Nepaisant keleto specifinių niuansų, tipiška Izraelio kulinarija iš esmės labai primena Viduržemio jūros regionui būdingą virtuvę, rašo nypost.com. Receptų knygų autorė Adeena Sussman ir Niujorke dirbanti dietologė Lyssie Lakatos nutarė išsiaiškinti dėl kurių konkrečių produktų iš Izraelio kildinami patiekalai vertinami kaip sveiki ir ypač gardūs. Specialisčių įvardytiems produktams tikrai turėtų rastis vietos ir jūsų mitybos racione.

Alyvuogių aliejus

Nemažai kulinarų tikina naudojantys alyvuogių aliejų tonomis ir taip pat gausiai jo vartojantys. Kartais net gali susidaryti įspūdis, kad šis produktas teka jų gyslomis. Kaip tik tokia yra A. Sussman. Ji pirmenybę teikia iš Izraelio gabenamam aliejui, pagamintam iš tame regione užaugintos žaliavos.

Alyvuogių aliejus, kaip žinoma, – pamatinis tokių patiekalų kaip humusas (avinžirnių užtepas) arba tabulė (salotos iš smulkių kruopų ir daržovių) ingredientas. Jis įtrauktas į begalę A. Sussman siūlomų receptų. Net ir gamindama šokolado glaistą ši kulinarė be jo neapsieina.

Alyvuogių aliejuje gausu mononesočiųjų riebalų, antioksidantų, todėl, kaip teigia L. Lakatos, jis mažina blogojo cholesterolio lygį ir uždegimų riziką.

Pusrytinės salotos

Rytinį sumuštinį su kumpiu, kiaušiniais ir sūriu tikrai verta pakeisti dubenėliu salotų iš daržovių, kaip kad dažnai daro izraeliečiai. Salotoms tikrai galite naudoti ir žalumynus, tačiau jei norite, kad patiekalas priartėtų prie Izraelio virtuvės, jame turi būti du nepamainomi ingredientai – kieti, traškūs agurkai ir sunokę, sultingi pomidorai.

Apie šių daržovių naudą sveikatai daug šnekėti, matyt, neverta. L. Lakatos primena, kad pomidoruose gausu beta karotino ir likopeno, didinančių odos apsaugą nuo saulės ir mažinančių jos ląstelėms daromą žalą, o agurkai pasižymi natūraliomis hidratacinėmis savybėmis, be to, juose yra antioksidantų, saugančių nuo įvairių lėtinių susirgimų.

Datulės

Mėgstate saldumynus? Artimųjų Rytų saldainiais pramintos datulės – puikus ląstelienos, B grupės vitaminų, kalio, kalcio ir magnio šaltinis. Iš datulių gaminamas sirupas yra mažiau perdirbtas ir turi daugiau maistinių medžiagų nei tokie saldikliai kaip cukrus ir kukurūzų sirupas, pamini L. Lakatos. Iškilus klausimui, kuo saldinti gaminamus gardėsius, A. Sussman pirmenybę teikia būtent datulių sirupui.

Džiovintos datulės

Citrinos

Vos keli šio gerai žinomo vaisiaus lašai paryškins patiekalo skonį, nė kiek nepadidindami jo kaloringumo. A. Sussman ypač vertina marinuotas citrinas ir marinuotų citrinų pastą. Šie vaisiai išsiskiria ryškiu skoniu. Juose daug fitocheminių medžiagų, padedančių organizmui kovoti su ligomis.

„Schug“ padažas

Tai specifinis žalios spalvos padažas iš aitriųjų paprikų. Jame gausu kapsicino – svorio kritimą skatinančios medžiagos. Kvebeko Lavalio universiteto mokslininkai ne per seniausiai pateikė įrodymų, kad kapsicinas skatina medžiagų apykaitą ir mažina persivalgymo riziką.

Tahinis

Šią universalią, maistinių medžiagų gausią pastą, pagamintą iš maltų sezamų sėklų, A. Sussman praminė izraelietišku žemės riešutų sviestu. Jo dedama į viską, pradedant humusu ir baigiant chalva bei glotnučiais. Tahinyje, arba sezamų pastoje, gausu baltymų, B grupės vitaminų, vitamino E ir tokių mineralų kaip magnis, geležis bei kalcis. Tahiniu galima apšlakstyti skrudintas daržoves, naudoti pastą kaip salotų pagardą arba užsitepti jo ant mėsos.

Avinžirniai

Šios nedidutės ankštinių augalų sėklos pasižymi gausybe sveikatai teikiamų pranašumų. Dėl specifinės konsistencijos avinžirniai suteikia humusui kreminį pavidalą, o dėl maistinių medžiagų gausos – paverčia jį sočiu užtepu. Izraelyje avinžirniai ypač populiarūs. Juose gausu baltymų, ląstelienos, geležies, kalio ir antioksidantų. Su puse puodelio virtų avinžirnių į organizmą patenka 9 gramai baltymų.

Avinžirniai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)