota,“ – teigė V. Šapoka.

„Mes turime galvoti ir apie skurdo mažinimą, ir apie skatinimą žmonių dirbti ir užsidirbti, o ne tik gauti socialines išmokas. Ieškosime ir kompromisų, bet svarbiausia, kad kitais metais mūsų poreikiai atitiktų galimybes,“ – pridūrė ministras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)